Tworzenie Mapek
Aktualny czas: 28-04-26, 19:25 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Tworzenie Mapek
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Tworzenie Mapek

Temat może wydać się gupi. I to bardzo gupi. Mimo to wolę zapytać. :lol2:
Ostatnio zastanawiałem się nad przeniesieniem projektu z VX Ace do XP ze względu na upierdliwe ograniczenia i zwyczajnie lepiej wyglądające RTP.
Oczywiście to swoją drogą, bo mogę się nawet nie przenieść, ale i tak będę coś kiedyś robił w XP.
Także teges... :ahoy:

Jak się w RPG Makerze XP tworzy przyzwoite mapki? Chodzi mi głównie o mapy wnętrz. smiles Może się to wydać śmieszne dla niektórych, ale mam z tym bardzo niewiele doświadczenia i jestem trochę zagubiony. Od mojego ostatniego projektu w XP minęło kilka lat.

Używam lekko zmodyfikowanego RTP. Tego wielgachnego tilesetu sklejonego w całość. Dodałem go głównie dlatego, bo można robić ciekawe połączenia.
Spoiler: (Otwórz)
Wydaje mi się, że otwartą przestrzeń robię całkiem ładnie. :ehe: Ale oczywiście chętnie przyjmę wskazówki.

Byłbym wdzięczny za kilka przykładów domów od wewnątrz z użyciem tilesetu który podałem. Może proszę o wiele, ale naprawdę by mi to pomogło. Jestem bardziej przyzwyczajony do wypychania mapy, a tu wszystko wydaje się takie duże i puste. I mimo, że nic do tego nie mam, trudno mi się takie rzeczy tworzy. :zmienny:
Miło by było też zobaczyć zamek/lochy od środka, lub jakiegoś rodzaju tawernę czy karczmę.

Wiem, że mógłbym sobie googlować losowe mapki do wieczora, ale chodzi mi o dokładnie ten tileset użyty na wasze (różne) sposoby. No chyba, że znacie jakiś ładniejszy tileset. (Byle nie od INQ)

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-16 07:38 przez Yoroiookami.)
31-08-16 07:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

RE: Tworzenie Mapek

Wybacz offtop, ale jakie dokładnie ograniczenia masz na myśli, Joroś?
31-08-16 11:37
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Wybaczam. :I

W ciągu ostatnich paru tygodni było kilka upierdliwych szczegółów które stopniowo mnie zniechęcały do użycia Ace. Między innymi to, że postać (charset) jest zawsze przesunięty o kilka pikseli w górę; żeby użyć mgły trzeba skorzystać ze skryptu na każdej mapie na której mgła ma być; sam system walki jest zbyt dynamiczny i błyszczący jak dla mnie (choć przy niektórych projektach to plus); wszystko jest blokowate i różne tereny dosyć słabo się ze sobą łączą; skrypt na obrazki buguje wszystko dosyć skutecznie (już zwykły VX miał lepszy); jest mało warstw, które nawzajem się wymazują gdy chcemy coś poprawić; baza danych, a konkretnie skille, bronie, klasy itp. są zdecydowanie za bardzo skomplikowane do ustawiania, fajna taka wolność, ale jak dla mnie trochę tego za dużo...

Szczegółów jest pewnie więcej, ale tylko te przychodzą mi teraz do głowy. Na pewno można większość z nich naprawić, ale szczerze mówiąc mam już tego dosyć. :lol2:
Nawet musiałem szukać poprawionego elementu (fxa) do Scripts, bo nie wiem czy zauważyłeś, ale domyślnie żadne zmienne w ogóle nie działają podczas walki.
Zwyczajnie im więcej używam, tym bardziej mam wrażenie że ta wersja Mejkera jest niedopracowana. :ehe:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-16 13:14 przez Yoroiookami.)
31-08-16 13:12
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Jedyne co XP ma dobre to edytor map, wydajność RGSS jest tak tragiczna, że szkoda gadać.
Nie wiem co prawda czy coś się zmieniło, ale to staroć i wątpię by został poprawiony. To był mój pierwszy maker z jakim miałem styczność i całe dwa lata w nim grzebałem... nigdy do niego nie wrócę.
Takie małe ostrzeżenie :I

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
31-08-16 13:37
"Pomógł" przyznał(a):
Kangero Offline
*

Liczba postów: 48

Miłego czytania ;-;

Chętnie pomogę w szukaniu bugów w projektach(jeśli będę miał na to czas).

:taniec:
31-08-16 18:07
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Dzięki za rady, chłopaki, ale nie każda gra wymaga mapek 40x40 i kilkunastu równoległych zdarzeń. :ehe: Wydajnościowo powinno wystarczyć, chociaż to co Kangero pisze o 5FPS troszkę mnie przeraziło. Na pewno wezmę to pod uwagę. Z drugiej strony istnieje antylag, który powinien trochę pomóc...albo narobić bugów. :co:
Mapy to tak naprawdę połowa tworzenia gry, także:
Viuu Viuu Wrum Wrum napisał(a):Jedyne co XP ma dobre to edytor map.
To trochę takie niedopowiedzenie. :aww:

Mimo wszystko naprawdę doceniłbym kilka mapek wnętrz zrobionych przez was. :lala:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-16 18:31 przez Yoroiookami.)
31-08-16 18:31
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

W zasadzie to RPG Maker VX Ace ma jedną dobrą rzecz, którą można przenieść do RPG Makera XP. Formuły kalkulacyjne. W Samym VX Ace jest ona standardowo używana tylko do podstawowego efektu. W RPG Makerze XP można było wykorzystać ten parametr do celności, uniku, ataku fizycznego, ataku magicznego, siły, inteligencji i współczynnika.

A teraz na temat.

Po pierwsze nie ma czegoś takiego, jak ogólne zasady budowania map. Każdy montuje je na swój sposób. Jedni wypychają je obiektami, między którymi trzeba robić slalomy, a inni, jak na przykład ja, wolą dać graczowi więcej przestrzeni do spaceru.

Po drugie, Yoroiookami, te belki w płocie wokół cmentarza powinny być po stronie samego cmentarza, a nie po drugiej. Nie uważasz?

Po trzecie niektórzy mają gdzieś płynne przejścia między ścianą, sufitem i podłożem. Dlatego też wybierają RPG Makera VX lub VX Ace. Tam wystarczy użyć autotile'a do robienia ścian, a RPG Maker zrobi resztę za ciebie. Natomiast w RPG Makerze XP to nie działa w ten sposób. RPG Maker XP wymaga, żebyś sam dbał o estetykę map, które montujesz, a także, jeśli robisz oryginalnego tileseta, o to, żeby ten tileset ułatwiał ci robienie tych płynnych przejść. A przecież takie detale, choć mogą wymagać, żeby mapa była większa, cieszą oko.

Po czwarte w RPG Makerze XP nie możesz usunąć tilesetów ze środkowej wartwy, kiedy pracujesz na górnej lub dolnej. Musisz w tym celu najpierw przełączyć pracę na warstwę zawierającą tile, który chcesz usunąć. Więc tutaj błąd rodem z VXów ci nie grożą.

A po piąte, Viuu, mam skrypt na klasę "Fiber" obecną dopiero w tej wersji Ruby, której używa RPG Maker VX Ace. Specjalnie do RPG Makera XP. Może pozwolić zwiększyć klatki na sekundę, przy ilu gra wyrobi. Może ten skrypt trochę pomoże.

Jeszcze po szóste. W RPG Makerze XP standardowo nie ma raniącego cię podłoża. I nie możesz ustawić wejścia bohatera pod kafelek przy ustawianiu blokowania, bo od tego, żeby bohater znalazł się pod kafelkiem, jest pierwszeństwo, a nie blokowanie. Pamiętaj o tym, Yoroiookami, kiedy będziesz ustawiał zachowanie poszczególnych kafelków.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
31-08-16 18:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Dzięki Mateusz. Masz rację z tym płotem. :ehe: Zupełnie nie pomyślałem. Wypisałeś przydatne rzeczy, mimo to chciałbym zobaczyć jak się buduje domki od środka. Nie chodzi już nawet o samą przestrzeń, ale trudno mi zadbać o to, żeby wychodziły ładne.

31-08-16 19:05
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Mateusz SSJ8 napisał(a):Po pierwsze nie ma czegoś takiego, jak ogólne zasady budowania map.
Z tym to akurat nie do końca się zgodzę. (Dwa filmiki od różnych twórców na ten sam temat)
W każdym razie, dobrze jest wyznaczyć sobie schemat tego, jak mapy mają wyglądać. Oczywiście wiadomo, że takie typowe "fieldy" schematów nie potrzebują, ale już takie dungeony mogą z tego korzystać.
Ja tam zawsze się staram, żeby tam było to "mięsko", żeby to nie były tylko mapy do chodzenia :v
31-08-16 19:35
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS