![]() |
|
[VXAce] Walka i jej balans - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: [VXAce] Walka i jej balans (/Thread-VXAce-Walka-i-jej-balans) Strony: 1 2 |
RE: Walka i jej balans - X-Tech - 19-02-15 17:10 (19-02-15 17:05)GwynBlade napisał(a): Według mnie walka powinna zależeć od pomysłu a nie od statystyk. Najlepszym przykładem są szachy. Można w nie wygrać mając mniejszą siłę niż przeciwnik. Według mnie gra powinna mieć taki system walki aby na 1 poziomie można było ze wszystkimi wygrać. Oczywiście było by to bardzo bardzo trudne. Trzeba by było rozegrać idealnie. Jak dla mnie w walce najważniejsza jest strategia, a nie poziom. Idealny przykład. Stąd zawsze jestem za tworzeniem inteligentnych wrogów i oparciu na atrybutach. Nie ilość typów wrogów, ale jakość. RE: Walka i jej balans - Kryzz333 - 19-02-15 17:11 Zgadzam się z pewnym zastrzeżeniem. Otóż trudność powinna wynikać ze złożoności. Wyższy poziom -> Więcej dostępnych taktyk -> Mogę bić bardziej skomplikowanych przeciwników Wyższy poziom -> Trudniejsze wyzwania -> Mniejszy margines błędu |