![]() |
|
[XP] Nowy twórca, pierwsze pytanie - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: [XP] Nowy twórca, pierwsze pytanie (/Thread-XP-Nowy-tw%C3%B3rca-pierwsze-pytanie) |
RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 04-02-16 13:55 O, super. Pozostając przy tematyce VM. Jest np. mozliwość zaznaczenia jakoś NPC, które mają do wykonania questa? Jakiś pytajnik czy cuś? RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Revlis - 04-02-16 16:45 Nie używałem nigdy MV, ale w każdej innej wersji makera albo było specjalne zdarzenie (np. wykrzyknik, pytajnik) które można było ustawić nad innym, albo był określony skrypt, ewentualnie całe zdarzenie (postać) miała dwie wersje (jedna z emotką nad głową, druga bez). Z tego co wiem, domyślna baza zasobów do MV jest dosyć spora. Przejrzyj czy nie masz tam gotowych zestawów takich znaków. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 04-02-16 19:36 Mam coś takiego jak Ballon Icon, ale wyświetla się wówczas obrazek dopiero w momencie, gdy rozpocznę rozmowę. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Revlis - 04-02-16 19:39 Zrób odrębne zdarzenie NAD zdarzeniem npc, i daj mu obrazek balonika. Jak przyjmiesz zadanie, po prostu zmień grafikę balonika na niewidzialną, tak to to zrobiłeś niedawno w innym temacie. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 04-02-16 20:00 Warunek startu ten ostatni? Parallel? RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Revlis - 04-02-16 20:27 A sorki, zapomniałem o tym powiedzieć. Dymek niech będzie zdarzeniem z zaznaczoną warstwą [górną]. Warstwy zaznacza się nad warunkiem aktywującym. Warstwa dolna - gracz może chodzić po zdarzeniu. Warstwa normalna - gracz styka się ze zdarzeniem, ale nie może po nim chodzić. Warstwa górna - gracz może przechodzić POD zdarzeniem. Wybierz tę w chmurce. Niech dymek ma na pierwszej stronie warunek aktywacji - przycisk. Oczywiście, skoro gracz będzie przechodził pod nim (z powodu górnej warstwy) nie będzie mógł do dotknąć. Na drugiej stronie chmurki w oknie warunków zaznacz przełącznik, który z kolei aktywujesz ty (jako gracz) gdy porozmawiasz z NPC i przyjmiesz misję. Oczywiście, chmurka na drugiej stronie ma nie mieć grafiki. Powiedz, jeśli potrzebujesz screenów. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 04-02-16 22:55 W sumie pomysł jest dobry :) bardzo dziękuję. Kolejne dwa pytanka: 1. Jak mogę dodać jakieś obrazki (miniaturki) zdarzeń? Chciałbym zrobić te pytajniki czy tam ewentualne ikonki sklepu itd. @edit W sensie ze źródła zewnętrznego. Robię sobie w gimpie i dodaje do RM. 2. Gdzie znajdę listę wszystkich zdarzeń, jakie mam w grze? Widzę tu jakieś puste/nienazwane i chciałbym je usunąć ;) RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Revlis - 04-02-16 23:12 Obrazki dodajesz importując do swojego projektu pliki odpowiedniego rodzaju. W menu, na górze, powinieneś mieć kilka zakładek (tryb budowania mapy, tryb tworzenia zdarzeń itp.). Gdzieś w ich okolicach powinieneś mieć specjalną ikonkę odpowiedzialną za import elementów do projektu. Nie wiem gdzie dokładnie jest w MV, ale wiem, że jest. Jeśli chodzi o te chmurki które zamierzasz zrobić, najlepiej importować je tam, gdzie znajdują się regularne postacie (actors). Być może jakaś wyszukiwarka zdarzeń w MV istnieje (ale ja jestem zacofany i szczerze w to wątpię...). Gdy przełączasz swój projekt na mapę zdarzeń, powinno ci zaznaczyć wszystkie zdarzenia znajdujące się na mapie. Najszybciej chyba będzie wykasować te puste używając metody - zaznacz myszką + delete. Ale jeśli to o samą listę ci chodzi, możesz stworzyć dowolne zdarzenie na mapie i w opcjach zawartości wybrać np. ruszaj zdarzeniem. To polecenie zawsze wymaga od twórcy (Ciebie) wybrania celu działania, przez co podaje kompletną listę wszystkich zdarzeń na mapie. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 04-02-16 23:39 Właśnie mam jakieś np. zdarzenie "blabla", którego na mapie nie widzę, a mam w liście zdarzeń do wyboru, gdy wykonuje akcję wymagającą wybrania jakiegoś zdarzenia. No nic, trudno, dziękuję za próbę. Jutro spróbuję zaimportować jakieś obrazki i wtedy powiem Ci, jak mi poszlo. Dziękuję za pomoc, jesteś nieoceniony. Wiele się dziś dzięki Tobie nauczyłem! RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Revlis - 05-02-16 00:08 Skoro zdarzenie jest na liście, to na pewno jest i na mapie. Może po prostu title zlewają się do tego stopnia, że nie jesteś w stanie go zauważyć nawet gdy jesteś w trybie edycji zdarzeń. Skopiuj całą mapę, wklej jako mapa z inną nazwą, wypełnij całą kopię mapy pustką (brakiem titla), przejdź do trybu edycji zdarzeń i poszukaj tych brakujących eventów, następnie usuń kopię mapy, wróć do oryginalnej mapy - teraz wiesz gdzie są zdarzenia których wcześniej nie dostrzegłeś. Spokojnie, ja zaczynałem tak samo. |