Pogromca Pustki Akt:I [Pełna wersja]
Aktualny czas: 14-03-25, 04:47 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Ankieta: Jak oceniacie na podstawie opisu obecny stan prac?
Ankieta jest zamknięta.
5 11.11% 1 11.11%
4 33.33% 3 33.33%
3 22.22% 2 22.22%
2 22.22% 2 22.22%
1 11.11% 1 11.11%
Razem 9 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Odpowiedz 
[XP] Pogromca Pustki Akt:I [Pełna wersja]
HaxoTV Offline
*

Liczba postów: 92

RE: Pogromca Pustki

(04-12-15 03:57)Amelanduil napisał(a):  Tak mnie teraz naszło... rozwój postaci przez umiejętności wiary: Ateizm, Politeizm, Monoteizm... z tym jest tyle rzeczy nie tak, że nawet nie wiem, od czego zacząć xD

Na dobrą sprawę nie ma tu podanego żadnego boga, a jedynie ogólnikowo podane systemy religijne, ograniczające się jedynie do tego, ile w danej religii jest bóstw. Poza tym - żadnych doktryn, niczego. Koncept niedokończony jak gry Ubisoftu na premierę :v wyczuwam cytat na gońca

A biorąc pod uwagę to, jak w rpg'ach działają bogowie... co będzie dawać ateizm? Nic? xD Takie to wszystko poprawne politycznie się wydaje, że jak coś się nie podoba to można wyłączyć, albo nie ustawiać...

Tu nie chodzi o poprawność, a swobodę. Każdy gracz sam może sobie wymyślić w co wierzy dokładnie nasza postać, trochę kreatywności ;). Ateizm odnosi sie tu do olewackiego stosunku do jakiejkolwiek wiary. Ateiści punkty wiary ładują w inny sposób. Jak wierzący robią to w świątyni (w mojej grze również), tak ateista ma dwie opcje do wyboru (Uprawianie seksu z prostytutką, lub obraza / przekonanie do swojej racji kapłana w świątyni i tu dochodzi statystyka szyderstwa, która im wyższa, tym szybciej nabijemy punkty obrażając / przekonując go do swoich racji )

Ateizm akurat ma zdolności, które nie mają nic wspólnego z bogami. Np regeneracja HP w tle, regeneracja MP w tle, zdolność, która pozwala nam upuścić sobie trochę krwi w zamian za większe obrażenia, tego tym podobne rzeczy ;). Czy też można usypiać wrogów i ich po prostu dobić.

Politeizm i Monoteizm w zależności od wyboru dają potężne magiczne zdolności. Spokojnie, cała gra jest przemyślana. :)
Trochę to pogmatwane, ale ma to swój sens. I tak wiem, że ateista nie obraża raczej religii, ale większość obgaduje religie i sam mam kilka przykładów w swoim otoczeniu, gdzie ateista, który normalnie ma wywalone, obgaduje kościół. Więc tutaj obraza w grze ma swoje uzasadnienie. Bóstwa są w świecie gry wymieniane, ale to gracz sam sobie mówi w co wierzy jego postać. Ta gra to jedna wielka swoboda.

Spoiler: (Otwórz)
04-12-15 04:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Cytat:Uprawianie seksu z prostytutką, lub obraza / przekonanie do swojej racji kapłana w świątyni i tu dochodzi statystyka szyderstwa, która im wyższa, tym szybciej nabijemy punkty obrażając / przekonując go do swoich racji ).

Dlaczego jak ateista to od razu musi byc pokazany w zlym swietle? Co to za katolowe poglady xD
Nie mogles wymyslic czegos bardziej pokojowego jak np rozwijanie samego siebie przez badania/poznawanie swiata, albo czytanie o czyms takim/racjonalne myslenie? XD

Cytat:który normalnie ma wywalone, obgaduje kościół. Więc tutaj obraza w grze ma swoje uzasadnienie.
Kosciol obgaduja wszyscy nie tylko ateisci (choc ci najmniej, bo maja go po prostu gdzies + jest ich po prostu mniej, niz innych grup wyznaniowych.). To katolicy raczej sa tymi, ktorzy na kazdym kroku widza ograniczenie ich wolnosci wyznaniowej. xD

Troche nie fair podejscie. Skoro mamy tak uogolniac to wszyscy wierzacy w twojej grze powonni byc ciemnym motlochem idacym slepo za to co im pan w sukience mowi i wierzacym w ksiazke fantasy.

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-15 09:11 przez Crashykk.)
04-12-15 09:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

(04-12-15 09:02)CrashuR napisał(a):  
Cytat:Uprawianie seksu z prostytutką, lub obraza / przekonanie do swojej racji kapłana w świątyni i tu dochodzi statystyka szyderstwa, która im wyższa, tym szybciej nabijemy punkty obrażając / przekonując go do swoich racji ).

Dlaczego jak ateista to od razu musi byc pokazany w zlym swietle? Co to za katolowe poglady xD
Nie mogles wymyslic czegos bardziej pokojowego jak np rozwijanie samego siebie przez badania/poznawanie swiata, albo czytanie o czyms takim/racjonalne myslenie? XD

Cytat:który normalnie ma wywalone, obgaduje kościół. Więc tutaj obraza w grze ma swoje uzasadnienie.
Kosciol obgaduja wszyscy nie tylko ateisci (choc ci najmniej, bo maja go po prostu gdzies + jest ich po prostu mniej, niz innych grup wyznaniowych.). To katolicy raczej sa tymi, ktorzy na kazdym kroku widza ograniczenie ich wolnosci wyznaniowej. xD

Troche nie fair podejscie. Skoro mamy tak uogolniac to wszyscy wierzacy w twojej grze powonni byc ciemnym motlochem idacym slepo za to co im pan w sukience mowi i wierzacym w ksiazke fantasy.

To jest gra fantasy po części, więc nie musi być na wszystko wytłumaczenie. Ateizmu nie rozwiniesz po przez czytanie książek, bo tych jest zbyt mało i statystyka wiary nie mogła by być uczciwie nabijana, gdyż ateistom książki by się pokończyły, a badań takowych się nie prowadzi.
Chociaż co do tej wypowiedzi:
Cytat:czegos bardziej pokojowego jak np rozwijanie samego siebie przez badania/poznawanie swiata
W sumie jest opcja kupowania ksiąg wiedzy, które po przeczytaniu przydzielają niewielką ilość punktów ateizmowi.

Nie zapominajcie o głównym wątku fabularnym, a raczej kim jest postać. Jest to pogromca, coś jak wiedźmin i jego poglądy kształtujemy za pomocą rozwoju postaci. Ateizm w tej grze jest postrzegany źle, bardzo źle. To jest wbudowane w klimat gry, gdyż każdy na półwyspie Apenińskim w coś wierzy, to pogromca nie jest rodowitym mieszkańcem tych ziem, a raczej jedynie "turystą", osobą z misją. Gra jest przemyślana pod tym względem i pozwolę sobie zakończyć dyskusję na temat Politeizmu, Monoteizmu i Ateizmu w grze. Bo odnoszę wrażenie, że co poniektóre osoby chciały by realny świat przenieść do gry, a tak się nie da. Nawet te duże i komercyjne firmy nie oferują połowy tego co Pogromca posiada w swoim systemie.

Cytat:Troche nie fair podejscie. Skoro mamy tak uogolniac to wszyscy wierzacy w twojej grze powonni byc ciemnym motlochem idacym slepo za to co im pan w sukience mowi i wierzacym w ksiazke fantasy.

Co do tego, to nie chcę nic mówić, ale ludzie kiedyś byli ciemnym motłochem ;)
Rzymianie wierzyli w wielu bogów, bo właśnie taki pan w sukience im kazał.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-15 15:25 przez HaxoTV.)
04-12-15 15:12
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

(04-12-15 15:30)CrashuR napisał(a):  [quote]Nawet te duże i komercyjne firmy nie oferują połowy tego co Pogromca posiada w swoim systemie.

"....nie oferują często połowy***..."
:) Zjadł mi się jeden wyraz.

04-12-15 18:08
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Jaki wyraz, bo te gwiazdki nie pomagają rozwiązać tej zagadki.
Aaa...
No ale dodanie słowa często nie zmienia za bardzo znaczenia całego zdania, z którym się nie zgadzam. Co do porównywania gier z RM to faktycznie większość nie daje takiego wyboru. Nie mają może tych, ale mają inne drobnostki, których nawet z przyzwyczajenia się nie zauważa. A takie systemy wypisałeś. W większości niezauważalne. Np.
Możliwość zbierania składników żywieniowych i zabawy w gastronomię
Możliwość wydobywania surowców potrzebnych w craftingu

