Czcionki spoza systemu
Aktualny czas: 20-06-25, 18:34 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Czcionki spoza systemu
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Czcionki spoza systemu

Polecenie "exit" po inicjalizacji mnowego wątku nie wchodzi w grę, Ayene, ponieważ, kiedy uruchomię grę w trybie testowym RPG Makera, to
Thread.new { system('Game') }
      exit
spowoduje, że w RPG Makerze zniknie mi "Proszę czekać, trwa uruchomienie", a ja chcę, żeby to pozostało, aż naprawdę zakończę test. Z resztą sama to sprawdź na projekcie, który właśnie robisz, a ja osobiście jutro to rozwiązanie przetestuję.

Czy ktoś ma jeszcze inne pomysły, gdyby ten Ayene nie zadziałał?

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-14 17:23 przez Mateusz SSJ8.)
08-11-14 17:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Jeśli jednak skusiłbyś się, to mam na podorędziu skrypt który przy pierwszym włączeniu gry instaluje wybrane przez ciebie czcionki w folderze windowsowskim, proces trwa kilka sekund, po czym gra sama uruchamia się od nowa. Noo i co najważniejsze, jest to proces jednorazowy :) Jeśli chcesz to mogę tu zamieścić ten skrypt.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
08-11-14 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

@Venesard
Niektórych czcionek nie wolno rozpowszechniać, toteż, jeśli gra ich używa, to mają być TYLKO dla niej. Więc instalacja nie wchodzi w rachubę. Już Ayene byłabliżej rozwiązania mojego problemu, niż ty.

Na chaos-project znalazłem w temacie o skrypcie "Memory Font Loader" dla RPG Makera XP wzmiankę o wewnętrznej tabeli czcionek RGSS1, więc może po załadowaniu czcionki wyłącznie na użytek gry, do której jest potrzebna, wystarczy po prostu zainicjalizować tylko tę tabelę od nowa i już. Pomysł może być rozwiązaniem, problem, jak zrealizować.
A tutaj jest kolejne siedlisko Pinocchimonów. Zdaje sie, że mnie ignorują, bo założyłem temat i do dzisiaj nie odpowiedzieli.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-14 11:31 przez Mateusz SSJ8.)
09-11-14 11:30
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Mateusz SSJ8 napisał(a):Niektórych czcionek nie wolno rozpowszechniać, toteż, jeśli gra ich używa, to mają być TYLKO dla niej. Więc instalacja nie wchodzi w rachubę.
Z tego by wynikało, że z tymi czcionkami kompletnie nic nie można robić, skoro uważasz że zainstalowanie jej na własnym komputerze to już rozpowszechnianie. W takim razie jaka jest różnica pomiędzy czcionką w folderze Windows/Fonts, a w folderze gry, jeśli i tak i tak są na twoim komputerze? Idąc dalej tym tropem, twórcy czcionek w ogóle nie powinni wrzucać ich do internetu, bo przecież wtedy ludzie mogą pobrać, a to już (z twojej wypowiedzi) rozpowszechnianie. Dokonujesz znacznej nadinterpretacji słowa "rozpowszechniać". Jeśli twórca zastrzega sobie że nie wolno rozpowszechniać jego czcionki, ma na myśli masowe rozprowadzanie jej jako dzieła własnego.
Mi Memory Font Loader nie działał, używam Auto Font Installatora, jestem z niego zadowolony. Jeśli chcesz, mogę go tu zamieścić. W pierwotnej wersji wymagał SDK 1.5, przerobiłem go tak że jest samodzielny.

09-11-14 11:51
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

@Venesard
Żadnej instalacji czcionek. Niezbyt bezpiecznie jest wykonywać normalną pracę na koncie administratora, do czego właśnie się przyznałeś.

Na chwilę obecną blisko zdaje się być Ayene. Czy ktoś jeszcze ma jakieś pomysły? Tylko bez instalatorów czcionek, bo nie chcę, żeby osoby grające w mojej roboty gry musiały dla zakichanych czcionek uruchamiać grę jako administrator.

09-11-14 19:16
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Mateusz SSJ8 napisał(a):Niezbyt bezpiecznie jest wykonywać normalną pracę na koncie administratora, do czego właśnie się przyznałeś.
Nie potrafię zrozumieć dlaczego na własnym laptopie niebezpieczne dla mnie będzie korzystanie z uprawnień administratora.. No i gwoli ścisłości, sprawdziłem, i nie muszę uruchamiać gry jako administrator żeby czcionka się wgrała ;) Ale to jak już chcesz, nic na siłę.

09-11-14 22:38
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Problem nadal istnieje.

Jaki skrypt do gry robionej w RPG Makerze XP pozwoli wczytać czcionkę go gry już za pierwszym razem,kiedy gra zostanie uruchomiona.

07-12-14 20:29
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Mateusz a nie lepiej zrobić grę i jak skończysz walnąć skrypt Ayene.

I tak Ayene twój skrypt rozwala całkowicie test gry, bo o ile zniknięcie tego zasranego okienka, że trwa test (nie wiem kto to wymyślił, a tylko w 2k/3 da się tego prosto pozbyć) to +, to o tyle już wyłączenie trybu testowego po ponownym wyświetleniu okienka jest nie do przyjęcia - więc najlepiej wkleić ten skrypt do projektu na końcu tworzenia i będzie OK.
12-12-14 20:37
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

Hm, możliwe, że test się sypie, bo akurat w swoim projekcie w ogóle go nie używam razz

@MSSJ8, możesz ewentualnie stworzyć skrypt, który wczytuje kolejno literki z obrazka. Jak coś to po części takim dysponuję. Jedyny problem, że jest dostosowany do czcionki PomocTechniczna, z której korzystam.

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
13-12-14 12:19
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Mam dość osobliwy problem z SendMessage dla zmiany czcionki. Otóż po wywołaniu tej komendy RGSS Player się zawiesza. Możliwe, że to coś z systemem (obecnie 64-bitowy), chociaż z drugiej strony biblioteka o nazwie "RGSS100J" powinna być inna. Jeśli to wina DLLa RGSS, to jaki pomoże? Mam wszystkie. Powiedzcie, to wkleję. Do projektu.

Bo widziałem na http://www.chaos-project.org skrypt, jedna wersja którego nie miała tych linijek z "exit". Nazywał się Memory Font loader.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-14 19:34 przez Mateusz SSJ8.)
16-12-14 19:32
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS