![]() |
|
[VX] ABS na zdarzeniach - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] ABS na zdarzeniach (/Thread-VX-ABS-na-zdarzeniach) Strony: 1 2 |
ABS na zdarzeniach - panciastekpl - 04-10-14 17:27 Przydałby mi się taki ABS... Jagby strzał czołgu..Bo planuje grę wojenną.. RE: ABS na zdarzeniach - Deuce - 04-10-14 17:29 Znalazłem dwie stronki: 1 ABS ENG 2 ABS PL ten drugi jest pod starszego rma, ale możesz spróbować go przerobić. RE: ABS na zdarzeniach - panciastekpl - 04-10-14 17:44 A mógłbyś podać demko do tego pierwszego bo nie zabardzo to kumam RE: ABS na zdarzeniach - Dragon Kamillo - 05-10-14 01:42 http://rpgmaker.pl/?co=rpgmaker&typ=rpgme-zdarzeniowki - CBS systemy walki => zbiór systemów walki => ABS by Tomash Tylko pewnie będziesz musiał mieć zainstalowany maker 2k lub 2k3 - nie wiem na który był robiony demo. RE: ABS na zdarzeniach - panciastekpl - 05-10-14 11:05 X-Tech pokazałbyś jak to wygląda albo dałbyś demo RE: ABS na zdarzeniach - Mateusz SSJ8 - 05-10-14 11:44 Na początek zacznijmy od tego, panciastekpl, skąd te czołgi będą. Najwygodniej będzie zdefiniować je w bazie danych (możesz, jako potwory, ale, jeśli wolisz walkę pojazdów, polecam zewnętrzny ruby). Przy zewnętrszym ruby najlepiej dać w tym wypadku 2 pliki. W jednym masz zdefiniowaną klasę czołgu (np. RPG::Tank), a w drugim masz na samym początku Kod: $data_tanks = []Kod: if size >= nJakbyś chciał pisać skrypty ruby poza RPG Makerem (choćby właśnie po to), polecam ci "Notepad++". RE: ABS na zdarzeniach - X-Tech - 05-10-14 13:23 gry, w których możesz podpatrzyć ABS to na przykład gra Skacia o tytule LT Python. Tutaj jest nieustanne strzelanie. Choć nie. Tam jest pewien błąd w tym systemie shootingu. W Terminalu moim jest minigra z abs z strzelaniem. Zasada działania abs na pociski jest prosta trzeba przemieszczać zdarzenia i nieustannie sprawdzać ich koordynaty z tymi które są koordynatami celów. Kiedy się zgadzają trzeba przeliczyć ile odebrało hp itd. wywalić natomiast zdarzenie pocisku gdzieś w koordynaty za mapę. Przykładowo. Moja rada to twórz swój abs to proste, a mogę podpowiedzieć. Na własnym abs można zdziałać cuda. Najlepszy tut to ten, który dał Deuce po angielsku z tego co widzę. Ja zrobiłem bez tuta absy i się w tym rozwinąłem. P.S. Ten fragment kodu, który napisał SSJ8 nie robi nic... RE: ABS na zdarzeniach - X-Tech - 06-10-14 00:55 Myślałem , że będzie ciężko, ale jednak idzie. Właśnie tworzę ABS do swojej gry na zdarzeniach w VX ACE jeśli ktoś ma jakieś pytania ma dobrą okazję, żeby zapytać co i jak. Jestem zaskoczony, bo zdarzenia działają całkiem dobrze, a zmienne i switche z vx ace pozwalają mi na trochę bardziej szalone rzeczy niż w 2k3, a wręcz są świetne. Właśnie zrobiłem atak o zmiennym zasięgu. Działa jak należy. 0 eventów. Do wyświetlania ataku używam obrazka. RE: ABS na zdarzeniach - Mateusz SSJ8 - 10-10-14 11:27 Cytat:Ten fragment kodu, który napisał SSJ8 nie robi nic Robi. I nawet powiem ci, co. Kod: $data_tanks = []Kod: size=10Kod: if size >= nKod: if size >= nKod: if size >= nKod: if size >= nSpecjalnie nie pisałem kompletnego skryptu, bo to panciastekpl miał napisać skrypt definiujący klasę "RPG::Tank", a nie ja. Cytat:Myślałem , że będzie ciężko, ale jednak idzie. Właśnie tworzę ABS do swojej gry na zdarzeniach w VX ACE jeśli ktoś ma jakieś pytania ma dobrą okazję, żeby zapytać co i jak. Jestem zaskoczony, bo zdarzenia działają całkiem dobrze, a zmienne i switche z vx ace pozwalają mi na trochę bardziej szalone rzeczy niż w 2k3, a wręcz są świetne. Właśnie zrobiłem atak o zmiennym zasięgu. Działa jak należy.Projectile przecież można skryptem zdefiniować. 1. Nie trzeba obrazków do wyświetlania ataków. 2. Zrobisz raz na całą grę i już cały czas jest w grze. I nadobrą sprawę powinni ci scalić te posty, bo masz 2 pod rząd. RE: ABS na zdarzeniach - X-Tech - 10-10-14 13:03 Ten kod nie robi nic. To wciskacz kitu - tym sposobem się chcesz pochwalić, że rozumiesz parę elementów z ruby. Ten kod nie stanowi ABS to tylko twoje urojenie jak zrobiłbyś sobię podstawę ABS do rpgmakera, ale nawet do podstawy abs przez ruby w taki sposób lata świetlne. W rzeczywistości ten pak zmiennych nie robi nic. Taka długość kodu zrobionego na zdarzeniach to już by odczytywała położenie wrogów na mapie i ich obrażeń. Po prostu lejesz wodę i wciskasz kicior. Napisz cały poradnik jak zrobić abs na rgss i ruby to będzie mieć więcej sensu, ale oczywiście do rpgmaker vx ace. Ja siedząc po godzinę dwie w rmie 3 dni na zdarzeniach zrobiłem do vx ace podstawę systemu walki w którym wrogowie puszczają pociski we wszystkie strony i da się ich unikać. Wrogowie ranią każdego kto wejdzie w miejsce uderzenia pocisku - także siebie. Wrogowie mają różną ilość hp/obrony i innych parametrów. Max wrogów na mapie to aż 5. Można ich dodawać do gotowych już map nieważne ile jest już na nich eventów wcześniej. Cały skrypcior walk zrobiłem na zdarzeniach... |