Pytanie odnośnie stworzenia skryptu.
Aktualny czas: 28-04-26, 23:34 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Pytanie odnośnie stworzenia skryptu.
Przemix100 Offline
*

Liczba postów: 1

Pytanie odnośnie stworzenia skryptu.

Witam :D wiem ze to nietypowe pytanie lecz zastanawiam się czy jest możliwość w rgss stworzenie pewnego skryptu,postaram się to opisać jak najprościej.Skrypt ten byłby umiejętnością tropienia,zastanawiam się czy można było by namierzać zdarzenia podczas gry np. Jest postać np łowca,cokolwiek klikam skill lub odpowiedni klawisz a mojej postaci wyskakuje komunikat na jakiej mapie znajduje się dane zdarzenie.Dokładniej:
Jestem wojownikiem wchodzę do miasta np.Eridian,nauczony jestem skilla tropienia i mam znaleźć zagubionego członka czyjeś rodziny o imieniu Akias,wiec używam tropienia i wyskakuje mi że Akias znajduje się w Kirian.
Jestem ciekaw także rozbudowy takiego skryptu np czy dało by rade być w mieście użyć skilla i by wyskoczyła grafika np strzałek wskazujących trase do celu aż do dotarcia do niego.

Edit.
Jeszcze dodatkowe pytanie dało by rade wpisać nazwę szukanego zdarzenia i wtedy by znalazło.Np jak by nie było takiego w grze o takiej nazwie wyświetliło by się że nie można odnaleźć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-13 23:38 przez Przemix100.)
31-08-13 22:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Ermi Offline
*

Liczba postów: 69

RE: Pytanie odnośnie stworzenia skryptu.

Jeśli chodzi o samo tropienie, to można zrobić to na typowych zdarzeniach. Dajesz warunek "jakiś klawisz wciśnięty" to wyświetl "X znajduje się w mieście X". Co do strzałek, to trzeb wtedy użyć skryptu. Niestety, nie jestem skrypterem, więc ci nie pomogę:)
31-08-13 22:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS