Plagiat
Aktualny czas: 28-04-26, 23:39 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Plagiat
hans Offline
*

Liczba postów: 19

pytajnik Plagiat

Witam, od jakiegoś czasu tworzę grę, w którą wkładam wiele pracy i czasu. I zastanawiam się, co by było gdyby ktoś przywłaszczyłby sobie mój wysiłek.
I tutaj stawiam pytanie do was.
Czy zdarzyło wam się, żeby ktoś podawał się za autora waszej gry? Co robiliście w takich sytuacjach? Czy warto w zaznaczać w grze kto jest autorem?
A może po prostu olać to i się nie przejmować biggrin?
Czekam na odpowiedzi mrgreen.

"Nienawidzę cytatów" - Ralph Waldo Emerson

W tworzeniu:
INSIDE
Postapokaliptyczne Rpg
28-08-13 13:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Lartarin Offline
*

Liczba postów: 147

RE: Plagiat

Zapewne plagiatora spotkałby Ultimowy lincz! Nie masz czym się przejmować, bo gdy wydasz grę (udostępnisz ją w internecie; na Ultimie) to będzie oczywiście twoja.
28-08-13 13:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

A jeśli ktoś rozkoduje, przetłumaczy i wyda na ruskiej czy niemieckiej stronie jako "swoją"? Co w takim hipotetycznym przypadku?

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
28-08-13 16:48
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

rozkoduje i przetłumaczy, splagiatuje, skseruje. O czym wy w ogóle piszecie ? XDDD

Nic takiego nie nastąpi. W 2k3 i 2k powstało wiele genialnych gier i nie znalazł się pacan, który by coś takiego zrobił, bo to żaden interes dla plagiatora - wkopie się na tym bardzo szybko (szybko znajdzie się ktoś kto grał w oryginał i prawda wyjdzie na jaw i cała jego praca przepadnie), a poza tym to tak ciężka praca, że tylko kretyn zaryzykowałby coś takiego - poświęcić masę dni na tłumaczenie oryginału, który zapewne jest już dość znany XD Kretyn i osoba zdolna przetłumaczyć całą dobrą grę to pojęcia odległe - ogólnie jest to absurd totalny.

Przykładem jest tłumaczenie AHRIMAN PROPHECY bardzo dobrze zrobione. Autor przedstawia się tylko jako autor tłumaczenia gry. Nie znajdzie się baran, który wyda zagraniczną grę jako własną, bo to dla niego nieopłacalne.

Boli, że ktoś rozważa takie idiotyzmy w ogóle. RAVE w zajmowaniu się idiotyzmami, które już założenia są głupotą to już expert dosłownie XD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-13 17:18 przez X-Tech.)
28-08-13 17:01
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

@Lartarin
Cytat:Zapewne plagiatora spotkałby Ultimowy lincz
Tak dla pewności, że nie kłamiesz. Czy na starej Ultimie Rahim został zlinczowany? Bo w "jego" grze "Miasteczko Nowoczesne" mapy były żywcem z mojego oryginału "Miasteczko Nowoczesne". Od tamtej pory nie mam o nim dobrego zdania. W RPG Makerze XP jest tyle możliwości, że głowa boli. Jeśli tam zdołasz zrobić dobrą grę, to zdołasz wszędzie. Starsze to żadne wyzwanie.

@Zajonc
Cytat:Czy zdarzyło wam się, żeby ktoś podawał się za autora waszej gry? Co robiliście w takich sytuacjach? Czy warto w zaznaczać w grze kto jest autorem?
Zdarzyło się? Słyszałeś o Rahimie i "jego" grze "Miasteczko Nowoczesne"? Nie? Jest gdzieś na starej Ultimie. Zagraj w to, co jest na http://twierdza.modern-ltm.cba.pl/ , zanim zagrasz w ten plagiat.

Co wtedy robiłem? Zrobiłem Rahimowi awanturę na Gospodzie (TA Ultima jeszcze nie istniała, a na starej Seivoth mnie zawiesił). Jazzwhisky interweniował. Dałem spokój na święta, ale potem straciłem sygnaturę (ostrzegałem, żeby nie grali w gry Rahima). Od tamtej pory uważam Jazzwhiskiego za Pinocchimona.

Czy warto zaznaczać w grze, kto jest autorem? WARTO!!! W ten sposób wszyscy będą wiedzieli, kto zrobił tę grę, ze to oryginał. Że to właśnie ta osoba miała udział w powstaniu gry. "Miasteczko Nowoczesne 4-2" na przykład:
Reptile - wkład to oryginalny "Green Levithan 4-2". Rolę odgrywa dopiero w Prawdziwym Finale.
SEGA - ich wkład to postacie z serii "Sonic the hedgehog".
Technos - nieistniejący już autorzy oryginalnych (czyli pierwszych) gier z serii "Kunio Kun". Muzyka w walce z pojedynczymi Pinocchimonami.
Atlus - autorzy gier z serii "Kunio Kun" po upadku firmy Technos. Ich wkładem jest muzyka walki w ABSie.
Toei Animation - autorzy serialu "Digimon", ich wkładem jest Pinocchimon.
Eiichiro Oda - autor mangi "One piece", jego wkładem jest Usopp.
autorzy filmu "Rambo" - ich wkładem jest Rambo na wojennej ścieżce.
Od Usoppa i Rambo wyprowadziłem Johna. Tchórzliwego kłamcę, który przez sposób, w jaki maluje swoją twarz wygląda trochę jak "Pinokio na wojennej ścieżce".
Autorzy skryptów użytych w grze też wymieniłem.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
29-08-13 11:45
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

Jeśli zdarzyłaby się podobna sytuacja, zawsze należy zwrócić się do administracji strony/forum i wyjaśnić sprawę. Odpowiednio argumentując, administrator na pewno rozstrzygnie spór zgodnie ze stanem faktycznym.

Zamykam. Jeśli ktoś miałby coś jeszcze do dodania, może pisać do mnie drogą PW.

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
29-08-13 13:07
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS