Update do gry w RPG Makerze VX ACE?
Aktualny czas: 20-06-25, 23:02 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Update do gry w RPG Makerze VX ACE?
Navari Offline
*

Liczba postów: 2

Update do gry w RPG Makerze VX ACE?

Cześć, piszę z zapytaniem czy jest możliwość stworzenia Update'u do gry tak jak ma to miejsce w grach np. na Steamie itd. Dokładniej chodzi mi o to że ktoś już ma pobraną grę, a powiedzmy ja dodam poziom, czary czy cokolwiek innego i chcę aby ta osoba pobrała tylko update'a a nie znowu całą grę.

Moja wersja RM to VX ACE.

Dzięki za pomoc ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-13 15:49 przez Navari.)
06-07-13 15:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

RE: Update do gry w RPG Makerze VX ACE?

Zależy w jaki sposób grę chcesz aktualizować. Ten sposób jaki ma steam to jest aktualizacja ściągana z serwerów z czego automatycznie jest ona instalowana w ścieżce gdzie znajduje się gra.

Lepsze było by wypuszczanie pliku, który po wybraniu folderu z grą aktualizował pliki, np. nowe bronie. Informacje o broniach znajdują się w folderze Data/weapons. Ale dla bezpieczeństwa zawsze aktualizuje się wszystkie pliki z folderu DATA. Oczywiście wraz z informacjami o nowych broniach trzeba dodać nowe grafiki broni, wrogów itp. o czym też trzeba pamiętać bo wywali ci błąd o braku wymaganej grafiki. To samo jest z dźwiękami jeśli dodasz jakieś nowe.

Pod koniec trzeba pamiętać o kompatybilności save.
Przykład taki: grasz, grasz zapisujesz na mapce o ID(identyfikator) 002. na pozycji x=30 y=30. I aktualizując grę usuwasz mapę bo nie przyda ci się i wtedy pojawiają się problemy bo próbujesz wczytać save w którym jest informacja o mapie ID 002.

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
06-07-13 17:01
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Byś musiał napisać launcher/updater, ale tego już się wyklikać nie da, tu się zaczyna prawdziwe kodowanie.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
06-07-13 17:55
"Pomógł" przyznał(a):
Navari Offline
*

Liczba postów: 2

Ok, dzięki ;)

Dałbym po plusiku ale na tym forum tego chyba nie ma :(
06-07-13 20:01
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS