![]() |
|
Podstawowy kurs języka ruby - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Tutoriale (/Forum-Tutoriale) +--- Wątek: Podstawowy kurs języka ruby (/Thread-Podstawowy-kurs-j%C4%99zyka-ruby) |
RE: Podstawowy kurs języka ruby - spartanPAGE - 08-06-13 14:21 Cytat:W rpgmakerze zmienne ze wzgledu na zasięg działania dzielimy na trzy rodzaje:... Cytat:globalne Cytat:instancji Cytat:klasowe Cytat:proste Jestem jakiś dziwny, ja tutaj widzę 4. RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 08-06-13 17:25 Witam! Rzeczywiście popełniłem błąd. Wynikał on stąd, że zapomniałem napisać o zmiennych instancji, a kiedy je dodałem nie zauważyłem tej trójki. Poprawkę chyba wrzucę z nadchodzącą częścią 3. Pozdrawiam Dawid Pieper RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 08-06-13 21:05 Skończyłem właśnie część trzecią kursu: http://dpieper.webd.pl/ruby3.html . Poprawiłem też te poprzednie. Lista tematów: moduły zewnętrzne i wewnętrzne dziedziczenie klas przekazywanie zmiennych przez definicje konwersja zmiennych pętla until pętla for polecenie raise polecenie puts procedury i więcej Proszę o opinie i pozdrawiam Dawid Pieper RE: Podstawowy kurs języka ruby - NatsuDragneel - 09-06-13 18:09 Wielkie dzięki :) Coraz fajniejsze są te twoje tutki, naprawdę mi pomagają, piszesz bardzo do rzeczy. Masz w planach jakiś fajniejszy wygląd strony? Niby ten jest łatwy do nauki, ale może odstraszyć początkujących. NatsuDragneel RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 09-06-13 19:36 Witam! Kurs ostatecznie będzie w pliku pdf. Narazie po prostu jest w formie strony, gdyż jako osoba niewidoma mam problemy z przeglądaniem plików pdf, a jakoś muszę znajodwać błędy. PZDR DP RE: Podstawowy kurs języka ruby - Heroina - 09-06-13 20:43 Natsu liczy się treść a nie wygląd, ciesz się że masz skąd się uczyć, książki nie oceniaj po okładce, to cholerny błąd! RE: Podstawowy kurs języka ruby - NatsuDragneel - 10-06-13 20:43 Ok, dzięki za info dot. wersji końcowej. Heroina, napisałem, że treść mi się bardzo podoba, ale po prostu jak jest ładniejszy wygląd to przyjemniej się czyta. Jednakże oczywiście jest to chyba teraz najlepszy kurs ruby po polsku ;). Troszeczkę szkoda, że większość porad jest na RMXP ale i tak Cię podziwiam chłopie, oby tak dalej. NatsuDragneel RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 10-06-13 21:28 Witam! Jeśli chodzi o oprawę graficzną, to będzie. Poprawię kilka rzecczy, pewnie dodam jeszcze jakieś lekcje, jak liczby losowe i wyślę całość do reptile'a. Napisał, że znajdzie jakąś oprawę graficzną i wrzuci to do pdf'a. Narazie napisałem o kursie, by zebrać opinie, czy to ma jakiś sens, czy też ktoś nie napisał już pisze innych takich rzeczy. Bo na przykład kursów C++ jest mnustwo i dodatkowy tylko skąplikowałby wybieranie tego najlepszego. Tak sobie myślę, że muszę zmienić nazwę z kurs ruby na kurs rgss. Pozdrawiam Dawid Pieper RE: Podstawowy kurs języka ruby - MrQubo - 27-07-13 19:47 Mam prośbę. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak wywołać okienko w RPG Maker VX Ace? RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 18-08-13 18:58 Witam! Trochę dawno nic nie pisałem, więc przychodzę z nowymi wiadomościami. Pojawiła się czwarta i ostatnia część kursu: http://dpieper.pl/ruby4.html Nowe tematy: data i czas Biblioteki DLL Obsluga całej klawiatury obsługa naszego małego gryzonia (myszy) Obsługa pełneo ekranu Podstawy o osobnych oknach odtwarzanie plików .avi, .mpg itp. ładowanie siatek do zmiennych instrukcja case warunki jednoinstrukcyjne więcej komend (np. drukowanie) Cała prawda o poleceniu return aliasowanie zamrażanie obiektów podsumowanie Ponad to reptile stworzył ładny i przejrzysty plik pdf z kursu, co na pewno ułatwi przeglądanie: Możecie go pobrać z twierdzy. Na wszelki wypadek podaję bezpośredni odnośnik: http://rpgmaker.pl/rpgmaker/rpgxp/poradnik-rgss(rpgxp).zip Proszę o komentarze. Postaram się wyedytować pierwszy wpis, chodź nie jestem pewien czy to się uda. Pozdrawiam Dawid Pieper |