[VX] Waluta postatomowych pustkowii - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Waluta postatomowych pustkowii - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Waluta postatomowych pustkowii (/Thread-VX-Waluta-postatomowych-pustkowii)

Strony: 1 2

RE: Waluta postatomowych pustkowii - hans - 01-03-14 22:39

Rzeczywiście myślałem o handlu wymiennym ale to za dużo roboty :P. Jedzenie, leki, amunicja wszystko przerabiane... myślałbym raczej o czymś takim jak napisał Zvarr, w podgatunku beznadziejnym... jakieś żetony albo coś, kapsle odpadają bo było w falloucie...

RE: Waluta postatomowych pustkowii - czomber4 - 01-03-14 22:48

Biorąc pod uwage donosy z TV to już niedługo możemy się sami przekonać o tym co będzie potrzebne -.- Ruscy już na ukraine wjechali.

RE: Waluta postatomowych pustkowii - Zvarr - 01-03-14 23:01

Noż ja piurkuję:evil:! Czomber4 mówisz o spójnym, ale gigantyczny świecie przedstawionym w filmach lub książkach! Zastanów się: w ile dobrych gier post-apo grałeś gdzie komuś chciało się zrobić gospodarkę osadzoną w wiarygodnym świecie gdzie każda ludzka enklawa ma swój unikalny towar. Albo gry Java na telefon: (najbliższa RM platforma) kto mógł i kto chciał stworzyć ten gigantyczny system?! WALUTA jest w każdej grze post-apo i jest to stereotyp!!! Ale, stereotypów nie można się pozbywać od tak. To co sugerujesz pomieści tylko tekst w książce (np. Metro 2033) albo niezobowiązujący acz zachwycający i inspirujący obraz na filmie! Stereotypy są potrzebne i sądzę, że Zajonc potrzebuje jako waluty: Nazwy, obrazka, i pasującego do tego motywu w grze! Uszanujcie moje zdanie.

RE: Waluta postatomowych pustkowii - Rave - 01-03-14 23:05

Przypomniał mi się ten skrypt: http://www.rpgmakervxace.net/topic/13153-csca-currency-system/

Do starszych makerów pewnie też jest podobny i można na tym zbudować system zaproponowany przez czombera. Można nawet ten handel wymienny zrobić.

RE: Waluta postatomowych pustkowii - czomber4 - 01-03-14 23:13

Ja mu tylko podałem przykłady gdzie może poszukać inspiracji i niczego nie sugeruje, to jaką walute wybierze zależy tylko od niego. Druga sprawa jest taka, że waluta ta może być w dużej mierze uzależniona od ogólnego zarysu fabuły i bardziej sprecyzowanych realiów w jakich mają się odbywać wydarzenia w grze. Dla przykładu akcja gry może się dziać na postapokaliptycznej pustyni pełnej oklepanych już w tej tematyce ludzi kanibali i walutą w tej sytuacji może być ludzka śmierdząca stopa (patrzy kilka wpisów wyżej) XD.

RE: Waluta postatomowych pustkowii - X-Tech - 01-03-14 23:16

Alkohol i Energia atomowa

RE: Waluta postatomowych pustkowii - Hubertov - 01-03-14 23:55

X-Tech napisał(a):Energia atomowa
W tym kierunku radzę szukać. Mogą to być jakieś baterie wodorowe czy coś :)

RE: Waluta postatomowych pustkowii - Megaeloelo - 02-03-14 11:04

Mi najabardziej pasuje handel mozesz zrobic tak pokazac wybor co sie chce np : 1kg tytoniu albo 2 kapsle i tak dalej wtedy jezeli chcemy tyton to ustawiasz warunek jezeli gracz ma w ekwipunku no nie wiem moze 7 kapsli to nam zabiera te 7 kapsli i daje 1kg tytoniu a jezeli nie mamy to pisze ze nie mamy wystarczajacej liczby kapsli , kislu , bobkow i nie wiadomo czego a najlepiej na koncu wiadomosci w nawiasie napisz czego i ile potrzeba . I tak robisz dalej i kolejne strony i gotowe oto handel .