Pewne zdarzenie
Aktualny czas: 26-05-26, 10:53 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Pewne zdarzenie
M4t3us2 Offline
*

Liczba postów: 38

Pewne zdarzenie

Witam mam problem z pewnym zdarzeniem, chodzi o sadzenie pietruszek, otóż gdy posadzę 1 to wszystkie naraz rosną ;/ a jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi to robienie dla każdej pietruszki 5 przełączników, (bo tyle wychodzi na 1 pietruszkę) a jest to dość sporo bo chce ich aż tuzin :d czyli 60 przełączników wyjdzie. Oto ss z całym zdarzeniem.

Spoiler: (Otwórz)
może ktoś z was ma pomysł jak to zrobić inaczej.
14-09-13 15:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Ermi Offline
*

Liczba postów: 69

RE: Pewne zdarzenie

Używaj Self Switchy zamiast zwykłych przełączników. Powinno pomóc
14-09-13 20:48
"Pomógł" przyznał(a):
tracersgta Offline
*

Liczba postów: 237

Albo prościej... Użyj zmiennej. Dodawaj po jeden do zmiennej aż do wartości 5 czy ile tam...

I'm a tiger! I roar. I hunt, I climb, I eat, I wash, I sleep!
[Obrazek: userbarrf.png]
[Obrazek: LbEbK.gif]
14-09-13 21:29
"Pomógł" przyznał(a):
Xovr Offline
*

Liczba postów: 17

Postaraj się zmniejszyć liczbę pzrełączników do 4 i uzywaj głównych przełączników (masz 4 główne przełączniki do karzdego zdarzenia osobno)

Życie jest jak gra, jest ciekawe, trudne i szybko się kończy
15-09-13 13:30
"Pomógł" przyznał(a):
M4t3us2 Offline
*

Próbowałem już z głównymi przełącznikami jednak rosły w takim samym tempie i na końcu, podczas zbioru zbierając 1 zbierało się wszystkie. Co do zmiennych to nie ma jak za bardzo, ponieważ nie chce aby rosły od razu po podlaniu czy posadzeniu, tylko po 5/10/20 sekundach a w poruszaniu zdarzeniem nie ma opcji zmiennych. Opcji "wait" nie mogę dać normalnie w zdarzeniu, ponieważ blokuje się postać na ten czas i nic nie robi do czasu urośnięcia pietruszki ;/ zaraz zrobię demko z tymi pietruszkami i jeżeli byłby ktoś wstanie to by mi na nim pokazał swój tok myślenia :]

http://speedy.sh/6b6Zn/Pietruszki.exe
link do dema
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-13 14:05 przez M4t3us2.)
15-09-13 13:43
"Pomógł" przyznał(a):
Xovr Offline
*

Liczba postów: 17

1.link nie działa
2.Daj działający link

Życie jest jak gra, jest ciekawe, trudne i szybko się kończy
15-09-13 16:02
"Pomógł" przyznał(a):
M4t3us2 Offline
*

Wrzuciłem jeszcze raz na te stronę
http://speedy.sh/ckq5s/Pietruszki.exe
a mi oba linki działają.
15-09-13 16:40
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Coś ci opowiem, M4t3us2. Słuchaj uważnie, bo może to naprowadzi cię na dobry sposób z rozwiązaniem tego problemu. To będzie jedna z rzeczy, które zastosuję dopiero w trzecim Shippuudenie z serii "Miasteczko Nowoczesne".

RZEMIEŚLNIK.
Podchodzisz do gościa, który robi broń i otwiera się sklep. Tu jednak nie możesz kupić broni/zbroi na miejscu. Musisz poczekać jakiś czas, aż sprzedawca zrobi. Po tym czasie musisz do niego wrócić. Możesz zapłacić, jak zamawiasz (wtedy podczas odbioru nic nie płacisz za sprzęt) lub dopiero przy odbiorze (rzemieślnik pozwoli ci za darmo wybrać to, czego potrzebujesz), ale możesz też zapłacić część teraz, a część potem (wszystko zależy od ciebie). W Menu gry możesz w każdej chwili sprawdzić, co zamówiłeś u rzemieślnika, za ile czasu rzemieślnik to ukończy, ile jakich pieniędzy potrzebujesz, żeby to odebrać, i (najważniejsze) kto ci to robi.

Jak to może pomóc?
Możesz w skrypcie napisać, że ma ze zdarzenia odpowiedzialnego za pietruszkę załadować w specjalny moduł potwierdzenie, że to zdarzenie na tej mapie jest już zajęte "rodzeniem" pietruszki. Opcja "Farmer" w menu gry pozwala ci w każdej chwili zobaczyć, co gdzie posadziłeś i za ile czasu będziesz mógł to zebrać. Jeśli planujesz ograniczyć czas, w jakim można zebrać plon, możesz dodać jeszcze jeden czas, po przekroczeniu którego, jak zbierzesz pietruszkę z działki, to ona nie trafi do twojego inwentarza.

Z resztą to twój projekt, a nie mój, więc zrób, jak chcesz.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
15-09-13 17:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
M4t3us2 Offline
*

ale przecież ja nie używam skryptu na sadzenie, ja to zrobiłem na zdarzeniach, a skryptu sam nie zrobie, ponieważ nie potrafie. I może z kowalem to jakoś by miało sens ale z sadzeniem ? jak dla mnie zbyt skomlikowane :D (próbowałem na samych głownych przełacznikach, ale nie czeka ustalonego czasu w move event, jak dodaje głowne przelaczniki do tych z pietruszkami to i tak na koncu rosna wszytskie naraz i tylko 1 mozna zebrac :D)
15-09-13 17:58
"Pomógł" przyznał(a):
Ermi Offline
*

Liczba postów: 69

Pobrałem demo i patrze... ku**a, a żeś zamieszał to...

Proszę cię bardzo. Tylko takie jedno ale. Użyłem self switchy i zmiennej. I teraz tak. Sefl switche zostawiasz, a zmienną tworzysz inną dla każdej pietruszki np. pietruszka1 dla pierwszej, pietruszka2 dla drugiej itd.
Stworzyłem także pietruszkę bez podlewania na samych self switchach, abyś mniej więcej ogarnął na jakiej zasadzie to działa. Mam nadzieję, że pomogę. W razie problemów pisz tutaj.

Moje demo (moje pietruszki to są te na dole, twoich nie zmieniałem):
http://speedy.sh/SuaBg/Pietruszki.rar
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-13 19:28 przez Ermi.)
15-09-13 18:54
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS