![]() |
|
Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) (/Thread-Pomys%C5%82y-na-ciekaw%C4%85-walk%C4%99-na-mapie-Niezr%C4%99czno%C5%9Bciow%C4%85) Strony: 1 2 |
RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - X-Tech - 04-10-14 13:54 @Deuce: To z kartami jest całkiem szalone i ciekawe jednak dla mnie ten sam motyw, że grasz sobie kawałkami papieru, a nie postaciami które naprawdę walczą jest mi średnio rajcowny ,bo jaką niby ma być rajcownością sam fakt, że kawałki papieru, które zostały wylosowane mają większą przewagę od kart oponenta ? Pomysł ciekawy, ale to tylko kawałki papieru to mi nie daje emocji, że tak napiszę. @Mateusz: 2 tygodnie w miękko wyścielonej sali z klamkami lub bez. RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Deuce - 04-10-14 14:08 Może jak by dopracować ten system, przykładowo karty można traktować podobnie do talizmanu Doshi, dzięki któremu możemy kontrolować daną istotę, Rycerz Cienia zostaje złapany do karty(coś w stylu uwięzienia ducha) później możesz go wykorzystać podczas walk. Karty nie będą losowe, myślałem o łapaniu stworów do tych kart. Przytoczyłem Yu-Gi-Oh dlatego że myślałem bardziej o uwalnianiu tych stworków podczas walk, tak jak ma to miejsce w Yu-Gi-Oh, potwór wychodzi z karty na pole bitwy i razem z bohaterem walczy przeciw wrogą. Dlatego nie myśl o tym jak o kawałku papieru, tylko jak o potworach lub duchach uwięzionych w tych kartach. Do tego kiedyś udało mi się zrobić coś podobnego na zdarzeniach, szybkie w wykonaniu a i przy modyfikacji trudno nie było. RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - X-Tech - 04-10-14 14:23 Dla mnie to nadal karty nawet jeśli się powie, że w jednej siedzi setka żołnierzy z bazukami, ale mimo wszystko system może być naprawdę ciekawy - problem jedynie taki dla mnie- to nie jest frajda coś takiego robić, bo to są nadal papierowe karty. Nie jara mnie to, ale może komuś się spodoba. RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Dragon Kamillo - 05-10-14 00:05 Mateusz nie łatwiej wyłączyć blokowanie mapy na czas walki XD, W twoich RMach to prosto zrobić, po co się męczyć z bitmapami itp. A walkę podstawową z tłem w mapie najłatwiej jest zrobić w RM95, wystarczy na tło walki ustawić obrazek o wymiarach 1x1 piksela i co prawda wyświetli on się w rogu, ale nie powinien przeszkadzać XD. RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Yoroiookami - 05-10-14 18:38 (04-10-14 13:05)Deuce napisał(a): Ja zawsze chciałem zobaczyć system walki w którym zamiast czarów mamy magiczne karty, coś w stylu Yu-Gi-Oh. Bardzo ciekawy pomysł, Deuce. RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Deuce - 05-10-14 18:47 Yoroi, jeżeli zrobił byś grę z takim systemem i swoimi kartami marzenie... RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Mateusz SSJ8 - 06-10-14 17:28 Można też zrobić walkę w iście samurajskim stylu. Są 3 rodzaje ataków: +zwykły +z obrony +przez obronę Oraz cięcia podczas dobywania broni (dostępne tylko, jeśli nasza postać jeszcze nie dobyła miecza). Jeśli weźmiemy: Atak: zwykły, przez obronę, z obrony Obrona: zwykły, zwykły, zwykły A nasz przeciwnik: Atak: zwykły, z obrony, przez obronę Obrona: z obrony, z obrony, przez obronę To przebieg walki jest następujący: 1. przeciwnik atakuje nas zwykłym atakiem i my się bronimy, po czym odpowiadamy mu zwykłym atakiem, przed którym on nie może się obronić, ponieważ oczekiwał ataku z obrony. 2. szarzujemy na przeciwnika, ponieważ on czeka, aż my potraktujemy go atakiem z obrony, po czym on nas uderzy z obrony. Mimo, że bronimy się przez zwykłym atakiem, nie dostajemy, bo on nie może atakować, gdyż wykonujemy atak przez obronę, którym go trafiamy. 3. przeciwnik atakuje przez obronę i nas trafia (broniliśmy sie przed zwykłym atakiem), ale my bo nie możemy uderzyć, bo broniliśmy się przed zwykłym atakiem, po odparciu którego sami moglośmy atakować. Wynik: 1. My 1, przeciwnik 0 2. My 1, przeciwnik 0 3. My 0, przeciwnik 1 T. My 2, przeciwnik 1 Jeden z bardzo skomplikowanych systemów. |