Jaką grę zrobić najlepiej? - Wersja do druku
Ultima Forum
Jaką grę zrobić najlepiej? - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja)
+--- Wątek: Jaką grę zrobić najlepiej? (/Thread-Jak%C4%85-gr%C4%99-zrobi%C4%87-najlepiej)

Strony: 1 2

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Yoroiookami - 16-05-13 19:14

Zgadzam się z powyższym smiles ja bym bardzo chętnie pograł w zwyczajną przygodówkę z zagadkami, czy samym poznawaniem świata. :roll: Twórz śmiało.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Lartarin - 16-05-13 21:19

Też bardzo chętnie zagram w "fabularny dynamit" (flaki z olejem są niestrawne ^^). Co do zagadek - Jeśli mają tylko być, aby były... nie rób ich... szkoda tajm. A propos - Aloha na Ultimie :lartarin:

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - NatsuDragneel - 21-05-13 19:30

Ja tam zagrałbym chętnie w Visual Novel albo JRPGa opartego w 90% na fabule, dla mnie to jest najważniejsze ;). Przygodówka z eksploracją świata i zagadkami też brzmi nieźle, byle na każdym kroku nie wpadał przeciwnik, bo zaburza to często rytm grania. Zresztą, dawno nie widziałem typowo "mangowej" produkcji z japońskim humorem itp. Ogólnie, wiele pomysłów brzmi nieźle.
NatsuDragneel

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Sunshine - 02-06-13 12:50

Dzięki wszystkim za rady. Mam już w głowie pewne założenie, które w niedalekiej przyszłości postaram się zrealizować. Jeśli ktoś jest chętny do pomocy, proszę niech piszę na pw. Mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób jesteście motywowani do tworzenia? Sami przez siebie, czy przez opinie innych? I ewentualnie jak rozpoznać tych, którzy się na tym rzeczywiście znają?
Pytam się dlatego, że czami mam z tym problem.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Viuu - 02-06-13 13:06

Ja osobiście jestem motywowany tym, że chcę pokazać innych historie przeze mnie napisaną. Właściwie to wszystko co mnie motywuje :P

Sunshine napisał(a):jak rozpoznać tych, którzy się na tym rzeczywiście znają?
Nie za bardzo zrozumiałem...
Jeśli ktoś krytykuje twoją grę bez powodu, to nie ma co się tym przejmować, jeśli napisze co w niej jest nie tak, to pierw sama przemyśl czy to co zostało wypomniane jest złe. Ew. poradź się kogoś innego.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - X-Tech - 02-06-13 13:55

co za dziwaczne pytanie:
Sunshine napisał(a):W jaki sposób jesteście motywowani do tworzenia?

Samo spędzanie czasu na czymś kreatywnym ( w tym wypadku - tworzeniu gier, które coś opowiadają) jest przecież powodem, dla którego ludzie korzystają z rpgmakera. Kto ma jakąś historię do opowiedzenia robi gry w rpgmaker.

Nie rozumiem szukania powodu, by robić gry w rmie. To bardzo dziwne i nie usprawiedliwi nadmiaru wolnego czasu - wręcz wydaje się trochę żałosne...

Nie znajdziesz sobie powodu/motywacji do robienia gry w rpgmaker jeśli nie masz czego opowiadać- czegoś co warto opowiadać. Początek udanego/sensownego tworzenia gier w rpgmaker wygląda tak:

Ludzie chcąc opowiadać jakieś historie w formie gier (głównie w stylu japońskim głównie jrpg) szukają programu, który im to ułatwi i wybierają rpgmaker, bo jest do tego najlepszy.

Sytuacja odwrotna ?
NIE ! "znajdźcie mi powód bym chciał/chciała robić gry w rpgmaker" Bez SENSU.

Niedorzeczne. Gier nie robi się na siłę, byle by powstawały - chyba, że ktoś chce się ośmieszyć.

To tak nie działa - trzeba się zastanowić jaki typ gier chcemy tworzyć i co chcemy uzyskać, a potem wybrać odpowiedni program. Na odwrót się nie da jest to bezsensowne totalnie.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Aberccius - 02-06-13 15:22

Ja chętnie pograłbym w erpega z otwartym światem i eksploracją.Z jakimś ciekawym systemem walki.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - insinia - 02-06-13 20:33

Ja tam uważam, że ze wszystkim trzeba próbować. Bynajmniej nie zmuszając się do niczego w oparciu np:. o największą liczbę "zwolenników" danego tematu, gatunku; tylko robić to co się czuje.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Herion10 - 02-06-13 23:23

Jestem zmotywowany do swojego projektu, tylko jako hobby.

Po co robić grę na siłę. Traktuj to jako zabawę, a nie coś ciężkiego. Jak niebędzieś robić tego jako hobby skączyś projekt i wywaliś grę do kosza, gdyś to dla ciebie nie jest wykonalne.
Poprostu baw się przy tworzeniu projektu, a napewno wyjdzie ci coś dobrego i fajnego.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - X-Tech - 23-09-14 23:44

(02-06-13 23:23)Herion10 napisał(a):  Jestem zmotywowany do swojego projektu, tylko jako hobby.

Po co robić grę na siłę. Traktuj to jako zabawę, a nie coś ciężkiego. Jak niebędzieś robić tego jako hobby skączyś projekt i wywaliś grę do kosza, gdyś to dla ciebie nie jest wykonalne.
Poprostu baw się przy tworzeniu projektu, a napewno wyjdzie ci coś dobrego i fajnego.

No. Tworzenie w rmie to musi być zabawa. Podstawa to mieć jakiś tam pomysł i trochę jednak pomyślunku - nad własnymi pomysłami - postarać się być autorskim - robić coś własnego czego jeszcze nie było i jazda.