Muzyka w grze
Aktualny czas: 20-06-25, 23:37 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Muzyka w grze
Nokachi Offline
*

Liczba postów: 59

Muzyka w grze

Ohayou Forumowicze. Odkurzyłem ostatnio moją PSkę 2 i przeszedłem (nie mam pojęcia, który raz) Rogue Galaxy i FF XII. Potem coś mnie podkusiło i ściągnąłem OST z obydwu produkcji. A potem naszła mnie myśl: "To jest to, czego szukałem!". I pytanie brzmi: jak się ma używanie muzyki z innych gier w prywatnych projektach? Oczywiście niekomercyjnych. Chodzi mi o względy prawne jak i o społeczne tzn. co Wy byście powiedzieli na ściezkę dźwiękową (nie całą) z FF XII i RG w czyjejś (mojej :P ) grze?

[Obrazek: mj1v.png]
25-06-14 16:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Muzyka w grze

O ile sama firma się nie zainteresuje twoim małym nic-nie-znaczącym niekomercyjnym projekcikiem, to możesz sobie używać do woli. :lol2: No i nie wiem, czy to taka zła rzecz. Jakby nie patrzeć zrobisz im reklamę, jeśli ktoś się zainteresuje muzyką. smiles To takie osobiste zdanie.
Ogólnie myślę, że umieszczenie muzyki w credistach w większości przypadków wystarczy.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-14 17:24 przez Yoroiookami.)
25-06-14 17:22
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Czyli w sumie kwestię prawną mam naświetloną. A jak to odbierają inni gracze? Już sobie wyobrażam zaciekłego fana RG, który grając w moją grę nagle wrzeszczy: "TEN &@%~+^ PEDAŁ ZAJUMAŁ MUZYKĘ Z MOJEJ UKOCHANEJ GRY!!!" Czy to by było coś w stylu:"O, gościu ma świetny gust, dał do gry muzykę z Rogue Galaxy!"?

25-06-14 20:13
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

:lol2: Niektórzy może mają takie skrajne zachowania. Z drugiej strony widziałem już w projektach muzykę Linkin Park i z wielu różnych gier i wszystko było ok. prócz tego że nieklimatycznie. mrgreen Może ktoś ma inne zdanie.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
25-06-14 20:59
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Właśnie wziąłem takie utwory, ze będzie klimatycznie, będzie można się wczuć. Tylko narazie kończę robić notatki i szkice na papierze, mój ostatni projekt spełzł na niczym ponieważ próbowałem (o ja głupi) na żywca fabułę wymyślać, nie miałem kompletnie pomysłu jak urozmaicić rozgrywkę. Teraz podszedłem do tematu trochę dojżalej i do końca wakacji mam zamiar przynajmniej demo wypuścić ;-)

25-06-14 21:32
"Pomógł" przyznał(a):
Maker Owiec Offline
*

Liczba postów: 40

(25-06-14 20:13)Nokachi napisał(a):  Czyli w sumie kwestię prawną mam naświetloną. A jak to odbierają inni gracze? Już sobie wyobrażam zaciekłego fana RG, który grając w moją grę nagle wrzeszczy: "TEN &@%~+^ PEDAŁ ZAJUMAŁ MUZYKĘ Z MOJEJ UKOCHANEJ GRY!!!" Czy to by było coś w stylu:"O, gościu ma świetny gust, dał do gry muzykę z Rogue Galaxy!"?

No wiesz, to zależy od nastawienia osoby ;-) Nigdy nie wiadomo na jaką osobę trafisz (ściślej - na jaki charakter trafisz).

Spoiler: (Otwórz)
30-06-14 11:08
"Pomógł" przyznał(a):
Lartarin Offline
*

Liczba postów: 147

Najlepiej wrzucić "epicką" muzę z Gothica, Wiedźmina lub Final Fantasy :ok: :lartarin:
30-06-14 20:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Najlepiej unikać popularnych muz z Gothica, Wiedźmina lub Final Fantasy (tu jakieś idiotyczne obrazeczki XD), a wrzucić coś nieznanego, a równie epickiego.
01-07-14 14:58
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Najlepsza będzie muzyka, która będzie z gier innych gatunkowo np: ze strzelanki, albo przygodówki, ale w stylu, który pasuje do naszej np: przygodówka s-f i pasuje muzyka z strzelanki s-f albo innej gry s-f, albo gra rpg w stylu średniowiecza i może pasować muza z strategii sredniowiecznych itp. Wiadomo o co chodzi.
Najłatwiej tak być oryginalnym, bo mało ciekawe będzie używanie np: muzyki w naszym rpg z innego rpg typu Gothic po raz milion piecsetny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-14 23:51 przez X-Tech.)
23-09-14 23:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS