System RPG VXAce - Sekta
Aktualny czas: 28-04-26, 18:06 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] System RPG VXAce - Sekta
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: System RPG VXAce - Sekta

(27-06-14 22:37)Cairax napisał(a):  Rozumiem ze forowicze się niewypowiadają bo gra rzuca na kolana ale ty NADHALA czyli RIKU hyhyhyh jeszcze nieprzeszłaś??

To proste. To gra zrobiona dla znajomych. To czuć od pierwszych chwil, że po za skupieniem na miganiu do znajomych nie przyłożono starań do innych elementów. Początkowo ma się wrażenie, że to scenówka dla kilku kolegów z "reala" przerywana co kilka minut jakąś walką niczym visual novel z urozmaiceniami...

Dopiero po około 20 minutach ku mojemu zdziwieniu gra zaczyna wciągać fabułą i imponować prostymi/genialnymi, ale fajnie przemyślanymi sytuacjami. Stopniowo z liniowego zestawu scenek daje co raz ciekawsze elementy rozgrywki niż tylko przerywanie rozmów walkami - poziom dialogów i sytuacji również wzrasta, a pewne rzeczy zdają się ciekawie powtarzać/łączyć i rozwijać i to może budzić zdumienie...naprawdę.

Czemu dalej w to jeszcze nie grałem. Trudno mi powiedzieć, ale chyba dlatego że kiedy postanawiam wziąć się za jakieś gierki na co ostatnio przeznaczam z 15 minut na dzień to wchłaniam w zmechanizowane tytuły (ACE COMBAT 3 PSX rulez xd), a nie opowiastki przerywane chwilami rozgrywki. Mimo to zapewniam, że ta gra robi się co raz lepsza im dłużej się w to gra i co raz bardziej odchodzi od wrażenia gry zrobionej dla znajomych, ale czegoś co poprawia humor/zaskakuje i imponuje dialogami/sytuacjami. Tę grę czujesz dzięki dialogom i postaciom. Czuć, że to jest zrobione na zasadach zabawy i skupieniu na tekście jako głównym mięsie gry.

Największe plusy to:

Oddajecie realnie te postaci dosłownie tak jakbyście kserowali rozmówki z gg/realnych rozmów.
Wciągają są spiny między postaciami pokazujące ich charaktery t0 bardzo ciekawe (!)
Po około 15-20 minutach występuje mega dobry humor sytuacyjny.
Ogólnie to jednak to podejście do gry takie, a nie inne tworzy swojski klimat.
Dialogi jakiekolwiek są chwilami napisane na luzie chwilami poważnie itd. są przekonujące mimo wszystko i tworzą in this game swojski klimat.
Ogólnie humor występuje od początku, ale na najlepsze trzeba trochę poczekać.
Niektóre scenki są naprawdę zabójczo śmieszne.
Niektóre walki są dopięte na ostatni guzik, ale i tak dla mnie mogły by być jeszcze bardziej rozbudowane i niestandardowe.

Największe mINUSY:
*Początkowo masz wrażenie, że rozgrywka to dekoracja do zestawu scenek (na szczęście z czasem robi się co raz bardziej złożona i to wrażenie zanika)
*To wrażenie na początku, że jest to gra dla KILKU znajomych.
*Muzycznie mi się nie wszystko zgadza (chwilami)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-14 01:04 przez X-Tech.)
30-06-14 00:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Cairax Offline
*

Liczba postów: 5

OOOO O wlasnie o takie opinie mi chodzilo.
Prawda ze warto zagrac w ta gre a przy okazji poznac tag team i ich znajomych z reala *przeciez to postaci w grze jak kazde inne tylko ze my lepiej je znamy ale gra pozwala poznac je dosc dobrze. W realu nie sa chyba az tak skrajne te charaktery chociaz to mozna by ocenic po zagraniu w papierowego eRPGa z nami ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-14 10:31 przez Cairax.)
02-07-14 10:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
drake Offline
*

Liczba postów: 4

Fajna gra ale trochę prosta. Taka opowiastka bez wyzwań.
06-07-14 10:09
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Administracja powinna zluzować jeśli ma być większe zainteresowanie, bo to jest jakby w przenośni gra scenowa. GRA, która jest grą dla znajomych z forum Ultima jednakże admini i moderacja są na per pany od jakiegoś czasu. To jest dobre jako opcja na porządek na forum, ale właśnie może być niedobór ziomków do zainteresowania na takie idee makerowe ze względu na barierę jako tworzy takie podejście na forum między userami, a obsługą forum i WYMOGAMI jakie stawia ten typ gry. Mi akurat to się podoba (gra) bo intryguje szczerość w odgrywanych postaciach i wiarygodność dialogów i miejscami humor z tego względu, że kojarzę te osoby z forum z zamierzchłych czasów i gram z większym zainteresowaniem. Mimo, że ta gra jest jaka jest ma duszę (w postaciach) w odróżnieniu od wielu gier, które kojarzę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-14 00:06 przez X-Tech.)
08-07-14 00:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Sunshine Offline
*

Liczba postów: 38

Jak dla mnie gra jest trochę głupia, jednak w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Utknęłam na walce z rudą. Nie wiem czy jest jakaś różnica, ale muszę ją pokonać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-14 20:32 przez Sunshine.)
08-07-14 20:31
"Pomógł" przyznał(a):
Cyklop Offline
*

Liczba postów: 16

Gdzie znajdę puzzla nr 12? Mam kilka zapisów i nadzieję, że będę się mógł po niego wrócić.
28-07-14 11:06
"Pomógł" przyznał(a):
Lartarin Offline
*

Liczba postów: 147

drake napisał(a):Fajna gra ale trochę prosta. Taka opowiastka bez wyzwań.
Wszystkim się niestety nie dogodzi ^^
Sunshine napisał(a):Nie wiem czy jest jakaś różnica, ale muszę ją pokonać.
W późniejszym etapie gry można (nie 3eba) zauważyć różnicę :lartarin:
Cyklop napisał(a):Gdzie znajdę puzzla nr 12?
Licząc od lewej, z góry na dół, puzzel nr 12 znajduje się na Wyspie Pixela.
28-07-14 15:59
"Pomógł" przyznał(a):
Cairax Offline
*

Liczba postów: 5

OOO Cyklop wielkie szczere ello napewno gre przejdziesz bez klopotow i widze ze zamierzasz zebrac wszystkie puzzle jestes dobry nie ma co.
Do tej pory nie zapomnę jak testowałem pustkowia chaosu a ty zamieściłeś screena po przejściu z najlepszym czasem i po ubiciu wszystkich bossow czego mi się pięciokrotnie nie udało pobić a grałem wszystkimi postaciami.
Sekta niestanowi wyzwania nie trzeba ani chwili expić żeby pokonac wszystko po kolei majac na radarze wylaczone walki na lokacjach pzdr Cyklopie i wszystkich zachecam do przejscia gry ze wszystkimi puzzlami a nie jest to juz takie łatwe pzdr
30-07-14 06:12
"Pomógł" przyznał(a):
Sunshine Offline
*

Liczba postów: 38

Wreszcie znalazłam odrobinę czasu i ukończyłam grę. Projekt jest z gatunku specyficznych. Więcej tu fabuły, nakreślania relacji, eksponowania osobowości niż wartkiej akcji. W żaden sposób nie wpływa to negatywnie na moją opinię. Lubię barwne uniwersa, obsadzone charakterystycznymi bohaterami. Mam wrażenie, że poniekąd taki świat chcieliście przedstawić i wyszło wam to doskonale. Nie można również pominąć kilku mini-gierek oraz zbierania puzzli. Niestety nie udało mi się ich wszystkich zebrać. Wasze poczucie humoru odbieram różnie, jednak ogólnie macie za nie plus. Mogę stwierdzić, że "Sekta" to kolejna porządna gra którą wydaliście. Z niecierpliwością czekam na kolejne produkcje. Pozdrawiam.
08-08-14 10:15
"Pomógł" przyznał(a):
Lartarin Offline
*

Liczba postów: 147

Moi cieszy, że tak wielu z was zdecydowało się zagrać w Sektę, a dopiero później mniej lub bardziej subiektywnie ją oceniać lol Czekam jednak na odważniaka, który zdobędzie wszystkie puzzle, no i... :lartarin:
11-08-14 17:13
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS