Problemy z przełącznikami
Aktualny czas: 28-04-26, 22:21 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Problemy z przełącznikami
pepczakk Offline
*

Liczba postów: 133

Problemy z przełącznikami

Hejka!
Mam pewien problem z przełącznikami. Mianowicie: Chcę zrobić coś takiego, że kiedy wejdzie się do jakiejś lokacji i wykona się w niej daną misję (to umiem zrobić :P) To kiedy się ją opuści, i będzie się chciało wejść tam jeszcze raz, a ta misja jest już zrobiona, to żeby od nowa się nie aktywowała.

Wiem wiem, bardzo to skomplikowane, więc wytłumaczę to przykładem.
Klikamy nową grę, odbywamy krótką rozmowę z kimś, kto daje nam zlecenie. Zostajemy przeniesieni do lasu, z którego nie możemy wyjść dopóki nie wykonamy tej misji. Gdy ją już wykonamy, zostajemy automatycznie przeniesieni do naszego zleceniodawcy, i zyskujemy "wolną rękę" (możemy robić co chcemy). I kiedy znów wchodzimy sobie do lasu (nie w celu robienia jakiejś misji, tylko tak sobie, pozwiedzać) To żeby ta misja się znów nie aktywowała. Żebyśmy mogli swobodnie opuszczać ten las.

[Obrazek: XKUG67Z.png]

Nie biegam w kółko starając się być kimś, kim nie jestem
30-08-13 01:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Kangero Offline
*

Liczba postów: 48

RE: Problemy z przełącznikami

A czy zdarzenie, które aktywuje misje jest wyłączone? (po wykonaniu misji, przełącznik przełącza stronę aktywującą misję na pustą stronę)

Pamiętaj też że główne przełączniki(to z pl XP, a na VX to chyba przełączniki własne) działają tylko na zdarzeniu na którym się je urzywa, wiec jeśli zakończyłeś misje i użyłeś przełacznika głównego to może dlatego zdarzenie aktywujące zadanie nie wyłącza się.

Chętnie pomogę w szukaniu bugów w projektach(jeśli będę miał na to czas).

:taniec:
30-08-13 08:12
"Pomógł" przyznał(a):
aron155 Offline
*

Liczba postów: 70

Osobiście proponuję użyć zmiennej. Przełącznik jest jak zmienna binarna - 0 albo 1. Mając zmienną możesz określać jej wiele progów.

Na początku zmienna będzie miała 0. Gdy dostaniesz zadanie zmienna zmieni się na inną wartość (ja osobiście obniżam o 1). W zdarzeniu odpowiadającym za misję po lewej stronie ustalasz warunek, że zmienna ma być większa lub równa od jakiejś wartości. Zaczynając misję zmienna ma wartość -1. Gdy zrobisz kilka i misję zakończysz to załóżmy że zmienna będzie miała wartość -6. Dlatego warunek załączenia zdarzenia z misją musi być większe lub równe od -5.

Dodatkowym atutem zmiennej jest to że dla 1 rozbudowanego questa stosujesz jedną zmienną. Ponadto załóżmy że musisz z danej lokacji zabrać jakąś rzecz a dodatkowo możesz zabrać 3 inne. Biorąc każdą z danych rzeczy obniżasz zmienną o 1 i dzięki temu uzyskasz kilka poziomów ukończenia zadania ;) Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem :D
30-08-13 09:53
"Pomógł" przyznał(a):
tracersgta Offline
*

Liczba postów: 237

Ja wpadłem w pierwszym momencie na inny sposób, ale nie wiem czy do końca o to Ci chodziło... Dodatkowo bez zmiennej

1.Po przyjęciu misji aktywujesz przełączniki (przykładowo) 1 i 2 i dajesz teleport do tego lasu.
2.Ustawiasz na teleportach tej mapy lasu, że gdy przełącznik 1 jest włączony to teleport się blokuje.
3.Gdy wykonasz cel misji włączasz 2 przełącznik, a wyłączasz 1 i teleportujesz się do zleceniodawcy.
4.Ustawiasz przy zleceniodawcy, że gdy przełącznik 2 jest włączony to wykonałeś cel misji czy co tam chcesz.

I'm a tiger! I roar. I hunt, I climb, I eat, I wash, I sleep!
[Obrazek: userbarrf.png]
[Obrazek: LbEbK.gif]
30-08-13 10:05
"Pomógł" przyznał(a):
PaayJer Offline
*

Liczba postów: 38

Pamiętaj, że jeśli strona nie została zmieniona przez przełącznik lub zmienną nic się nie wyłączy. Temat chyba będzie do zamknięcia, po tak dobrze opisanym "poradniku". Zresztą jak widzę Pepczak robi sobie przerwę od Makera :)

[Obrazek: 20481.gif]
Kursy PJ!!!
[Kurs 1] Kliknij tutaj!
[Kurs 2] Kliknij tutaj!
[Kurs 3] Kliknij tutaj!
[Kurs 4] Kliknij tutaj!
30-08-13 11:20
"Pomógł" przyznał(a):
pepczakk Offline
*

Liczba postów: 133

Nie zrobiłem sobie przerwy, po prostu się wkurzyłem bo muszę zaczynać projekt od nowa... Nie pytajcie dlaczego

[Obrazek: XKUG67Z.png]

Nie biegam w kółko starając się być kimś, kim nie jestem
30-08-13 22:16
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS