![]() |
|
Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie (/Thread-Co-powoduje-%C5%BCe-gry-w-rpgmakerze-wydaj%C4%85-si%C4%99-czasem-suche-i-p%C5%82ytkie) Strony: 1 2 |
RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - Rave - 06-03-14 21:12 @X-Tech, przez samą rozdzielczość i paletę kolorów nazwałbym 2k ograniczonym. W sumie, gdyby maker 2k/2k3 miał jakąś znośną rozdziałkę i 32 bitowy kolor (24bit + 8bit na alfę), to z chęcią bym go używał, nawet jak reszta pozostałaby niezmieniona (po za rzeczami wynikającymi z większej rozdziałki jak większe zasoby w RTP). Heh, pozostaje czekać aż Open RPG Maker będzie zrobiony (edytor już jest tylko silnika brak). RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - X-Tech - 07-03-14 14:26 "Przez samą rozdzielczość nazwałbym ograniczonym" Rozdzielczość 2k i 2k3 to akurat największa zaleta. To jest program do gier w rozdziałce jak na stare konsole (nes,snes), a co ty myślałeś. Przecież to jest podstawa tego programu. Tutaj liczy się kreatywność. Nie zastąpi tego zbitek tekstur 32 bit z rozdziałą hd. Od razu widać kto coś ma w głowie tworząc gierkę. Czepianie się tego jest śmieszne. Każdy widzi jak wygląda grafa w makerach. Dla kumatych osób ta rozdzielczość jest akurat wielka zaletą ponieważ po pierwsze ma klimat po drugie jest matematycznie piękna i po trzecie wykonywanie do tego zasobów w paincie jest świetne po czwarte są tysiące zasobów w takiej rozdziałce ze starych konsol. W zmienionej rozdziałce te zasoby będzie można sobie wywalić do kosza. Taka pikselowa grafa i ostre kolory tworzą super klimat. To jest nie do podrobienia. To jest podstawa makera. Jeśli komuś zależy na rozdzielczościach niech rzuca makera i bawi się w grafikę 3-d. Jeśli idzie o 2-d nic lepszego niż maker 2k i 2k3 nie ma. W VX i XP zrobienie wyglądających sensownie zasobów w takich rozdzielczościach jak oferują graniczy z cudem. Trzeba używać photoshopa i rozmyć i filtrów, a same postaci już nie mają takiego klimatu i różnorodności. Nie są wyraziste. Kombinowanie takich genialnych pikselowych postaci w paincie przy rozdziałce 640x480 podobnych jak i większych nie ma sensu, bo w takiej rozdziałce wygląda to jak dla mnie źle. Nawet edycja tego co jest z VX czy XP jest prawie niemożliwa. Weź sobie dorób animację machania mieczem itp. do gotowych postaci z XP, VX. Nie da się, bo to zwyczajnie chore. Trzeba mieć photoshopa w jednym palcu, a przecież to miał być program ułatwiający stworzenie wł. gier. Ja do 2k i 2k3 z łatwością dorabiam animacje postaci za pomocą painta. Zajmuje to chwilę, ale wygląda to spójnie i klimatycznie. RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - Soul - 07-03-14 16:24 Mylisz się X-Tech. Np. RTP makera XP to pixeart. Nie trzeba znać się na photoshopie itd. żeby robić grafiki w tym samym stylu. Tyle, że trzeba ogarniać dobrze pixeart. Natomiast VX to co innego, tutaj już do tworzenia zasobów w stylu RTP photoshop wymagany. Teoretycznie 2k3/2k nie ma ograniczeń. Nawet widziałem inne systemy sejwowania, niż ten podstawowy :) RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - Jochym - 22-03-14 19:44 co powoduje? Jezeli gar jest słaba to tak wygląda, jeżeli nie, to nie. RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - ADI - 23-03-14 15:26 Sam wygląd gry nie odpowiada reszcie... W grze mogą być brzydkie grafiki, ale jeśli gameplay jest dobrze zrobiony to co innego. Nie samą zewnętrzą warstwą się sugerujmy - choć nie zaprzeczę iż jest to WAŻNY element :P RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - Kopernik - 23-03-14 19:47 Dla mnie w grach najważniejsza jest fabuła i pomysł, grafika to tylko dodatek do reszty, żeby przyjemniej się grało. Może to dlatego że w sumie zawsze miałem słabego kompa i grałem w same stare gry... I tak mi zostało :D RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - ADI - 24-03-14 11:42 @Kopernik - Mam to samo :D RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - Adrapnikram - 24-03-14 15:34 Ja też Co powoduje że gry są płytkie- autor i jego wyobraźnia A raczej jej brak czyli 0 pomysłu i przemyślenia RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie - Mateusz SSJ8 - 12-05-14 14:37 Jest rok 2014. Teraz można tworzyć gry komputerowe o znacznie większej rozdzielczości, niż te znane z konsol SEGI i Nintendo z lat 90 dwudziestego wieku (NES, SNES, Master System, Genesis). Dzisiaj nie trzeba mieć Pegaza, żeby grać w "Contrę", "Kunio Kun no Nekketsu Soccer League", czy "Rockin' Kats". Dzisiaj w wielu oficjalnych grach z lat 90 (szczególnie tych z Soniciem) przy zachowaniu oryginalnego rozmiaru planszy i postaci remake "Sonic the hedgehog CD" miałby plansze mniejsze, niż oryginał. Dziwię się, X-Tech, że z powodu grafiki jesteś tak wrogo nastawiony do RPG Makera XP. Gdyby ktoś zrobić w RPG Makerze XP remake "Choujin Sentai Jetman" z NESa mający grafiki w ich oryginalnym rozmiarze, to każda plansza byłaby względem ekranu mniejsza, niż w oryginale, choć jej długość całkowita byłaby w remake'u dokładnie taka sama, jak w oryginale. A zamiast Photoshopa wystarcz(y/ą) CharacterMaker1999 (i/lub) GIMP. GIMP na pewno legalnie i za darmo, pierwszy nie mam pewności. Z resztą ile to zachodu zrobić chara do RPG Makera XP w CharaMakerze1999, a następnie wykończyć tego chara w GIMPie. Osobiście nie lubię robić grafik, ale kto chciałby za mnie zrobić dwa chary Pinokia, z których na jednym jest drewniany pajac, a na drugim zwykły chłopiec. Nawet, jeśli jakiś char Pinokia jest, to zapewne TYLKO pajaca. Ty, Soul, nigdy nie oglądałeś reklam RPG Makera VX, bo TAM też wspomniano o pixelarcie. Na youtubie możesz znaleźć wyszukiwarką. Po prostu podaj hasło. Z tobą, Kopernik, akurat się zgadzam. Co z tego, że Castlevania z NESa ma przestarzałą grafikę, skoro ludzie i tak do niej co jakiś czas wracają, nie bojąc się tego zakichanego zegara. Ja tak bardzo nie lubię się śpieszyć, że jak w grze muszę ukończyć jakieś wyzwanie, a zegar i przeciwnicy zmuszają mnie do pominięcia go, to po wykonaniu prostych zadań uważam grę za ukończoną. Nawet, jeśli tego jednego zakichanego zadania nie udało mi się ukończyć. Po prostu przez ten zegar i mobów to było ponad moje siły. A jeśli chodzi o tych, o których wspomniałeś, Adrapnikram, to ludzie nie mają wyobraźni, ponieważ zostaje im ona zniszczona przez bardzo złego boga znanego dobrze jako "społeczeństwo". |