Od której strony się za to wziąć?
Witam, witam i o zdrowie pytam ;) Dawno mnie nie było na forum (+2k nieprzeczytanych tematów) i gdy szkoła poszła w las, przynajmniej na te dwa miesiące, postanowiłem przejsć się po lasach, pooglądać parę serii anime i znowu pograć w FF. Na koniec zachciało mi się jeszcze pobawić w RPG Makerze. I przy okazji, przerzucić się na nowe oprogramowanie (VX Ace). Szybko do głowy wpadł pomysł, rozwinęła się fabuła i parę ciekawych systemów rozgrywki. Niestety, przez czas nieobecności zamiast uczyć się ruby, zająłem się grafiką wektorową (z takimi sobie skutkami). Toteż jednego z pomysłu bez Waszej pomocy Forumowicze nie dam rady zrealizować. Po tym przydługim wstępie przejdę do sedna.
Wyobraźmy sobie herosa/heroinę. Nie interesuje Nas jego/jej wyglad, czy charakter, ale umiejętności. Otóz ten heros/heroina żyje w świecie steampunku, gdzie broń biała idzie na równi z bronią palną, magia wspomaga mechanikę a obok dziewiczych lasów stoją wielkie, XIX-wieczne metropolie. Ten heros/heroina przeżywa mnóstwo przygód itd. Itp.etc. Mniejsza z tym. W świecie tym, nie ma dwóch takich samych ostrzy. Każde ma swoje unikalne właściwości i bonusy. Toteż każde się przyda. Po to też istnieją specjalne pasy, z wieloma uchwytami na wspomniane siekacze. Różne pasy, z różną ilością miejsc. I tu wchodzą moje problemy:
-co zrobić, aby podczas walki gracz mógł swobodnie, bez tracenia tury, skakać między konkretnymi ostrzami?
-co zrobić, aby w ekwipunku mogło być tyle ostry, ile pomieści dany pas?
Jeśli ktoś z Was wpadnie na jakiś pomysł, nawet może i głupi, niech tu pisze, z chęcią przeczytam co proponujecie, ponieważ sam już chyba wykorzystałem całą wenę ;)
Z góry dziękuje za pomoc :D
P. S. Przepraszam za tak długi tekst do tak błachej rzeczy, ale chciałem Was dokładnie wprowadzić w problem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-14 20:12 przez Nokachi.)
|