![]() |
|
[VX] Krótka pomoc? :) - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Krótka pomoc? :) (/Thread-VX-Kr%C3%B3tka-pomoc) |
RE: Krótka pomoc? :) - ADI - 03-03-14 13:39 Może masz zdarzenie 'CutScene' - odpowiadające za scenke, ustawione na Autostarcie. Na końcu tego daj : Usuń zdarzenie - chyba jest w Ace'u :P RE: Krótka pomoc? :) - Gorn5 - 03-03-14 14:31 W tym przypadku to nic nie da! Po scence dajesz przełącznik (zwykły) lub przełącznik własny. Robisz nową stronę i w warunku dajesz ten przełącznik. (ale w warunku po lewej, nie jako zdarzenie) Nie działa, ponieważ zdarzenie masz ustawione na autostart, i to blokuję Ci chodzenie. Może też być jeszcze inna kwestia. Blok na którym stoisz może być zablokowany. Naciśnij w RPG Makerze VX F3 i zobacz czy na tym czymś na którym stoi postać jest kółko. RE: Krótka pomoc? :) - ADI - 03-03-14 14:50 ADI napisał(a): Może masz zdarzenie 'CutScene' - odpowiadające za scenke, ustawione na Autostarcie. GamesBytes napisał(a): (...) To nic nie da. Przecież to napisałem! XD Jednak też zgadzam się, że może być tak iż podłoga może być zablokowana - "X" RE: Krótka pomoc? :) - Gorn5 - 03-03-14 14:59 ADI napisał(a):Może masz zdarzenie 'CutScene' - odpowiadające za scenke, ustawione na Autostarcie. GamesBytes napisał(a):(...) To nic nie da. ADI napisał(a):Przecież to napisałem! XD ADI napisał(a):Może masz zdarzenie 'CutScene' - odpowiadające za scenke, ustawione na Autostarcie. "Usuń zdarzenie: - jeśli zdarzenie jest na AutoStart, a my ustawimy tylko, usuń zdarzenie to to nic nie da. Ponieważ jak wyjdziemy z tej mapki gdzie aktualnie jest zdarzenie, i znów wrócimy to zdarzenie nadal będzie działało - bo nadal jest na autostarcie. Więc radzę na końcu scenki zrobić przełącznik (...) - (patrz, post nr. #22) RE: Krótka pomoc? :) - Athanor - 03-03-14 15:52 Więcej by zrozumiał jakbyście dodali mu screeny. Bo z samych postów może czegoś nie zrozumieć. Albo zrobić na szybko jakieś demko RE: Krótka pomoc? :) - Gorn5 - 03-03-14 15:57 Myślę, że to jest na tyle proste, że zrozumie. Po prostu po scence, w tym samym zdarzeniu robisz: 1. Przełącznik własny np. A (jeśli już jest wykorzystany w tym zdarzeniu A, to jakiś inny). 2. Tworzysz nową stronę. 3. W warunku (tam po lewej) zaznaczasz: Przełącznik własny. No i zaznaczasz :P RE: Krótka pomoc? :) - xLokson - 03-03-14 16:03 Okej xD zrobiłem backup starego projektu, zaczynam robić od nowa to intro... tym razem postaram zrobić to wszystko w jednym zdarzeniu. Będę informował o postępie ;) i oczywiście jak będę potrzebował pomocy! :3 Pozdrawiam. RE: Krótka pomoc? :) - ADI - 03-03-14 17:01 Ok, wiem o czym mówisz GamesBytes (GamesBytes). @xLokson: Nie musisz robić nic od nowa. Tak jak pisze wyżej, zamiast "usuń zdarzenie" daj jakiś przełącznik typu "scene już było" na ON, i w zdarzeniu stwórz nową kartę z warunkiem startu na ten przełącznik. Zrobiłbym screeny, czy nawet w tym twoim projekcie itp. Ale nie mam dostępu do kompa. RE: Krótka pomoc? :) - xLokson - 03-03-14 17:52 (03-03-14 17:01)ADI napisał(a): Ok, wiem o czym mówisz GamesBytes (GamesBytes). Niee XD ja po prostu narąbałem za dużo zdarzeń i mi się to wszystko pomieszało.Już mam za sobą prawie cała scenkę gotową.Ulepszyłem także fabułę. Da się jakoś zmienić ustawienia klawiszy? RE: Krótka pomoc? :) - Gorn5 - 03-03-14 19:01 O ile się nie mylę: 1. Podczas gry (testowej), naciśnij F1. 2. Wejdź w Keyboard. I tam prawdopodobnie się zmienia :) |