![]() |
|
[VX] Krótka pomoc? :) - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Krótka pomoc? :) (/Thread-VX-Kr%C3%B3tka-pomoc) |
RE: Krótka pomoc? :) - Gorn5 - 02-03-14 21:51 Tutaj wyższy jest RPG Maker VX Ace. Tam można tak ustawić. W VX albo w ogóle się nie da, albo będzie bardzo trudno to zmienić... RE: Krótka pomoc? :) - xLokson - 02-03-14 21:55 (02-03-14 21:48)ralfek123456 napisał(a): da sie ale na vx ace A czy VX Ace bardzo różni się od VX zwykłej? bo mam już sporo skryptów powygrywanych, które chce wykorzystać i w większości pisze, że zgodność tylko z VX... RE: Krótka pomoc? :) - Gorn5 - 02-03-14 21:58 No kilka rzeczy się różni. Ale jesteś początkującym, więc polecam ci VX Ace. Masz tam wiele przydatnych rzeczy, które ułatwią Ci pracę. (oczywiście jest też DUŻO WKURZAJĄCYCH RZECZY!!!) Tak samo jak i w innych programach :) xD RE: Krótka pomoc? :) - xLokson - 02-03-14 21:59 (02-03-14 21:58)GamesBytes napisał(a): No kilka rzeczy się różni. Ale jesteś początkującym, więc polecam ci VX Ace. Tak, ale czy te skrypty będą mi działały? bo jeśli nie to pogodzę się z tym, że statystki będą zależały od bohatera coś wymyślę ;) RE: Krótka pomoc? :) - Gorn5 - 02-03-14 22:04 Jeśli w opisie danego skryptu piszę: Kompatybilność tylko z VX!, więc będzie to działało tylko na VX, na żadnym innym, już nie. Możesz zwracać również uwagę na prefiks tematu. Czyli na górze, jest nazwa tematu. I tam przeważnie jest, albo: [XP], [VX], [VX Ace]. Oraz różne inne RPG Makery. Jeśli będzie, takie coś: [XP / VX / VXAce] - to znaczy, że dany temat dotyczy tych makerów. Czyli! Jeśli odnajdziesz temat, a w nim fajny skrypt i tam będzie, np. [VX / VX Ace] to dany skrypt będzie dotyczył obu tych makerów i będą kompatybilne z nimi. RE: Krótka pomoc? :) - xLokson - 02-03-14 22:09 (02-03-14 22:04)GamesBytes napisał(a): Jeśli w opisie danego skryptu piszę: Kompatybilność tylko z VX!, więc będzie to działało tylko na VX, na żadnym innym, już nie. Możesz zwracać również uwagę na prefiks tematu. Spoczko dzięki. :) Teraz mam inny problem... W grze Green Leviatan ( czy jakoś tak) która mi się pobrała razem z programem na początku gry jest tak, że mama głównej bohaterki na początku sama chodzi i coś tam mówi, a dopiero potem pojawia się bohater. Scenkę już mam zrobioną tylko nie wiem jak zrobić aby bohater pojawił mi się po tej scence. RE: Krótka pomoc? :) - Gorn5 - 02-03-14 22:15 No więc tak: Grafikę głównego bohatera (który jest ustawiony w: 1. Baza Danych, 2. System, 3. Drużyna startowa) usuwasz ( 1. Wchodzisz w Bazę Danych, 2. Następnie w Bohaterowie) Po scence robisz: 1. Wygaś ekran 2. Zmień grafikę bohatera (zmieniasz grafikę) 3. Teleport (wyznaczasz tam gdzie ma stać twój bohater) 4. Pokaż ekran. 5. I robisz dalej :P RE: Krótka pomoc? :) - xLokson - 02-03-14 22:19 [/quote] Po scence robisz: 1. Wygaś ekran 2. Zmień grafikę bohatera (zmieniasz grafikę) 3. Teleport (wyznaczasz tam gdzie ma stać twój bohater) 4. Pokaż ekran. 5. I robisz dalej :P [/quote] Dzięki!! <3 ( jak tak dalej pójdzie do będziesz miał 10000 reputacji ode mnie ;D ) A wiesz może jak zrobić taki motyw: Siedzi mama i tata przy stole i rozmawiają, potem jest przerywnik [Pukanie do drzwi] więc po rozmowie zrobiłem sobie przełącznik dzięki któremu ten tata podchodzi do drzwi ( za pomocą ścieżki ruchu) i teraz chcę zrobić, że niby otwiera drzwi i wchodzi następna postać. Wiesz jak mogę to zrobić? :) RE: Krótka pomoc? :) - Gorn5 - 02-03-14 22:25 No więc tak: Ustawiasz tą mamę i tatę. W Tacie robisz: [WSZYSTKO W TYM SAMYM ZDARZENIU! - w tym przypadku w Tacie]. 1. Wiadomość (No, że oni sobie rozmawiają) 2. Następnie Odegraj SE, tam gdzieś powinien być dźwięk podobny do pukania. 3. Następnie robisz: Ruszaj zdarzeniem. Ustawiasz na: to zdarzenie. 4. Później robisz tą drogę gdzie ten łojciec ma iść. 5. Tylko! Ustaw go jedną kratkę dalej od drzwi - żeby ta druga osoba weszła i stanęła naprzeciwko niego. 6. Znów robisz Odegraj SE tam też jest dźwięk otwierania drzwi. (nazywa się: Open1, Open2 itd.) 7. Robisz jakiś przełącznik 8. Robisz nową kartę w tacie. Po lewej masz: Warunek zdarzenia. Zaznaczasz Przełącznik - i szukasz swojego, ok, ok. 9. Zamykasz Tatę :D 10. Tworzysz zdarzenie koło taty. W warunku, dajesz przełącznik (ten sam, co wcześniej). Oraz zdarzenie dajesz na auto start. I tam dalej toczy się rozmowa... 11. Powodzenia :) Aha! I jeszcze coś: Jak byś nie znalazł dźwięku tego pukania to zrób: 1. Odegraj SE o nazwie: Bow1 2. Czekaj: 20 3. Odegraj SE o nazwie: Bow1 RE: Krótka pomoc? :) - xLokson - 03-03-14 08:08 Wie ktoś dlaczego po odegraniu tej scenki ( "intro" ) nie można ruszać postacią ? :C |