Dwie z brzega. Logicznym jest, że znajdzie się tam jakieś zbieranie, skoro jest crafting.
Ogólnie zachęciłeś mnie troszeczkę do gry tą zapowiedzią, ale konkretnie odrzuciłeś mnie swoją postawą, próbując udowodnić, że coś twoje dzieło jest takie i takie (i jeszcze jest coś co odpycha jednak nie potrafię określić). Te rozmowy zostawmy sobie na czas wydania gry, bo może okazać się, że jest rozwinięte mechaniczne, a tak samo grywalne jak demo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-15 20:44 przez Adrapnikram.)
04-12-15 18:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

(04-12-15 18:35)Adrapnikram napisał(a):  Jaki wyraz, bo te gwiazdki nie pomagają rozwiązać tej zagadki.
Aaa...
No ale dodanie słowa często nie zmienia za bardzo znaczenia całego zdania, z którym się nie zgadzam. Co do porównywania gier z RM to faktycznie większość nie daje takiego wyboru. Nie mają może tych, ale mają inne drobnostki, których nawet z przyzwyczajenia się nie zauważa. A takie systemy wypisałeś. W większości niezauważalne. Np.
Możliwość zbierania składników żywieniowych i zabawy w gastronomię
Możliwość wydobywania surowców potrzebnych w craftingu

Dwie z brzega. Logicznym jest, że znajdzie się tam jakieś zbieranie, skoro jest crafting.
Ogólnie zachęciłeś mnie troszeczkę do gry tą zapowiedzią, ale konkretnie odrzuciłeś mnie swoją postawą, próbując udowodnić, że coś twoje dzieło jest takie i takie (i jeszcze jest coś co odpycha jednak nie potrafię określić). Te rozmowy zostawmy sobie na czas wydania gry, bo może okazać się, że jest rozwinięte mechaniczne, a tak samo grywalne jak demo.

Miałem na myśli firmy, które tworzą gry w stylu Makerowym. A są takie :)
Nie miałem na myśli takiego Blizarda czy coś xD. Są małe komercyjne firmy, które tworzą gry w tym samym stylu i są gniotami po całości. W tym sensie :)

04-12-15 23:46
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Ale takie firmy tworza gry zwykle na androida/konsole przenosne po to, zeby zarobic na gniocie. Nie ma co porownywac sie do nich, bo nie sa to zadni wybitni tworcy, a zwykle pijawki.

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
05-12-15 00:17
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Jak w tym sensie to pisz od razu :P
//Wygaszacz jak w Harrym Poterze
05-12-15 00:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

W każdym razie, mam tylko nadzieję, że każdy w Pogromcy znajdzie coś dla siebie i do końca zapozna się z fabułą, która mam nadzieję będzie zaskakująca :)

Dla zaciekawionych obecny postęp prac z budową świata gry:
(tego głównego)
[Obrazek: n577AcZ.jpg]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-15 05:19 przez HaxoTV.)
05-12-15 01:59
"Pomógł" przyznał(a):
helio108 Offline
*

Liczba postów: 208

RE: Pogromca Pustki (Mapa świata w 85% na 3 stronie)

Gra jest na prawdę potężna (moim zdaniem to jedna z najlepszych gier na Polskiej scenie).
Widać ogrom pracy włożony w ten projekt. Rozumiem - nie wszystko się podoba nie mniej fakt że 3/4 rzeczy tutaj są autorstwa autora po prostu przyciąga. Nie sądzę że RTP (pod względem grafik jak i muzyki) jest złe nie mniej jak by postawić screeny wszystkich gier z makera obok siebie to tylko kilka tytułów wyróżnia się grafiką. Jedynie z muzyką są pewne wariacje w innych grach. Systemów tu jest od groma co sprawia że czujemy się bardziej zbliżeni do naszej postaci (tej grze bliżej do Simsów niżeli do innych gier RPG z makera). I absolutnie nie powiedział bym że są te systemy nawalone bez pomyślunku. Wszystko składa się w spaniałą, klimatyczną całość. Fabuła również do mnie trafia. Nie jest jakaś genialna i w ogóle ale na prawdę przyciąga przeciętnego gracza. Myślę że gdyby nie fakt że gra jest 2D to osiągnęła by dużo większy sukces poza sceną (który i tak osiągnęła). Nie uważam że to że gra 2D jest minusem - ja nie - lecz w dzisiejszych czasach technologia pozwala na trójwymiarowe perełki i z pewnością osoby które nie czują polotu do starych gierek ze SNESa nie zainteresują się grą 2D - a szkoda.

MARCUS :D
10-12-15 13:58
"Pomógł" przyznał(a): HaxoTV
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS