Pokemon: Wersja Utopijna
Aktualny czas: 03-10-24, 11:46 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[XP] Pokemon: Wersja Utopijna
Shadi Offline
*

Liczba postów: 21

Pokemon: Wersja Utopijna

Witajcie. Pochodzę z nieistniejącego już z forum Pokemon Polska i od dłuższego czasu tworzę gry o tematyce Pokemonów w Rpg Makerze XP. W 2013 roku skończyłem po trzech ciężkich latach pracy ten projekt. Niestety, gdy w styczniu tego roku zmarł ktoś, kto zainspirował mnie do jego ukończenia, z nostalgii odpaliłem sobie tą grę po latach i przekonałem się jak bardzo jest zabugowana i niedopracowana. Toteż postanowiłem stworzyć wersję poprawioną. Oto i ona.

[Obrazek: nYLBYjg.png]
Pokemon: Wersja Utopijna to gra tworzona w programie rpg maker xp. Opowiada o losach młodego trenera pokemonów, który rusza w swoją podróż z nadzieją, że uda mu się odnaleźć zaginionego ojca. Jak się później okazuje, to zadanie wcale nie jest takie proste. Oprawa graficzna gry oparta jest na stylu gier czwartej generacji(DPP/HGSS). Część grafik takich jak charsety postaci zostały utworzone samodzielnie. Wszystkie systemy w Wersji Utopijnej są imitacją tych, które występują w oryginalnych produkcjach - zostały stworzone samodzielnie za pomocą zdarzeń,lub na podstawie skryptów znalezionych w internecie
Fabuła:
Podczas swojej wyprawy badawczej ojciec bohatera/ki zostaje zaatakowany przez Mitycznego Pokemona. Policja poinformowała o tym żonę mężczyzny. Bohater/ka postanawia wyruszyć we własną podróż pokemon i go odnaleźć. Na jego/jej drodze staje coraz więcej przeszkód. Samounicestwienie Arceusa przyczyniło się do furii legendarnych pokemonów. Gdy do akcji wkracza Team Skyar wszystko komplikuje się jeszcze bardziej. Zagłębiając się coraz bardziej w sprawę bohater/ka sam już nie wie co ma robić. Po której stronie ma stanąć, żeby osiągnąć swój cel? Czy zwycięży zło? Tego wszystkiego dowiecie się grając w Pokemon: Wersja Utopijna!

Plusy i minusy gry:
Plusy:
Nowy region, postacie i historia.
Możliwość walki po stronie Team Skyar
Sporo systemów z oryginalnych gier
Możliwość wyboru płci
Minusy:
Mechanika walki z RPG Makera (Wszyscy walczą ze wszystkimi, ilość ataków nieograniczona, SP zamiast PP)
Brak pokemonów z 5 generacji i kolejnych
Brak pokemonowych menusów.

Mapy:
Miasteczko Trago
Droga 1
Miasteczko PirselDroga 2
Miasteczko Fourte
Droga 3
Miasteczko Grania
Droga 4
Droga 5
Miasto Hount
Droga 6
Miasteczko Iris
Miasteczko Sounto
Droga 7
Miasto Volter
Droga 8
Miasteczko Altoir
Droga 9
Droga 10
Miasteczko Gallo
Droga 11
Miasto Helko
Droga 12
Droga 13
Miasteczko Hintyeach
Droga 14
Droga 15
Liga PokemonObóz Prehistorycznych Pokemonów
Piaszczysto-Górska Droga
Las Relips
Strefa Safari
Magmowyspy
Wyspa Heneta

Inne Screeny:
1
2
3
4
Filmiki:
Animacja Backsprita Trenera
System Boxa
System Mapy Świata
Historia Uramusa
Intro w grze
Historia Sneavena
Pokazy i Wyścigi Pokemon
Urządzenie PokeDev
System Ewolucji
Bohaterowie:
[Obrazek: Qiu3Md0.png]
Główni bohaterowie gry. Nie ważne kogo wybierzesz, i tak przyjdzie ci się kilka razy spotkać z bohaterem płci przeciwnej. Każde z tych spotkań zaowocowane będzie otrzymaniem cennych wskazówek i oczywiście - walką pokemon! Nie raz otrzymamy też od niej/go cenną pomoc w poszukiwaniu zaginionego ojca.
[Obrazek: e8Bp8kV.png]
Drahe to wredny bufon, który ciągle nam dokucza i przeszkadza. Chęć odgrywania się na nim jest jednak dla nas jak doładowanie do wielu nowych treningów! Pokażemy mu nie raz, że fakt iż pochodzi z regionu Hoenn i to jego druga podróż w niczym nam nie przeszkadza, żeby go pokonać!

MaTe to postać z gry Pokemon Elements. MaTe był przyjacielem Heneta i to właśnie od niego się o nim dowiadujemy. MaTe jest człowiekiem z natury dobrym i to dzięki temu, oraz dobrej woli Arceusa ocalał katastrofę regionu Taken. Od tego czasu MaTe wiedzie żywot podróżnika, w nadziei ponownego spotkania Heneta, oraz znalezienia miejsca dla siebie na świecie.

