Pytania i Odpowiedzi - Wersja do druku
Ultima Forum
Pytania i Odpowiedzi - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: Pytania i Odpowiedzi (/Thread-Pytania-i-Odpowiedzi)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Pytania i Odpowiedzi - Monek - 01-06-14 11:59

(01-06-14 03:56)Yoroiookami napisał(a):  W VX Ace tilesety działają zupełnie inaczej. Kliknij prawym przyciskiem myszy na jakiejkolwiek mapie i zmień 'chińskie krzaczki' pod "Tileset" na inne. :lol2: Nie wiem czy w tym problem, ale może nie wiedziałeś.

A o jakie "chińskie krzaczki" chodzi? Bo nie mam żadnych

RE: Pytania i Odpowiedzi - Yoroiookami - 01-06-14 12:22

(01-06-14 11:59)Monek napisał(a):  
(01-06-14 03:56)Yoroiookami napisał(a):  W VX Ace tilesety działają zupełnie inaczej. Kliknij prawym przyciskiem myszy na jakiejkolwiek mapie i zmień 'chińskie krzaczki' pod "Tileset" na inne. :lol2: Nie wiem czy w tym problem, ale może nie wiedziałeś.

A o jakie "chińskie krzaczki" chodzi? Bo nie mam żadnych

Chodzi mi o to, co jest pod słowem "Tileset". Ja nie mam żadnego tłumaczenia(nie wiem nawet czy są), stąd chińskie krzaczki.
[Obrazek: nzqfl0.jpg]

RE: Pytania i Odpowiedzi - Monek - 01-06-14 13:25

(01-06-14 03:56)Yoroiookami napisał(a):  Chodzi mi o to, co jest pod słowem "Tileset". Ja nie mam żadnego tłumaczenia(nie wiem nawet czy są), stąd chińskie krzaczki.
[Obrazek: nzqfl0.jpg]

Nie mam tam znaczków tylko normalne nazwy tilesetów wychodzi na to... to teraz pytanie gdzie mogę wgrać ikony by właśnie były do wyboru w tym miejscu?

RE: Pytania i Odpowiedzi - Yoroiookami - 01-06-14 13:35

(01-06-14 13:25)Monek napisał(a):  Nie mam tam znaczków tylko normalne nazwy tilesetów wychodzi na to... to teraz pytanie gdzie mogę wgrać ikony by właśnie były do wyboru w tym miejscu?

Jakie ikony? :ehe: Każda z tych opcji daje ci inny tileset, czyli grafikę do tworzenia map.

Zainstalowałeś RTP? :co:

RE: Pytania i Odpowiedzi - Monek - 01-06-14 14:35

(01-06-14 13:35)Yoroiookami napisał(a):  Jakie ikony? :ehe: Każda z tych opcji daje ci inny tileset, czyli grafikę do tworzenia map.

Zainstalowałeś RTP? :co:

Zainstalowałem, chodzi mi o to, czy da się importować własne grafiki/tilesety/ikony czy jak wolisz to nazywać i gdzie znajduje się ścieżka do tych tilesetów.

RE: Pytania i Odpowiedzi - ReetzO - 01-06-14 21:23

Aby dodać customowe grafiki do gry należy je dodać do folderu z grą. Kliknij u góry na pasku:
Gra -> Otwórz folder projektu
W tym folderze dodajesz grafiki do odpowiednich katalogów w folderze Graphics. Ikonki, które nazywają się tilesetami dodajesz do Graphics/Tilesets. Potem w edytorze w bazie danych wybierasz Tilesets i tam dodajesz do określonego Tilesetu wgraną grafikę.
Na ultimie są poradniki wyjaśniające podstawy działania Rpg Makera, a więc poczytaj sobie :)

RE: Pytania i Odpowiedzi - WerewolfPolska - 04-06-14 16:20

Zna ktoś dobry skrypt polski na:
1.Potrzeby (Głód i Pragnienie)
2.Systemy zatruć (Różne rodzaje trucizn)
3.Urazy i Choroby (W sensie że dało by się złamać nogę albo przeziębić)

RE: Pytania i Odpowiedzi - dawid14 - 15-06-14 13:22

Jak zrobić drzwi które po otwarciu nie znikają ?

RE: Pytania i Odpowiedzi - Yoroiookami - 15-06-14 13:27

(15-06-14 13:22)dawid14 napisał(a):  Jak zrobić drzwi które po otwarciu nie znikają ?

Po prostu kliknij prawym na mapie i wybierz "New Quick Event", a potem "Door". Zaoszczędzi ci to czasu.

A generalnie chodzi o to, żeby dobrze ustawić przełącznik.

Na przyszłość, nie postuj dwa razy. :roll:

RE: Pytania i Odpowiedzi - Kensei - 24-06-14 22:26

Czy w VX Ace można zrobić wiadomość, która będzie się wyświetlać litera po literze? Jak to zrobić, jeśli jest to możliwe?