![]() |
|
Jak to jest z zapisami w grach ;P - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Jak to jest z zapisami w grach ;P (/Thread-Jak-to-jest-z-zapisami-w-grach-P) |
RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Yoroiookami - 02-09-14 17:45 (02-09-14 17:32)Ayene napisał(a): Przecież - typowo w tym przypadku - wszystko zależy od typu rozgrywki. Ja w swojej grze - z taktycznym systemem walki - nie wyobrażam sobie wprowadzać kryształów z zapisem. Wiadome jest, że po każdym wygranym pojedynku gracz musi mieć możliwość utrwalenia stanu gry.Dokładnie. Zależy od konkretnej gry. Ja już zresztą rozpisałem swoje zdanie. Nie rzucać mięchem! RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - X-Tech - 02-09-14 18:12 (02-09-14 17:20)Dragon Kamillo napisał(a):Cytat:a jak chcę grać to wybieram konsole i gry z quick saveNawet "geniusz" czasem się myli XD. No dwu-literówka tam miało być be przed z. Mój przykład z szachami nie jest zły. Dlaczego ? Dlatego, że w szachach nie można cofnąć swoich ruchów, które zostały wykonane źle. Jeśli gra idzie na dno to odpowiada za to gracz za swoją złą strategię i nie poratuje go żaden quick save jak postąpi jak pacan. W grach z quicksave może grać nawet pacan ponieważ quick save pozwala wycofywać się ze złych ruchów. Gra strategiczna, która jest dobra nie potrzebuje misji na 5h, ale jeśli nawet potrzebuje misji dla gracza z wolniejszą kopułką - zostałaby podzielona ta misja na części między, którymi można zrobić zapis przy wykonaniu pomniejszych celów. Proste. Sam fakt, że ktoś gra misję na krótki czas parę godzin to problem jego, a nie gry. @Ayene/Yoro/DK Tak wszystko zależy od gatunku. Jak na razie quick save pasuje tylko do liniowych przygodówek gdzie nie cofasz się za swoje błędy, nie da się zginąć, zakorkować i nie ma ekranu game over. Zastanawiam się właśnie gdzie jeszcze mógłby pasować quick save. Chyba do układania jakiś wirtualnych puzzli typu obrazek pocięty na milion kawałków. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Dragon Kamillo - 02-09-14 18:42 I dzięki Xsowi poleciał mi cały długi post - ale zabugowane jest to forum... Twój przykład z szachami jest zły - bo savepointy pozwalają poprawiać swoje błędy. A najlepszym odwzorowaniem "zapisu" w szachach byłby zapis przy wyłączaniu gry automatyczny i który po wczytaniu automatycznie by się usuwał że nie można by się do niego cofnąć. Co do strategii - naprawdę nigdy nie grałeś w Knights and Merchants - wystarczy zobaczyć tu http://knights.sztab.com/jak_grac_w_knights_and_merchants.html ile trzeba zrobić by stworzyć jednego żołnierzyka - to trochę jednak trwa, a potem cała armię i dopiero atakować i wygrywać misję - a lepszej strategii tak odzwierciedlającej świat rzeczywisty nie znajdziesz - w tej grze jest zapis kiedy się chce, ale co z tego jeśli np wybudujesz już na początku źle miasto czy źle wykorzystasz surowce i ci się skończą, wtedy nic cofanie nie da - lepiej zacząć misję od początku. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - X-Tech - 02-09-14 18:51 (02-09-14 18:42)Dragon Kamillo napisał(a): I dzięki Xsowi poleciał mi cały długi post - ale zabugowane jest to forum... To pierwsze co napisałeś odnośnie save z szachami to nieprawda, bo quicksavey to nie tylko f5, ale możliwość zapisywania gry w każdej chwili pod dowolnym slotem, a tych slotów bywa wiele w grach. To jest podstawa w wiekszosci crapu PC. To drugie co napisałeś to świadczy o tym, że mamy do czynienia z grą opierającą się na myśleniu, a save działa tu tak jak napisałem w szachach. One i tak będą pozwalać poprawiać błędy bezmózgowcom, bo nawet jeśli ostatni ruch nie okaże się kluczowy to zawsze można wczytać save wcześniejszy przed "mat" RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Dragon Kamillo - 02-09-14 18:56 Jest zły bo chciałeś nim potwierdzić wyższość savepointów - które przecież TEŻ POZWALAJĄ POPRAWIAĆ BŁĘDY. Każdy save będzie pozwalał poprawiać błędy, no chyba, ze taki jaki zaproponowałem w powyższym poście (jeden slot, usuwa się po wczytaniu). Więc żaden system nie jest tego pozbawiony - po prostu z save point będzie to trudniejsze, ale nadal możliwe. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - X-Tech - 02-09-14 18:59 Savepointy nie pozwalają na to. Savepointy dzielą całe misje/etapy/questy. Nie da się poprawiać błędów w podjętych w nich pojedynczych decyzjach za pomocą cheata. Wymagają rozpracowania całych misji od początku i wymyślenia lepszych strategii - które gracz zwycięża zasłużenie dzięki zdobytemu skillowi, a nie próbom chybił trafił za pomocą cheata quick save. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Dragon Kamillo - 02-09-14 19:15 Ale właśnie ze pozwalają. Prosty przykład: - robimy save przy savepoincie - idziemy przejść dungeon - ale ledwo uchodzimy z życiem i dochodzimy do drugiego save pointa - myslimy i stwierdzamy że uda nam się lepiej przejść ten dungeon - no to wczytujemy sejwa i POPRAWIAMY BŁĘDY zeby mieć wiecej tego HP RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Adrapnikram - 02-09-14 20:09 Wcale że poprawiają błędy, w Chrono Trigger gdy zaatakowałem Magnusa i męczyłem się pół godziny atakami na które nie był podatny, wyłączyłem gierke wczytałem sava i NAPRAWIŁEM SWÓJ BŁĄD. W tym przypadku Dragon ma rację nie ty. Prośba do X'a: Weź napisz te swoje WIELKIE NIEPODWARZALNE ARGUMENTY KTÓRYCH JEST KILKANAŚCIE w porównaniu do naszego JEDNEGO argumentu. Tak chronologicznie od pierwszego posta. I najlepiej napisane tak ARGUMENT - NR POSTA Proszę wszystkich o podpisaniem się pod moją prośbą. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - X-Tech - 02-09-14 20:31 (02-09-14 19:15)Dragon Kamillo napisał(a): Ale właśnie ze pozwalają. To tak samo jak z przegranym w pojedynkiem w szachy. Przegrywamy, ale uczymy się czegoś i wygrywamy. Proste. Tym razem jednak problemem w przykładzie jest głupota użycia savepointa, bo jeśli za chwilę znowu wymaga sporej ilości hp w pobliżu powinny być przedmioty lecznicze/inn/źródło magiczne. Jeśli jednak nie wymaga hp i za chwilę mogę iść do miejsca leczenia to spoko. Jeśli save point jest punktem strategicznym gierki i można do niego wracać wiele razy to sam fakt, że ktoś idzie zapisać z 1hp jest jego wyborem np: w metroid. Na ogół już samo odejście od savepointa jest początkiem wyprawy do której należy się jakoś przygotować. @Adra: Ja rozumiem, że quick pomaga ułomnym i cheaterom, ale ja quicka nie zrobie w tym temacie dlatego, że sobie tego chcesz. Mam lepsze rzeczy do roboty RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Dragon Kamillo - 02-09-14 20:38 Grałeś w Super Mario World - tam było autosave, ale czy ono cię leczyło? Nie, a cofnąć się do niego mogłeś i przejść lepiej poziomy żeby zapisać w następnym autosave, lepszą sytuację niż miałeś na początku. A spisu nie chcesz podać bo nie masz z czego, ale najlepiej kogoś obrazić i się wymigać - ta taktykę stosujesz chyba od zawsze. Jest ona zła, lepiej wczytaj poprzedni sejw i się popraw XD. |