![]() |
|
Jak przekolorować grafikę? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Tutoriale (/Forum-Tutoriale) +--- Wątek: Jak przekolorować grafikę? (/Thread-Jak-przekolorowa%C4%87-grafik%C4%99) Strony: 1 2 |
Jak przekolorować grafikę? - Pan Cube - 26-06-13 07:17 Witam! Otóż chciałbym wam pokazać jak przekolorować jakąś grafikę z RM'a w gimp'ie np. Powyższone Actor1.png z characters. Sposób ten działa na grafikach ze wszystkich RPG Maker'ów. Jeśli macie zainstalowanego GIMP'a, pomińcie punkty 1. i 2. Zacznijmy! 1.Pobieramy GIMP 2.8.6 2.Instalujemy GIMP. 3.Otwieramy grafikę GIMP'em. 4.Tworzymy nową warstwę z przezroczystością. 5.Tryb warstwy drugiej dajemy na kolor. Jeśli jesteście amatorami w GIMP'ie, tu pokazuję gdzie trzeba kliknąć: ![]() 6.Na nowej warstwie(tej która istnieje, nie ta z postaciami bądź inną grafiką) kolorujemy wybranym kolorem. 7.TADAAAAAAA... ...i gotowe! Takie proste, a takie trudne XD Jeśli można by to prosiłbym o dodanie tego tematu do ważnych bo to może się przydać RE: Jak przekolorować grafikę? - tracersgta - 26-06-13 07:23 Moglbys troche bardziej szczegolowo to zrobic, np. jak pokolorowac, gdzie klikac. Mozna nawet bez warstwy nowej, jest opcja koloryzuj. Poza tym tutek dobry :-) RE: Jak przekolorować grafikę? - Pan Cube - 26-06-13 07:25 Dziękuję za opinię. Tutek był robiony na szybko, więc gdzieś może być błąd ortograficzny Dobra, mógłbyś powiedzieć jak to zrobić? Bo przy obrazach "Indexed-Alpha" nie działa mój sposób ;( RE: Jak przekolorować grafikę? - Zombik - 26-06-13 14:45 Ja tam takie rzeczy robię w Paincie. xD RE: Jak przekolorować grafikę? - Pan Cube - 27-06-13 07:59 Ale w paincie musisz wszystko ręcznie przekolorywać, a tu tak krótko :P RE: Jak przekolorować grafikę? - spartanPAGE - 29-06-13 20:50 Zrób to porządnie albo nie rób wcale. Równie pomocny tutorial, jak posmarować kromkę masłem: Bierzemy kromkę. Bierzemy masło. Bierzemy coś do smarowania. Smarujemy (uwaga) KROMKĘ (uwaga!11) MASŁEM. Mam nadzieje, że pomogłem, robiłem na szybko, ale komuś się przyda. </irony> RE: Jak przekolorować grafikę? - Nexis - 29-06-13 21:00 Bez obrazy Gmel, ale ten tutorial mi się wydaje niezbyt przydatny. Pomijając już fakt, że robiony na szybko, myślę, że każdy mógłby sobie to bezproblemowo w google znaleźć w 10 sec i mieć ładnie wytłumaczone. RE: Jak przekolorować grafikę? - Pan Cube - 29-06-13 21:07 @Nexis Wpisałem w google "Jak przekolorować grafikę w gimpie" i... było że błędnie napisane, a poprawne to "Jak pokolorować grafikę w gimpie". Więc? Jeszcze literówkę zrobiłeś w "Gmel", powinno być "Gmen" bądź "GmenGul", a "L" jest 2-3 klawisze dalej od "N". RE: Jak przekolorować grafikę? - Nexis - 29-06-13 21:13 Tak przepraszam za tą literówkę Gmen :P Co do Google, to wystarczy wpisać coś w stylu "jak zmienić kolory w gimpie" lub coś podobnego i dużo tego wychodzi. Nie trzeba przepisywać słowo w słowo tematu xD RE: Jak przekolorować grafikę? - Pan Cube - 29-06-13 21:31 W sumie, mi pierwszy wynik to strona panfu xD W niej jest o szybkiej masce(której też używam) . |