Team Skyar to tajemnicza organizacja przestępcza pracująca w regionie Venan. Nie jeden raz przyjdzie nam stoczyć pojedynek z tymi przestępcami. Drużyna składa się z niedobitków pozostałych złych teamów zjednoczonych przez Uramusa.
[Obrazek: G3sLdgd.png]
Uramus to tajemniczy człowiek. Autounicestwienie Arceusa pozbawiło go rodziny. Został przeniesiony na bezludną wyspę, gdzie nauczył się używać pokemonów w walce. Wydostał się z niej przy pomocy swojego bliskiego przyjaciela - obecnego admina Teamu Skyar. W pewnym momencie gry składa nam propozycję dołączenia do jego drużyny. Czy ją przyjmiemy...?
[Obrazek: damDJ6s.png]
Crav to przyjaciel Uramusa z dzieciństwa i zarazem jeden z adminów Team Skyar. Pomógł on Uramusowi wydostać się z bezludnej wyspy oraz później trafić do miasta Helko. Crav jest pewny siebie – jest w pełni przekonany że plan Teamu Skyar się powiedzie i w związku z tym, lubi się wywyższać że bierze w tym udział i kpi z szarych ludzi mówiąc że są słabi. W walce jednak jest dość prostym przeciwnikiem.
[Obrazek: d1eUbPE.png]
Sneaven to jeden z adminów Teamu Skyar i jego najwierniejszy członek. Kiedyś wiódł spokojne życie na wsi, jednak chciał zostać trenerem pokemonów i stwierdził, że to dla niego o wiele za mało.Postanowił uciec z domu do wielkiego miasta i tam zostać sławnym. Niestety nadmiar obowiązków, które na niego spadły po dotarciu do miasta przytłoczył go. Świat, w którym inni nie są dla niego przyjaźnie nastawieni był dla niego zbyt skomplikowany. Poznał Uramusa i Crava i dołączył do formującej się organizacji Team Skyar.
Download:
Pełna wersja gry z 2013 roku (v1)
https://www.dropbox.com/s/z6iennscqyc0j7...n.rar?dl=0
Pełna wersja gry z 2019 roku (v2)
https://drive.google.com/open?id=107c21k...4d__epcN7D
https://www.dropbox.com/s/tns96mnexiew4m...e.zip?dl=0
Podziękowania:
Ayene
Alucus
Alistar
Blizzard
Boomxbig
Blazaking
Blue Bedrill
Bakura155
chimcharsfireworkd
Chio
C.N.C
Codec
David
Dave.
Dan
Dante
Dewitty
Don Lawride
fukuyama
Fused
Flood
GameBoy
G-olden
GlossyGem
Ginzuishou
help14
Hek-el-grande
IronMan
Jazzwhisky
Joker
Jesse TBPro
Kamikadze333666
Kizemaru_Kurunosuke
klnothincomin
Kuroda-Taiki
Kyle-Dove
lordindy
Myzrael
Moghunter
MaTe
Neo-Spriteman
Newtiteuf
Novus
Pedobear
Poketadek
Pokemon-Diamond
Peeky Chew
Reck
RubiiGameZ
renekokkie
Red-Gyrados
REMY35
RHN
RosmanPK
Reno-s--Joker
Samo, The thief
SeproithSpawn
Skyshaymin96
Shadow-Wolf
SailorWilma
Selwyn
Saurav
Scarexshivaking
Seiyouh
SL249
serebii.net
Spriters Resource
spaceemotion
The english Kiwi
ThePokemonChronicles
Thieffer
WesleyFG
Voomy
Veget@
venom12
Yoroiookami
YoYo
YukiOnnaManaKistune
zetavares852
zudok125
7GamerMinutes
874521[/size]
Twórcy
Shadi - Mapper, Eventer, twórca początkowych spritów, stwórca projektu
Pedobear - Wsparcie w dialogach i tworzeniu fabuły.
Voomy - Twórca Spritów
IronMan - Wsparcie w eventach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-20 11:58 przez Shadi.)
07-12-19 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Shadi Offline
*

Liczba postów: 21

RE: Pokemon: Wersja Utopijna

Witajcie. Coś nie widzę komentarzy w tym wątku.
Choć w pierwszym poście jest już sporo filmików, to postanowiłem by ożywić ten temat i aby jakoś zachęcić was do przejścia gry zrobić jeszcze screenów, których z kolei jest w nim mało. Udało mi się przejść grę do 3 odznaki i z tego okresu mam dla was screeny:
https://imgur.com/a/YuXcCBb
Poza tym, odkryłem istotny błąd w grze, przeglądając eventy w niej. Polega on na tym że jest lokacja (Magmowyspy), do której przejścia potrzebne są pokemony umiejące wspinać się po skałach. Tylko że nie ma do ukończenia misji na tych wyspach możliwości powrotu do miasta by wziąć z komputerka, albo nawet i złapać takie pokemony. Stwierdziłem, że choć nie miałem zamiaru już w tej grze grzebać, to ponieważ może to przy złym losie uniemożliwić przejście gry, trzeba naprawić ten błąd i naprawiłem. Jakby Reptile ( na którego recenzję na Twierdzy czekam) w trakcie swojego przechodzenia gry znalazł tego typu błędy, to również je naprawię. Natomiast przy niedoróbkach gry, które nie przeszkadzają w jej przejściu, nie będę się już bawił.
Trochę to moja porażka że coś takiego się zdarza już po testach, ale cóż.. Testy trwały prawie rok, to chyba odpowiedni okres.. Dodatkowo kilka osób brało w nich udział, a nie jedna. Widocznie zawsze takie rzeczy będą się zdarzać.
Oto linki do wersji poprawionej z uwzględnieniem tego błędu:
https://drive.google.com/open?id=1y28RcQ...gFEiUW2W2u
https://www.dropbox.com/s/b3o3lu7fz9i17l...b.rar?dl=0
No cóż. W każdym razie do usłyszenia i miłego grania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-20 12:10 przez Shadi.)
06-01-20 12:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS