(31-08-16 13:37)Viuu napisał(a): Jedyne co XP ma dobre to edytor map, wydajność RGSS jest tak tragiczna, że szkoda gadać.
Nie wiem co prawda czy coś się zmieniło, ale to staroć i wątpię by został poprawiony. To był mój pierwszy maker z jakim miałem styczność i całe dwa lata w nim grzebałem... nigdy do niego nie wrócę.
Takie małe ostrzeżenie :I
^^ Potwierdzam.
Bodajże Angius powiedział w jednym z odcinków Porażek RM-a, coś w stylu "edytor map/RTP XP'ka ma w sobie coś takiego, że nawet jak mapa wyszła kiepsko to i tak jest nawet przyjemna dla oka".
A co do wydajności, to cóż... mam komputer Toshiba z 2013 roku z bebechami:
CPU: Intel Celeron B830 @ 1.80GHz (2 rdzenie)
RAM: 4 GB
GPU: Intel HD Graphics [*]
OS: Oryginalny Win8(nie rozróżniam ich ale to chyba 8.1 :v) x64
co prawda potwór wydajnościowy to nie jest, ale takiego Wiedźmina 1 przeszedłem na low w ~15/25 fpsach ;-;. Dragon Age Początek na low przeszedłem praktycznie bez lagów(tylko jak było np. dużo efektów zaklęć itp. to potrafiło zmulić)
i dobrze pamiętam, jak w moim potworku, jedynym udostępnionym światu projekcie, miałem chyba dwie mapy na których miałem może 5 fpsów:
1)jedna na której miałem chyba parę równoległych zdarzeń(6 kolców z podłogi chowało się i pojawiało co jakiś czas. czy było coś więcej równoległego nie pamiętam, ogólnie mapka miała coś rozmiary chyba 60x60)
2)inna mapka na której było coś w stylu, że nasza postać się chowa za ścianami, stoją przeciwnicy na swoich miejscach i zależnie w którą stronę przeciwnik się patrzy, wtedy pojawiają się niewidoczne zdarzenia na naszej drodze, i jak się na nich stało to było niby że przeciwnik nas widzi(wiem, łopatologiczne, ale przynajmniej działało :v... w paru, nawet nie parunastu fpsach, ale działało xd)
+dodam że mój potworek nie miał żadnych dodatkowych skryptów(nawet tych na "optymalizację") więc to był czysty RGSS.
tl;dr ediszyn: Lubię XPka, przeszedłem Wieśka 1 w ~20 fpsach i mapy na których planujesz mieć sporo zdarzeń(szczególnie tych równoległych) radzę ci dzielić na bardzo małe mapki, bo nawet jak tobie może wszystko banglać to ktoś kto nie ma 4-rdzeniowej i5(choć nie wiadomo czy RMXP korzysta chociaż z dwóch rdzeni .-.) może się troszku zdenerwować :v
I JESZCZE UWAGA NA KONIEC C:
Uwaga, to są tylko moje luźne rozkminy. Mogę tłuc absolutne głupoty, ale piszę, jak mi się wydaje ;-;
Nie polecam ci wydawać gry robionej na becie wydania 4 z Twierdzy(są dwie wersje - wydanie 3 które siedzi od lat na Twierdzy i beta wydania 4 która jest bodajże od roku albo dwóch). Nie pamiętam co się zmieniło w tej "czwórce"(chyba tylko kosmetyczne sprawy), ale ja swój projekt rozpocząłem na wyd.3, a potem dokończyłem na tej becie 4. i tak "wydałem". Grę przed upublikowaniem przeszedłem chyba z dwa razy i nie znalazłem żadnych błędów, a ktoś z Twierdzy napisał mi, że w pewnym momencie, podczas przechodzenia gry, nasza postać się robi niewidzialna i ogólnie jakieś dziwne rzeczy się dziejo. Nie mam pojęcia czym to mogło być spowodowane - nie naprawiałem tego, bo stwierdziłem, że jestem leniwym waflem i chcę zapomnieć o tym projekcie, ale wydaje mi się, że to mógł być jakiś problem ze zgodnością czy czymś w skryptach
KONIEC. ;-;
kurde się rozpisałem