ABS
Aktualny czas: 25-05-26, 22:20 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] ABS
Matikun Offline
*

Liczba postów: 16

RE: ABS

Oh, to zrobienie tego na zdarzeniach zajęłoby duuużo czasu. Zamiast tego proponuję Mr.Mo ABS. jeżeli nie chcesz zbędnych dodatków, po prostu zmień obrazki do tego skryptu w pliku projektu na puste. jest też opcja wyłączania hud'a. Naprawdę, nie musisz tego robić na zdarzeniach ;>.
01-08-14 12:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
HeRand Offline
*

Liczba postów: 13

Nie nie nie! Po co mr.Mo skoro on nie chcę się z tym bawić? Może nie ogarnia rgss w takim dobrym stopniu, a edycja czegoś wymaga niezłego obeznania.

Jeśli chcesz mogę Ci zrobić ten abs na zdarzeniach i podesłać link, tylko musisz się określić.

Ustawianie moobów trwa dużo czasów? Nie sądze... jeśli już jednego stworzymy w grze typu duch to kolejne duchy wystarczy przekopiować.
07-08-14 21:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Euforia. Na początek w ogóle daruj sobie ABSy. Jesteś zbyt zielony na to. Wykorzystaj standardowy system walki do swoich gier, bo ABSy w RPG Makerze XP może i jest łatwo zrobić, ale trzeba do tego znać Ruby. Dopiero, kiedy twoja znajomość RGSS będzie pozwalała na to, żeby wszystko to, co zauważysz w standardowym systemie walki (z wyjątkiem rozkładu walki), miało miejsce również na mapie, sam se napisz ABSa. Pisząc go samodzielnie, łatwiej będzie ci go skonfigurować na potrzeby własnej gry. Też przez to przeszedłem (nie "przeszłem"). W pierwszej grze, jaką robiłem w RPG Makerze XP (i do tej pory robię) nie dokonałem żadnych zmian w skryptach. Później zaczęły się eksperymenty. W "Miasteczko Nowoczesne 1" i dwóch następnych użyłem tylko skryptów od cogwheela i MiDas Mike'a, a profile sam napisałem. Czwórki robiłem w tym samym czasie, mając zamiar zrobić jedną grę o jednej słynnej postaci Disney'a z wieczorynek "Walt Disney przedstawia" (postać ta była w tłumie tych, których kolorowano, zanim jednemu kaczorowi pędzel przejechał po dziobie), czego do tej pory jednak nie zrobiłem. Piątka, która jest w produkcji, to już mój finał w używaniu cudzych skryptów. Mówię ci. Eksperymentuj. A przede wszystkim uważaj, żebyś nie stracił pracy.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
07-08-14 21:46
"Pomógł" przyznał(a):
Angius Offline
*

Liczba postów: 48

Ile ty części tego Miasteczka planujesz jeszcze stworzyć, nie wystarczy ci kompromitacji? o.O

A odnośnie tematu (nie można edytować postów, więc wybaczcie multiposting), to nie daj sobie wmówić, że musisz znać Ruby by tworzyć cokolwiek. Fakt, przydaje się jeśli chcesz stworzyć wszystko po swojemu, ale jest tyle gotowych skryptów, że dla prostych projektów nie ma to sensu. Popatrz zresztą na gry Mateusza - znajomość Ruby na niewiele mu się zdała.

Szukaj więc gotowców i nie bój się z nich korzystać :)
Ewentualnie wrzuć temat na forum z prośbą o przerobienie, usunięcie HUD-a, czy czego tam jeszcze - ktoś na pewno ci pomoże.

O, fajnie to działa, samo posty łączy :D

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-14 22:46 przez Angius.)
07-08-14 22:41
"Pomógł" przyznał(a):
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

Mr. Mo ABS Podstawki (stany, bronie, skille itp) w miare łątwo ogarnąć

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
07-08-14 23:00
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

@Angius
Przepraszam, ale nie mogłem ci powiedzieć na PW. Jeśli napiszesz kolejnego posta w temacie szybciej, niż godzinę po starym i między obydwoma nie będzie żadnych postów innego użytkownika (wygasające też się mogą liczyć), to scali ci je. Rozmawiałem z Ayene w tej sprawie. Trochę to czasami denerwuje, ale można to jakoś przeboleć.
Owszem. ABS można w RPG Makerze XP zrobić wyłącznie na zdarzeniach, ale można wtedy jedynie ranić przeciwników. Zrobienie ABSa w skrypcie pozwala również zaprogramować nakładanie stanów na przeciwników. W "Miasteczko Nowoczesne 4" znany tylko przez Inuyashę atak "Rany Wiatru" może i zadaje przeciwnikom mniej obrażeń, niż normalny atak, ale i tak można tym atakiem roznieść cała grupę przeciwników za jednym uderzeniem, bez względu na to, ile mają zdrowia (atak ten dodaje atakowanemu stan "K.O."). Zarówno w ATB, jak i w ABSie. Z kolei w drugiej części czwórki gracz musi uważać z atakami, bo niektóre mają brzydki nawyk szkodzenia swojemu wykonawcy (jeśli postacią znającą atak "Kamehameha" wykonasz ten właśnie atak, stojąc zbyt blisko przeciwnika znajdującego się dokładnie przed tobą, to ten atak trafi również twoją postać). Korzystanie z gotowców może i jest szybkie, ale często jeden gryzie się z drugim. I skąd ty możesz wiedzieć, jak on chce, żeby HUD wyglądał.

@KacpiPL
Mr. Mo to rzeczywiście fajny system. Lepszy nawet, niż Blizz-ABS. Blizz pozwala jednym zdarzeniem wstawić na mapę tylko jednego moba, podczas, gdy Mo pozwala ci wstawić dowolną ich ilość jednym zdarzeniem, przy czym to zdarzenie ZAWSZE reprezentuje TYLKO jednego przeciwnika. Możesz więc w jednym zdarzeniu mieć różnych przeciwników na różne ustawienia przełączników i zmiennych. Nic dziwnego, że mój własny ABS (użyty w obu historiach gry "Miasteczko Nowoczesne 4") jest wzorowany właśnie na Mr. Mo.

@Euforia
Eksperymentuj z Ruby, a w końcu będziesz w stanie sam napisać własny ABS.

@HeRand
Cytat:Po co mr.Mo skoro on nie chcę się z tym bawić? Może nie ogarnia rgss w takim dobrym stopniu, a edycja czegoś wymaga niezłego obeznania.
Też podejrzewam, że nie ogarnia skryptów.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-14 09:48 przez Mateusz SSJ8.)
08-08-14 09:40
"Pomógł" przyznał(a):
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

@Mateusz SSJ8
Wiesz jak? Bo ja nic nie wiem o ruby... nic nie znam poprsotu nad main puste okienko i nie wiem co wogóle robic ;( Jest jakiś kursik rgss?

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
08-08-14 12:40
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Kursów RGSS i ruby jest bardzo dużo, jak chcesz to mogę ci parę na PW wysłać w PDF

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
08-08-14 12:41
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS