![]() |
|
[XP] Systemy otwierania zamków - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Systemy otwierania zamków (/Thread-XP-Systemy-otwierania-zamk%C3%B3w) Strony: 1 2 |
RE: Systemy otwierania zamków - Venesard - 10-03-16 17:45 Amelanduil napisał(a):Tylko wiesz, to jest też kwestia tego, że 90% rzeczy do których ludzie chcą skryptów da się zrobić na zdarzeniach.Można zrobić system przez dwa tygodnie na zdarzeniach, a można uzyskać identyczny efekt od razu używając skryptu. Wszystko zależy od twórcy. Amelanduil napisał(a):Równowaga równowagą, ale nie ma sensu dawać skryptów, których i tak użyje się raz czy dwa :vDlatego lepiej poświęcić więcej czasu na system który ma występować raz czy dwa niż użyć gotowego i zaoszczędzić czasu? :P Temat rzeka, ale nie powinien płynąć w tym temacie. Koniec dyskusji. RE: Systemy otwierania zamków - Glorion - 11-03-16 01:16 Ja się zgadzam z Venesardem. Powinno się znać umiar tzn. używać skryptów w przypadkach, gdy zrobienie zdarzenia zajmie dużo czasu lub zrobienie na zdarzeniach jest zbyt trudne. Za to każdy powinien w swojej grze skupić się na fabule . Często ludzie zajmują się skryptami, ale wiele osób robi w swoich grach takie bzdury jak choćby skrzynie z artefaktami na środku ulicy albo w środku lasu. RE: Systemy otwierania zamków - Amelanduil - 11-03-16 14:54 Glorion napisał(a):Za to każdy powinien w swojej grze skupić się na fabule . Często ludzie zajmują się skryptami, ale wiele osób robi w swoich grach takie bzdury jak choćby skrzynie z artefaktami na środku ulicy albo w środku lasu."Bzdurne" skrzynki? Przecież to nie ma nic wspólnego z fabułą. To podchodzi pod zjawisko, które nazywa się suspension of disbelief. Ogólnie chodzi o akceptowalne odstępstwa od rzeczywistości, które działają na korzyść danego medium (w tym przypadku gier komputerowych). Moglibyście w sumie założyć o tym osobny temat, bo korci mnie żeby o tym podyskutować, ale nie pod skryptem na lockpicking xD RE: Systemy otwierania zamków - Glorion - 11-03-16 15:18 Co do fabuły, to masz rację, użyłem złego słowa. Chodziło mi o błędy i niedopatrzenia w grze. A jeśli chodzi te skrzynki to jest to moim zdaniem jeden z najgorszych pomysłów. Zawsze gdy staram się wczuć w bohatera i świat przedstawiony wszystko niszczy mi pewien filantrop zostawiający skrzynkę na środku drogi. Zawsze wtedy myślę ,,Dlaczego tylko JA ją widzę? A co do tego nowego tematu to masz rację, bo dyskusja nijak się ma do tytułu tematu. RE: Systemy otwierania zamków - Mateusz SSJ8 - 17-03-16 15:10 W RPG Makerze XP można też napisać coś na wzór "Two Worlds", że jak próba otwarcia zamka wytrychem nie powiedzie się, to jeden wytrych jest tracony bezpowrotnie, a po udanej próbie otwarcia zamka miałeś dokładnie tyle samo wytrychów, co przed. Przy tym rozwiązaniu warto jednak pomyśleć o możliwości zakupu nowych wytrychów, żeby zawsze jakiś był tak na wszelki wypadek. RE: Systemy otwierania zamków - Dragon Kamillo - 18-03-16 16:25 W każdym RPG Makerze (dosłownie) można też napisać coś na wzór "Two Worlds", że jak próba otwarcia zamka wytrychem nie powiedzie się, to jeden wytrych jest tracony bezpowrotnie, a po udanej próbie otwarcia zamka miałeś dokładnie tyle samo wytrychów, co przed. Przy tym rozwiązaniu warto jednak pomyśleć o możliwości zakupu nowych wytrychów, żeby zawsze jakiś był tak na wszelki wypadek. RE: Systemy otwierania zamków - Mateusz SSJ8 - 19-03-16 13:31 Weź się, Dragon Kamillo, nie pogrążaj, bo wszyscy już wiedzą, że jesteś frustratem plującym na RPG Makery XP i nowsze. Może byś tak w końcu dał szansę poleceniu "Wywołaj skrypt"? Ups, jaka szkoda. Twój ulubiony RPG Maker nie ma tego polecenia w zdarzeniach. Fakt, że w dosłownie każdym RPG Makerze da się to zrobić, ale dopiero w RPG Makerze XP jest z tym mniej roboty, bo w zdarzeniu użyjesz tylko jednego polecenia zdarzenia (Wywołaj skrypt), a resztę zrobi odpowiednia funkcja napisana w odpowiednim miejscu w Edytorze skryptów. #EDIT 21 MAR 2016 Specjalnie dla ciebie, Ruby-frustracie. https://www.youtube.com/watch?v=cJJ1PbGfzho RE: Systemy otwierania zamków - Dragon Kamillo - 20-03-16 22:28 Akurat nie pluję na RMXP, wręcz przeciwnie lubię go. Pluję dopiero na VX i nowsze... Wystarczy jedna mapka z odpowiednią zdarzeniówką, a w evencie parę określeń do niej i teleport - efekt i ilość roboty ta sama. |