Arzack - DEMO! - NatsuDragneel - 25-05-13 20:10
Temat uaktualniony, wszystkie do tej pory dodawane posty z nowościami zostały złączone i posklejane tutaj. Jest tutaj również nowy, działający link do downloadu.
![[Obrazek: orjvr8.png]](http://i39.tinypic.com/orjvr8.png)
Podstawowe Info
Gatunek: JRPG/Visual Novel (JRPG z silnym naciskiem na poznawanie fabuły)
Czas gry: Ok. 7h (pierwotnie miało być więcej, lecz aby akcja była płynniejsza, postanowiłem skrócić poboczne wątki i przejść do kwintesencji tej gry)
Demo: JEST
Pełniak: When it's ready.
Fabuła
Ojciec, mistrz – różnie nazywają Diona, jednak jedno jest pewne – dowódca gildii najemników nie może być zwyczajnym człowiekiem, a jego członkowie wiele mu nie ustępują zdolnościami. Jednym z członków tej gildii jest tytułowy bohater, Arzack – chłopak, którego Dion przygarnął już w dzieciństwie. Przynajmniej tak mu mówiono – ponad dwa lata temu miał amnezję. Jego pamięć jest pomieszana – w jego głowie często przeplata się wiele wspomnień, często niedotyczących jego samego, a jego mistrza. Żyje „spokojnie” w swojej gildii (o ile pracę najemnika można nazwać spokojną), aż do momentu, kiedy dostaje zlecenie na aktywowanie 10 znaków teleportacyjnych na terenie całego królestwa. W jego misji ma pomagać mu Shadow – wyprany z emocji, łowca ze wschodu, prawdziwa maszyna do zabijania, który nie jest zbyt miłym kompanem dla Arzacka. Kim są członkowie południowego zakonu przysięgi krwi? Kim jest Jace, który pojawia się w snach bohatera? Czym tak naprawdę są znaki teleportacyjne? Na czym polega istota magii? O tym wszystkim dowiecie się już w grze…
Bohaterowie
[i]Arzack
![[Obrazek: e6szec.jpg]](http://oi40.tinypic.com/e6szec.jpg)
Lekko ekscentryczny, charyzmatyczny bohater. Ma dość dziwne poczucie humoru, na wszystko patrzy z dystansem i wiele akcji skazuje z góry na porażkę. Dość krytyczny. Obdarzony empatią, ale z umiarem – jego empatia kończy się wtedy, kiedy zaczynają się kłopoty. Ciągle kłóci się z Shadowem, bo uważa, że jego pseudonim jest brzydki i obciachowy.
Shadow
![[Obrazek: 23hpu3b.jpg]](http://oi43.tinypic.com/23hpu3b.jpg)
Wyprany z emocji podczas szkolenia, by mógł lepiej działać. Gdyby musiał, zabiłby swoich towarzyszy. Ci mu tego nie przyznają, ale właśnie dlatego się go boją. Często w sytuacjach zagrożenia, budzi się jego druga forma – Darkness, która przejmuje kontrolę nad jego ciałem…
Mauru
![[Obrazek: rayryt.jpg]](http://oi44.tinypic.com/rayryt.jpg)
Dziewczyna przewrażliwiona na swoim punkcie i zbyt nerwowo reaguje na wszystko. Zna się z Arzackiem od zawsze, od zawsze mu się podoba i od zawsze daje mu kosza w brutalny sposób. Jej siła jest odwrotnie proporcjonalna do ilości wypowiedzianych przez nią miłych słów. Wbrew pozorom jest jednak oddana i łagodna, gdy zajdzie taka potrzeba.
Leopold
![[Obrazek: 30cydrp.jpg]](http://oi42.tinypic.com/30cydrp.jpg)
Leopolda Arzack spotyka w jaskiniach, błąkającego się i wyżynającego wszystko, co znajdzie w swojej okolicy. Próbuje zabić również Arzacka, jednak uspokaja się, gdy ten wszystko mu tłumaczy. Sytuacja komplikuje się, gdy ten dowiaduje się, że Arzack jest w tych okolicach z polecenia Diona...
Świat Przedstawiony
Czasy świetności Lobii już dawno minęły. Teraz ten kraj przeżywa kryzys wartości i pełen jest już Elivarczyków, łowców z południa i wszelkiego innego ścierwa. Często potwory wychodzą na ulicę – i tak strażnikom nie opłaca zajmować się takimi problemami. Mieszkańcy żyją w ciągłym strachu przed nadchodzącą wojną. W kraju pełno jest teraz gildii, które walczą między sobą i są i sędziami jak i katami. Ponadto magia – niegdyś stały element tego świata, przestaje działać i ludzie muszą coraz bardziej zawierzać niepewnym technologiom. Jedno jest pewne – w takim stanie niedługo musi coś pęknąć.
Screeny
Dodatki
Karczma „Krwisty Dzik
Krwisty dzik to jedno z tych miejsc, w których zawsze czujesz się jak w domu. Po wielu ciężkich misjach zawsze możesz tu wrócić, wykonać jedną z nowych pobocznych misji (w tym miejscu nigdy nie brakuje podróżnych, podczas gry zawsze warto tutaj zajrzeć w poszukiwaniu nowych NPC), czy nawet zjeść smaczne ciasto, zresztą wiążące się z jednym zadaniem. Możemy też wynająć tu pokój i kupić jedną z 5 pokojówek ^^
Skradanki
W grze sporo jest elementów związanym ze skradaniem. Możesz wejść do prawie każdego miejsca po poznaniu odpowiednich zdolności złodziejskich, a następnie, jeżeli mądrze będziesz się poruszał, uniknąć strażników, gapiów bądź mieszkańców i wejść w posiadanie przydatnych przedmiotów.
O demie
Demo zawiera większy fragment pierwszego aktu z gry, kończy się na pewnym twiście fabularnym. Wątek główny nie jest zbyt długi, jednakże w demie mamy dość sporą możliwość eksloracji, mamy trochę questów pobocznych, oraz możliwość skompletowania specjalnych oraz epickich przedmiotów z potworów. Wypadają one z niedużym prawdopodobieństwem, więc (jak mam nadzieję) satysfakcja ze zdobycia takowego przedmiotu jest spora. Mamy również 3 bohaterów i możliwość potestowania systemu walki. Prędko zorientujemy się w rolach członków drużyny i zrozumiemy między nimi zależności - i mechaniczne jak i fabularne. Po zakończeniu wątku fabularnego w demie jest możliwość dokończenia pobocznych wątków jak i zwyczajnego zwiedzania. Jednym słowem - to, co wam prezentuję, to próbka pełnej wersji gry i dzięki niej możecie sprawdzić, czy finalna wersja was interesuje. Ponadto, bardzo was proszę: JEŻELI ZNAJDZIECIE JAKIKOLWIEK BUG, BARDZO PROSZĘ O INFORMACJE! SĄ DLA MNIE BARDZO CENNE! Koniec mojego ględzenia... Czas na to, co lubicie najbardziej - screeny!
Słówko od Autora
Witam! Na wstępie chciałbym powiedzieć wam o tym, że ta gra ma być doznaniem, bombą fabularną. Jednym słowem – cały główny wątek mam rozpisany, podzielony na akty i „chaptery” (akurat podział na chaptery jest tylko dla mnie, bym ułatwił sobie pracę ;P) i dopracowany. Staram się, aby nic nie działo się bez powodu (chociaż czasami może wam wydawać się, że tak jest, jak w pewnej początkowej misji – potem otrzymacie wyjaśnienie). Z góry dziękuję wam też za przeczytanie tej skromnej zapowiedzi. Fabuła miała być ciężka, mroczna, lecz przerywana luźniejszymi wstawkami (kto by wytrzymał pot, krew i łzy przez całą grę xd), między innymi dlatego taki dobór bohaterów – między nimi wybuchają często (mam nadzieję) zabawne spory i sytuacje. Nie oznacza to jednak, że olałem warstwę mechaniczną i RPG-ową. Jest tutaj sporo elementów, na które (mam nadzieję) nie będzie mógł narzekać nawet najzacieklejszy weteran JRPG-ów. No to dziexy i do kolejnego newsa ;) Mam nadzieję, że będziecie śledzić na bieżąco temat.
Testerzy! (trwa nabór)
helio108
Diablo
MioneYukihime Download!
http://speedy.sh/jvN5E/Arzack-Demo-1.2.rar - demo poprawione.
FAQ cd. Dema:
Czemu w folderze z demem nie ma folderu data, grafiki, itp, mimo, że nie jest on skompresowany?
ODP: Zostały one ukryte w inny sposób, ale gra działa. To nie jest żaden błąd i proszę go nie zgłaszać.
Czy będzie można przenieść save'y do pełniaka?
ODP: Owszem.
RE: Arzack - Multi0 - 25-05-13 20:42
Łoł, wygląda ładnie Niebieska tajna komnata ładny ma kolorek ^ ^ 3 mapka sufit zuy, to co jest przy ścianach rozciągnij na całą mapkę.
Czekam na więcej ^^
RE: Arzack - Draken - 25-05-13 20:57
Fabuła brzmi dosyć ciekawie, przynajmniej dla mnie. Screeny mogą być, tylko według mnie na dworze jest ciut za ciemno, a bohater nie ma żadnej lampy oliwnej, czy tam pochodni.
Na pierwszym screenie przydałaby się jakaś różnorodność, jakieś połamane kafelki, coś w tym stylu.
Cytat:Ciągle kłóci się z Shadowem, bo uważa, że jego pseudonim jest brzydki i obciachowy.
... Serio?
RE: Arzack - Pea_Cross - 25-05-13 21:22
(25-05-13 20:57)Draken napisał(a): Screeny mogą być, tylko według mnie na dworze jest ciut za ciemno, a bohater nie ma żadnej lampy oliwnej, czy tam pochodni.
Zgadzam się. A sama gra zapowiada się fajnie, fabuła brzmi świetnie, a mapka z posągami wygląda super. Czekam na demko :-)
RE: Arzack - SaE - 25-05-13 21:39
Ciekawie i zachęcająco napisany zarys fabuły. Chociaż choleryczka, czasami oddana i łagodna nieco mnie rozśmieszyła ^^ Czyli kolejny nudny, pseudowojowniczy babsztyl ^~
Ten screen z tajtla ma za duże napisy, reszta jest spoko.
RE: Arzack - Pea_Cross - 25-05-13 22:36
(25-05-13 21:39)SaE napisał(a): Ten screen z tajtla ma za duże napisy,
Też się z tym zgadzam.
RE: Arzack - Maker Owiec - 26-05-13 08:56
Fajnie sie giera zapowiada. Pierwszy raz chcę by się wakacje skończyły!
RE: Arzack - Aberccius - 03-06-13 19:31
No no. Niezła gierka się szykuje XD
RE: Arzack - Pea_Cross - 05-06-13 20:02
Nowe rzeczy wyglądają spoko :)
RE: Arzack - Leoś - 15-06-13 09:56
Jeśli to ma być Visual Novel to czekam niecierpliwie. No i karczma w której można kupić pokojówki XD Sprawdzony pomysł, przyjął się w komercyjnych grach to czemu tutaj nie. Najciekawiej opisałeś świat przedstawiony, bo brzmi tak jakby politycznie. Lubię powplatane motywy polityki w grach. Pozostaje mi czekać.
|