Od której strony się za to wziąć?
Aktualny czas: 28-04-26, 23:55 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Od której strony się za to wziąć?
Nokachi Offline
*

Liczba postów: 59

pytajnik Od której strony się za to wziąć?

Witam, witam i o zdrowie pytam ;) Dawno mnie nie było na forum (+2k nieprzeczytanych tematów) i gdy szkoła poszła w las, przynajmniej na te dwa miesiące, postanowiłem przejsć się po lasach, pooglądać parę serii anime i znowu pograć w FF. Na koniec zachciało mi się jeszcze pobawić w RPG Makerze. I przy okazji, przerzucić się na nowe oprogramowanie (VX Ace). Szybko do głowy wpadł pomysł, rozwinęła się fabuła i parę ciekawych systemów rozgrywki. Niestety, przez czas nieobecności zamiast uczyć się ruby, zająłem się grafiką wektorową (z takimi sobie skutkami). Toteż jednego z pomysłu bez Waszej pomocy Forumowicze nie dam rady zrealizować. Po tym przydługim wstępie przejdę do sedna.

Wyobraźmy sobie herosa/heroinę. Nie interesuje Nas jego/jej wyglad, czy charakter, ale umiejętności. Otóz ten heros/heroina żyje w świecie steampunku, gdzie broń biała idzie na równi z bronią palną, magia wspomaga mechanikę a obok dziewiczych lasów stoją wielkie, XIX-wieczne metropolie. Ten heros/heroina przeżywa mnóstwo przygód itd. Itp.etc. Mniejsza z tym. W świecie tym, nie ma dwóch takich samych ostrzy. Każde ma swoje unikalne właściwości i bonusy. Toteż każde się przyda. Po to też istnieją specjalne pasy, z wieloma uchwytami na wspomniane siekacze. Różne pasy, z różną ilością miejsc. I tu wchodzą moje problemy:
-co zrobić, aby podczas walki gracz mógł swobodnie, bez tracenia tury, skakać między konkretnymi ostrzami?
-co zrobić, aby w ekwipunku mogło być tyle ostry, ile pomieści dany pas?

Jeśli ktoś z Was wpadnie na jakiś pomysł, nawet może i głupi, niech tu pisze, z chęcią przeczytam co proponujecie, ponieważ sam już chyba wykorzystałem całą wenę ;)
Z góry dziękuje za pomoc :D

P. S. Przepraszam za tak długi tekst do tak błachej rzeczy, ale chciałem Was dokładnie wprowadzić w problem.

[Obrazek: mj1v.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-14 20:12 przez Nokachi.)
16-06-14 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

RE: Od której strony się za to wziąć?

Fajny pomysł! Co do wykonania to mam taka propozycje aby moze kazdy z mieczy sawal jakas umiejtnosc. Wtedy zamiast "czarow" czy "umj" bylaby sekcja "ostrza". Latwe w wykonaniu i na kazde z ostrzy masz animacje
16-06-14 20:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Pomysł genialny w swej prostocie :D potrzeba mi było spojrzenia kogoś świeżego, dziękuję :D Pozostaje kwestia limitu ostrzy, dopowiem, że z tym pasem chodzi mi o coś takiego jak ma Cloud w Advent Children (kto pykał w FF VII i/lub oglądał film wie o co kaman ;) )
16-06-14 23:10
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Limit? Hm... Jakby zdobywanie nowych ostrzy i tym samym skilli było jakoś konkretniejsze " Np rozmowa/skrzynka/etc (byle nie sklep) to można by dawać warunki. Powiedzmy przy zdobywaniu kazdego ostrza dodajesz 1 do zmiennej X i robisz tez zabezpieczenie, ze nie mozesz miec wiecej w tej zmiennej niz 5, bo nie dostajesz ostrza, dopoki nie pozbedziesz sie jakiegos starego.
Takie rozwiazanie srednie, ale tyle przychodzi mi do glowy
17-06-14 22:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Nie, to by nie zdało egzaminu, ostrza byłyby zdobywane w przeróżnych sytuacjach. Najczęściej gracz by je po prostu znajdował, bądź zdobywał ze specjalnych zadań i przeciwników. Limit ostrzy bohatera byłby ograniczony ilością miejsc w danym pasie (które normalnie by się kupowało u handlarzy), a w przypadku braku miejsca w pasie ostrze byłoby wysyłane do "depozytu". Tylko to nie takie proste jak by się zdawało :/
18-06-14 21:37
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS