Mini-gra [Pomoc]
Aktualny czas: 20-06-25, 23:03 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Mini-gra [Pomoc]
ReMiAG Offline
*

Liczba postów: 45

Mini-gra [Pomoc]

Witam, tworzę od jakiegoś czasu grę, no ale powiedzmy sobie szczerze - ona nie może być nudna!, więc postanowiłem dodać mini-grę, która będzie polegała na klikaniu odpowiednich klawiszy :) Ale kurde nie mogę znaleźć, może wy coś macie podobnego?
12-02-15 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

RE: Mini-gra [Pomoc]

Mozesz zrobic za pomoca zdarzen bez skryptu. Ustawiasz warunki wcisniec, mozesz nawet ustawic losowania przyciskow aby nie byly takie same. Przydadza sie obrazki guziczkow jeszcze. Jak wroce to sprobuje zrobic poradnik.

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-15 13:53 przez kanumerki.)
12-02-15 13:52
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

kanumerki napisał(a):Jak wroce to sprobuje zrobic poradnik.
Najgorsza rzecz jaką można zrobić. Wspomóż, podsuń pomysł, wytłumacz, ale nie rób za kogoś. Blokujesz w ten sposób jego wyobraźnie, a więc w życiu nie nauczy się tworzyć własnych systemów skoro nauczy się, że wystarczy napisać na forum i dostaniesz wszystko. :roll:

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
12-02-15 18:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Cytat:Najgorsza rzecz jaką można zrobić. Wspomóż, podsuń pomysł, wytłumacz, ale nie rób za kogoś.
Nie robię za niego gry. Zresztą poradnik ma na celu pomóc lub nawet wyjaśnić komuś kto raczej ma małe umiejętności tworzenia takich zdarzeń.
Mam zamiar wrzucić poradnik jak stworzyć podobny system no i w razie jak ktoś nie zrozumie poradnika to może oczywiście zajrzeć projekt.

Zresztą trzeba po coś wykorzystać dział skrypty zdarzeniowe, który świeci pustkami...

12-02-15 19:15
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Ok. Mogę powiedzieć że udało mi się skonstruować QTE własnej roboty. Pół godziny roboty za mną(wliczając wcześniejsze przemyślenia)+kilka minut robienia klawiszy w gimpie. Niestety napisanie poradnika jak to działa zajmie chyba dwa razy więcej czasu niż zrobienie tego. Dla początkującej osoby zajmującej się rpgmaker'em, warunkami, zmiennymi itp. może być ciężkie do przełknięcia bo warunków jest multum.

Wgląd do screen'a obrazujący kod:
Screen

System działa na przyciski A,S i D. Wykorzystuje dwie zmienne. Jedna zmienna oznacza jak wiele ma losować przycisków QTE. Druga zmienna jest tylko zmienną losową(masło maślane X_X), która losuje jaki przycisk ma być wciśnięty. Warunków za to jest bardzo dużo i może spowodować ból główny, nudności, śmierć(przesada), oczywiście dla towarisz* X-tech to kilka minut wglądu i na pewno będzie wiedział jak to zrobić :D(Albo zrobi jeszcze lepiej ;C). Wykorzystałem też etykiety, dokładnie jest ich 4.
Przy każdym zdarzeniu można ustawić ile klawiszy ma być losowanych, ustawić czas, który nas pospiesza. W dodatku złe naciśnięcie klawisza powoduje niepowodzenie! Całe typowe zdarzenie gra ładnie bez przycinania się. (Choć tu wolę sprawdzić na swoim złomowatym laptopie).

Za chwile wrzucę cały ten projekt.. albo może pierw zrobię poradnik.

12-02-15 21:36
"Pomógł" przyznał(a): ReMiAG
kanumerki Offline
*

Cytat:Jak ktoś nie jest twórcą to kradnie, a jak twórcą to tworzy coś własnego.
Jęstę twórcom*

https://www.mediafire.com/?lfjyxmfbmrjic7j
wstawiam bez url. bo coś się chrz*ni

Nie no dobra. Wrzucam projekt jak u mnie działają takie przyciski. Działa bez rtp. To jest Vxace ale tak naprawdę wersja programu nie ma różnicy bo oba korzystają z tych samych funkcji. Uwaga, na moim laptozłomie* projekt wyciąga ok. 50fps zaś przy akcji na klawiszach fps'y spadają o 3 i wychodzi 47-46fpsów na dwurdzeniowym gracie.
Na xp, te klatki mogą bardziej spadać z powodu starego kodu i całej tej słabej optymalizacji. Oczywiście VxAce prześciga XP bo śmiga bardzo ładnie.

Wstawiam ten projekt na licencji darmowej i nie płatnej. Jest to projekt w celach naukowych. Uwaga, towarisz X może was potraktować z pogardą z powodu np. kopiowania pomysłu, projektu itp.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-15 22:53 przez kanumerki.)
12-02-15 22:52
"Pomógł" przyznał(a): ReMiAG , Ayene
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Tego mi w grze ździebko brakowało. Masz:
[Obrazek: bluefish_icon.png] [Obrazek: fish.png] [Obrazek: avatar_b16078771de7_24.png] [Obrazek: 01-fish-icon.png] [Obrazek: clown-fish-icon.png]
I to:
[Obrazek: goodrod.png] [Obrazek: oldrod.png] [Obrazek: superrod.png] [Obrazek: fishing_rod_menu.png] [Obrazek: ffxiv-rosewood-fishing-rod.png] [Obrazek: weaponi01.png]

Zastosuj się do rad Noruja, a będzie dobrze :) Bo na chwilę to gra polega na klikaniu.

Co do mini gry to jednak wolałbym taką z uciekającymi rybami. I oczywiście aby można było je gonić hakiem. No i np. droższa ryba jest szybsza i można wyłowić klasycznego dziurawego buta. NP:
[Obrazek: Yd33OQo.png]

A i screeny uzupełnij. Dla ciekawskich:
[Obrazek: u7DND3J.png]
[Obrazek: 1RKSf6M.png]
13-02-15 00:45
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS