Systemy otwierania zamków
Aktualny czas: 28-04-26, 18:21 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Systemy otwierania zamków
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

RE: Systemy otwierania zamków

Amelanduil napisał(a):Tylko wiesz, to jest też kwestia tego, że 90% rzeczy do których ludzie chcą skryptów da się zrobić na zdarzeniach.
Można zrobić system przez dwa tygodnie na zdarzeniach, a można uzyskać identyczny efekt od razu używając skryptu. Wszystko zależy od twórcy.

Amelanduil napisał(a):Równowaga równowagą, ale nie ma sensu dawać skryptów, których i tak użyje się raz czy dwa :v
Dlatego lepiej poświęcić więcej czasu na system który ma występować raz czy dwa niż użyć gotowego i zaoszczędzić czasu? :P

Temat rzeka, ale nie powinien płynąć w tym temacie. Koniec dyskusji.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
10-03-16 17:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Glorion Offline
*

Liczba postów: 29

Ja się zgadzam z Venesardem. Powinno się znać umiar tzn. używać skryptów w przypadkach, gdy zrobienie zdarzenia zajmie dużo czasu lub zrobienie na zdarzeniach jest zbyt trudne. Za to każdy powinien w swojej grze skupić się na fabule . Często ludzie zajmują się skryptami, ale wiele osób robi w swoich grach takie bzdury jak choćby skrzynie z artefaktami na środku ulicy albo w środku lasu.
11-03-16 01:16
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Glorion napisał(a):Za to każdy powinien w swojej grze skupić się na fabule . Często ludzie zajmują się skryptami, ale wiele osób robi w swoich grach takie bzdury jak choćby skrzynie z artefaktami na środku ulicy albo w środku lasu.
"Bzdurne" skrzynki? Przecież to nie ma nic wspólnego z fabułą. To podchodzi pod zjawisko, które nazywa się suspension of disbelief. Ogólnie chodzi o akceptowalne odstępstwa od rzeczywistości, które działają na korzyść danego medium (w tym przypadku gier komputerowych).

Moglibyście w sumie założyć o tym osobny temat, bo korci mnie żeby o tym podyskutować, ale nie pod skryptem na lockpicking xD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-16 14:58 przez Amelanduil.)
11-03-16 14:54
"Pomógł" przyznał(a):
Glorion Offline
*

Liczba postów: 29

Co do fabuły, to masz rację, użyłem złego słowa. Chodziło mi o błędy i niedopatrzenia w grze.

A jeśli chodzi te skrzynki to jest to moim zdaniem jeden z najgorszych pomysłów. Zawsze gdy staram się wczuć w bohatera i świat przedstawiony wszystko niszczy mi pewien filantrop zostawiający skrzynkę na środku drogi. Zawsze wtedy myślę ,,Dlaczego tylko JA ją widzę? :shock: Czemu te NPC jej nie wezmą?" Zamiast takich ułatwień powinno się zrobić więcej ciekawych misji pobocznych z wieloma wyborami lub ukryte miejsca w których takie skrzynki mają sens np.: jaskinia zbójów z łupami.

A co do tego nowego tematu to masz rację, bo dyskusja nijak się ma do tytułu tematu.
11-03-16 15:18
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

W RPG Makerze XP można też napisać coś na wzór "Two Worlds", że jak próba otwarcia zamka wytrychem nie powiedzie się, to jeden wytrych jest tracony bezpowrotnie, a po udanej próbie otwarcia zamka miałeś dokładnie tyle samo wytrychów, co przed. Przy tym rozwiązaniu warto jednak pomyśleć o możliwości zakupu nowych wytrychów, żeby zawsze jakiś był tak na wszelki wypadek.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
17-03-16 15:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

W każdym RPG Makerze (dosłownie) można też napisać coś na wzór "Two Worlds", że jak próba otwarcia zamka wytrychem nie powiedzie się, to jeden wytrych jest tracony bezpowrotnie, a po udanej próbie otwarcia zamka miałeś dokładnie tyle samo wytrychów, co przed. Przy tym rozwiązaniu warto jednak pomyśleć o możliwości zakupu nowych wytrychów, żeby zawsze jakiś był tak na wszelki wypadek.
18-03-16 16:25
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Weź się, Dragon Kamillo, nie pogrążaj, bo wszyscy już wiedzą, że jesteś frustratem plującym na RPG Makery XP i nowsze. Może byś tak w końcu dał szansę poleceniu "Wywołaj skrypt"? Ups, jaka szkoda. Twój ulubiony RPG Maker nie ma tego polecenia w zdarzeniach.

Fakt, że w dosłownie każdym RPG Makerze da się to zrobić, ale dopiero w RPG Makerze XP jest z tym mniej roboty, bo w zdarzeniu użyjesz tylko jednego polecenia zdarzenia (Wywołaj skrypt), a resztę zrobi odpowiednia funkcja napisana w odpowiednim miejscu w Edytorze skryptów.

#EDIT 21 MAR 2016
Specjalnie dla ciebie, Ruby-frustracie.
https://www.youtube.com/watch?v=cJJ1PbGfzho

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-16 08:20 przez Mateusz SSJ8.)
19-03-16 13:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Akurat nie pluję na RMXP, wręcz przeciwnie lubię go. Pluję dopiero na VX i nowsze...

Wystarczy jedna mapka z odpowiednią zdarzeniówką, a w evencie parę określeń do niej i teleport - efekt i ilość roboty ta sama.
20-03-16 22:28
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS