![]() |
|
[XP] Zawał - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Zawał (/Thread-XP-Zawa%C5%82) |
RE: Zawał - Kryzz333 - 14-05-15 20:16 Jak Revlis pisze i ja pisałem. Spróbuj próbować poszczególne pliki przerzucać. RE: Zawał - Revlis - 14-05-15 20:23 Zwracaj szczególną uwagę na pliki które mają mniejszą wagę niż inne. Z doświadczenia wiem, że zepsuta data zwykle waży zero lub coś w tych okolicach (część plików została już utracona). RE: Zawał - RGR7 - 14-05-15 20:30 Hmmm, tego się krótko mówiąc... nie spodziewałem. Skopiowałem jeszcze raz plik po pliku, co każdy sprawdzając zmiany. Gdy skopiowałem Tilesety nie dalo się otworzyć projektu. Co ciekawe korzystałem z podstawowych, jednak gdy skopiowałem te z folderu System, nie będącego częścią żadnego z projektów otworzyło się normalnie... Taka sama sytuacja z System i Animations: nic tam nie zmieniałem, a mimo to nie pozwalają uruchomić gry... Jest jakiś postęp: nie pojawia się już error, ale mapy się nie ładują. RE: Zawał - Revlis - 14-05-15 20:33 Więc albo się ze sobą gryzą, albo zainfekowane jest kilka na raz. Co masz na myśli mówiąc że mapy się nie ładują? Nie możesz ich otworzyć w projekcie, czy nie możesz ich skopiować do nowego? RE: Zawał - RGR7 - 14-05-15 20:44 Otworzyć w projekcie. W folderze siedzą ale nic poza tym. RE: Zawał - Kryzz333 - 14-05-15 20:56 Spróbuj może usunąć MapData z folderu Data i dać świeży. Kiedyś mi to podziałało. RE: Zawał - RGR7 - 14-05-15 21:08 Hmmm... da się tu wstawić screenshota? Jeśli nie to trudno, w każdym razie pojawia mi się "Nie udało się odczytać: mapy". Kolejny mały kroczek... wszystkie elementy powodujące błąd: "Nie udało się odczytać...", zamieniłem na te z folderu System i pojawiła się (w grze) MAP001, taka jaka była w grze. DZIĘKI WIELKIE, OGROMNE, PRZEOLBRZYMIE, WYBITNIE GIGANTYCZNE DLA WSZYSTKICH, KTÓRZY MI W TYM POŚCIE POMAGALI!!! Kryzz, ADI, Revlis, nie wiem jak wam dziękować!!! Wszystko działa. Dla potomnych zapiszę co należy zrobić, aby zadziałało: 1. Stwórz nowy projekt (dalej będzie nazywany: project2). 2. Skopiuj wszystkie pliki z "zepsutego" projektu, plik po pliku, za każdym razem sprawdzając w grze, czy się włącza do project2. 3. Jeżeli napotkasz błąd "Nie udało się odczytać: X", usuń element, którego nie udało ci się odczytać (X). Jeżeli to mapy, nie przejmuj się, ważne, że zostaną w pierwotnym projekcie. 4. Elementy X z punktu 3 skopiuj z folderu System w folderze RPG Maker XP/RPG Maker Tsukuru XP. 5. Po załadowaniu poprawnych/działających plików do gry, skopiuj z pierwotnego folderu MAP001, do nowego folderu. 6. Utwórz w grze (project2) mapę MAP001. 7. Otwórz projekt2 ponownie. 8. Stwórz MAP002, MAP003... itd. w zależności ile map posiadasz w projekcie. 9. Skopiuj pliki MAP002 itd. z pierwszego folderu do project2. Powinno zadziałać :) RE: Zawał - Kryzz333 - 14-05-15 21:55 Bardzo się cieszę. To znaczy, że wszystko jest jak poprzednio? Zrób koniecznie kopie. Ja mam kopie gier na dysku i na pendrive. + będzie Zapowiedź RE: Zawał - RGR7 - 14-05-15 22:10 Prawie wszystko prawie tak jak było ;-) przełączniki się popsuły, ale to nawet dobrze bo były dość chaotyczne ;-) teraz je poukładam i będzie pięknie Zapowiedź pojawi się, może nawet szybciej niż planowałem Dzięki jeszcze raz, usunięcie tego byłoby najgorszą decyzją mojego krótkiego życia RE: Zawał - Revlis - 14-05-15 22:17 Dało radę? Dało. Powodzenia w tworzeniu, czekamy na demo. :-) |