Poradnik do RPG Makera XP
Aktualny czas: 20-06-25, 20:45 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[XP] Poradnik do RPG Makera XP
20maras Offline
*

Liczba postów: 3

zarowa Poradnik do RPG Makera XP

Witam mrgreen
Na wstępie chciał bym zaznaczyć że jestem tutaj nowy i proszę o wyrozumiałość przy drobnych błędach smiles ale nie zwalnia mnie to od otrzymywania kreatywnych uwag.
A przechodząc do tematu wpadłem na pomysł zrealizowania poradnika do RPG Makera XP w formie wideo na moim kanale YT "Kliknij tutaj jeśli chcesz zobaczyć" gdzie będę się starał zrealizować własną grę. I oczywiście pomóc innym twórcą zrealizować swój projekt. Oczywiście jest jeszcze jeden cel dlaczego zdecydowałem się napisać na tym forum, jest nim otrzymywanie budującej krytyki i wytknięciu błędów jakie popełniłem oraz co mógłbym lepiej zrobić. Na razie mam do zaoferowania pierwszy film z ogólnych zasad program, ale szybko na drobie następne filmy które postaram się jak najszybciej dorzucać do tego postu żeby było wszystko jasno pokazane biggrin Kolejny film już jest zaplanowany jako tworzenie własnej fabuły. Napiszcie mi czy temat wam się podoba co i jak mógłbym zrobić zmienić czy poprawić. Zapraszam do komentowania i oceniania moich prób wytłumaczenia innym tego programu Pozdrawiam.

1.Zasady ogólne programu

2.Tworzenie fabuły oraz pisane dialogów

3.Poprawiany poprzedni poradnik dotyczący fabuły (Mam nadzieje że ta forma jest bardziej przystępna)

4.Edycja i przeróbka "titelsetów"

5.Baza danych

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-15 02:34 przez 20maras.)
05-04-15 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

RE: Poradnik do RPG Makera XP

Siema! Dla mnie nie wygląda to zbyt imponująco. Jesteś początkującym użytkownikiem tego programu a już chcesz uczyć innych? A zrobiłeś i upubliczniłeś już może jakąś grę? :-/
Co do uwag do filmu: muzyka za głośno jest puszczona, albo ty za cicho mówisz. Ledwo słychać!:krasnolud:
No i nie zrozum mnie źle - życzę powodzenia, jednak na chwilę obecną nie wróżę sukcesu. Ale czekam na ciąg dalszy i na omówienie w przystępy sposób RGSS :cool2:
Pzdr!

Klik! > [Obrazek: fAjISnc.png]
06-04-15 02:55
"Pomógł" przyznał(a):
Ann120 Offline
*

Liczba postów: 57

Ten film mi się podoba, mimo że jesteś nowy to nic przecież w tym filmie pokazujesz podstawy, ale muzyka jest za głośno.
06-04-15 16:29
"Pomógł" przyznał(a):
20maras Offline
*

(06-04-15 02:55)BeVoo napisał(a):  No i nie zrozum mnie źle - życzę powodzenia, jednak na chwilę obecną nie wróżę sukcesu. Ale czekam na ciąg dalszy i na omówienie w przystępy sposób RGSS :cool2:
Pzdr!

Spoko rozumiem :D Każdy temat jaki omawiam staram się sam sobie przepuścić z trzy razy zanim coś nagram. Ale z tym RGSS to mi dałeś ciężki orzech do zgryzienia. Powiem tak z programowaniem miałem trochę wspólnego ale nie akurat z tym językiem, ale myślę że dam rade jakoś przyswoić i przekazać wam jakoś tą informacje w sposób jasny 8-) i trochę za tym filmem będziesz musiał poczekać.

A co do waszej uwagi filmie na temat muzyki to mam nadzieje że udało mi się to poprawić i jest lepiej.

P.S. Nowy film dzisiaj dodałem z zasad tworzenia fabuły oraz dialogów. W następnym filmie postaram się naświetlić jedno z ograniczeń programu przy "Tilesetach" i jak sobie z tym radzić

Pozdrawiam
07-04-15 14:27
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

Obejrzałem tylko 2 odcinek.

Jak dla mnie słabo. Przede wszystkim mówisz mocno chaotycznie. Gdybym był nowym użytkownikiem często nie wiedziałbym o czym mówisz.

Konstrukcja odcinka także nieuporządkowana. Raz mówisz o konstrukcji gry (liniowa, nieliniowa) by po chwili przejść do konwencji świata lub zacząć monolog o kreacji bohaterów albo o klimacie.

Co do rad, to one także cierpią z powodu chaosu w przedstawieniu. Z jednej strony mówisz, że twórcy mogą popłynąć, a potem przedstawiasz jakieś wyszczególnione przypadki, gdzie popłynąć nie mogą.

Takie dawanie rad moim zdaniem zawodzi. Lepiej uczyć o ogólnych zasadach w tworzeniu.

Typu:
- spójność w przyjętej konwencji
- oryginalność świata
- ciekawe prowadzenie fabuły

Na dodatek prawie nie poruszono prowadzenia fabuły od strony mechaniki i systemów. Co jest ważne.

Rady same w sobie jak dla mnie są cienkie, niestety.

Ogólnie mi osobiście średnio się podoba, ALE jak dla nowych, CAŁKOWICIE nie ogarniających użytkowników pewnie będzie dobry.
07-04-15 14:59
"Pomógł" przyznał(a): 20maras
20maras Offline
*

Masz racje Kryzz333 tak sobie to przeanalizowałem i faktycznie wygląda to trochę chaotycznie. Co dla mnie wydawało się zrozumiałe dla innych takie może nie być w ogóle do ogarnięcia. Ale właśnie pisałem tutaj na forum dla chęci zrobienia czegoś co przydało się innym twórcą. I doszedłem do wniosku że lepiej będzie mi się oprzeć na konkretnym przykładzie gdzie stworze sam fabułę na potrzeby poradnika gdzie omówię wszystko co i jak i dlaczego nie. Dziękuje za budującą krytykę, która w jakimś stopniu pomaga mi do tworzenia nowych materiałów mrgreen Myślę że jak ogarnę dzisiaj odcinek o tilesetach zrobię szybkie sprostowanie do poprzedniego materiału.
Jeszcze raz dzięki za wtykanie błędów wink
Pozdrawiam
07-04-15 15:24
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS