[VX] Problem z zapętlaniem. - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Problem z zapętlaniem. - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Problem z zapętlaniem. (/Thread-VX-Problem-z-zap%C4%99tlaniem)

Strony: 1 2

Problem z zapętlaniem. - kacpicygan123 - 15-04-17 21:33

Witam! Niedawno zacząłem uczyć się robić gierki w rpgmakerze, jednak natknąłem się na błąd, na który nie mam już pomysłów! Otóż chciałem zrobić intro (gracz jest niewidoczny, itp.). Wiadomo, że trzeba przedstawić jakoś świat, fabułę. Chciałem więc zrobić to tak, że gdy rozpocznę nową grę, to wysyła się wiadomość "Witaj podróżniku! (...)" Postanowiłem spróbować.

Jednak okazało się, że gdy stworzę zdarzenie, sprawię, że wysłana zostaje wiadomość i przemieszczam bohatera w zdarzeniu, to on się zapętla! Czyli wiadomość prawidłowo dociera, wszystko ładnie ale kiedy obiekt zdarzenia zrobi te 3 kroki w prawo, to wszystko się powtarza i znowu wiadomość i 3 kroki itd. Próbowałem już z przełącznikami (zauważyłem, że linijka z przełączeniem zmiennej z OFF na ON jest czerwona), dołączam linki do screenshotów:

http://imgur.com/a/xJK5Q
http://imgur.com/a/djIq1

RE: Problem z zapętlaniem. - Dakla - 15-04-17 22:30

Nie znam się na vx, ale widzę że w 2 kartach nie masz warunku zdarzenia, poza tym jeśli wszystko jest w 1 zdarzeniu to nie lepiej użyć głównego przełącznika, albo poprostu użyć tego wszystkiego w 1 karcie, a wygląd zmienić na none w ,,ruszaj zdarzeniem"(tak to się nazywało w xp i nie wiem jak się nazywa w vx)?

W każdym jednak razie mówię pod kontem makera xp i mogę się mylić, radzę jednak spróbować na oddzielnej mapie zmodyfikować zdarzenie.

RE: Problem z zapętlaniem. - kacpicygan123 - 16-04-17 13:17

Ale ja mam problem w tym, że wszystko się powtarza. Jak mam umieścić w jednej karcie włączenie przełącznika na ON i jednocześnie warunek "Jeżeli przełącznik jest ON"?

O co chodzi z głównym przełącznikiem?

RE: Problem z zapętlaniem. - Yoroiookami - 16-04-17 15:07

Musisz ustawić przełącznik Intro na "off" po wiadomości jeżeli nie ma się powtarzać. Lepiej używać przełączników "własnych (zdarzeniowych)" które masz na swoich screenach po lewej. Tylko nie do końca wiem co na tych screenach chcesz osiągnąć.

RE: Problem z zapętlaniem. - kacpicygan123 - 16-04-17 16:04

Tak właśnie robię ale gdy ustawię przęłącznik na off po wysłaniu wiadomości, to po odpaleniu gry nic się nie dzieje.

RE: Problem z zapętlaniem. - Yoroiookami - 16-04-17 18:51

Musisz to ustawić wewnątrz warunku.

RE: Problem z zapętlaniem. - kacpicygan123 - 16-04-17 20:12

Mógłbyś wysłać screena, czy coś, jak to ma wyglądać?

RE: Problem z zapętlaniem. - Yoroiookami - 16-04-17 20:25

Gdybym wiedział, co właściwie chcesz osiągnąć. Bo to co ma screenach nie odzwierciedla tego co masz w opisie i vice versa.

RE: Problem z zapętlaniem. - kacpicygan123 - 16-04-17 22:01

Problem jest taki: Chcę zrobić intro
Usuwam grafikę bohaterowi
Włączam autostart
Ustawiam komendę na wysłanie wiadomości
Wiadomość wysyła się na okrągło
A ja chcę, żeby wysłała się tylko raz
Jak dodam polecenie chodzenia dla zdarzenia
To polecenia się spełnia po czym się powtarza
Nie chcę powtarzania!

RE: Problem z zapętlaniem. - AlmostNoRuby - 16-04-17 22:06

Po pierwsze: masz w drugiej karcie "po kliknięciu przycisku". To znaczy, że trzeba podejść i kliknąć Enter/Spację/Z na zdarzeniu (bo sobie leży na podłodze). Ustaw warunek startu na zdarzenie działające równolegle.
Po drugie: jak chcesz w ogóle to intro zrobić? Nie lepiej skupić całe intro w jednym zdarzeniu? To znaczy:
Spoiler: (Otwórz)