![]() |
|
Podstawowy kurs języka ruby - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Tutoriale (/Forum-Tutoriale) +--- Wątek: Podstawowy kurs języka ruby (/Thread-Podstawowy-kurs-j%C4%99zyka-ruby) |
RE: Podstawowy kurs języka ruby - Ayene - 18-08-13 19:12 Widać efekty ogromnej pracy i wiedzy. Mam nadzieję, że znajdą się osoby, które przebrną przez zbitki tekstu i zaczną krok po kroku skryptować - szczególnie że jest to tematyka do ogarnięcia w zaciszu domowym. Bardzo podobają mi się tematy nowej części, choć dziwi mnie, że instrukcja "case" pojawiła się dopiero teraz. RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 18-08-13 19:23 Witam! Ponownie dziękuję za dobre opinie. Instrukcja case pojawiła się dopiero teraz, gdyż sam jej nie używam zbyt często i po prostu o niej zapomniałem. Grafika miała być w drugiej części. Też uważam, że powinna być wcześniej, na przykład przed oknami z kursorem, gdzie była używana. Pozdrawiam Dawid Pieper pajper RE: Podstawowy kurs języka ruby - PaayJer - 19-08-13 16:06 Nie mam pojęcia czemu, ale tylko pierwszy z twoich przykładów mi działał w RMXP. Reszta nie działała, nawet gdy w main było Scene Title i wywoływałem scenę poprzez grę. Dodatkowo ma wiele błędów typu llop do zamiast loop do. Jako uczący się ruby doszedłem do tego błędu dopiero po 10 minutach. W ankiecie głosuję na NIE i póki co zostawiam ten "kurs". Pozdrawiam RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 19-08-13 16:17 Błąd loop do był, ale poprawiłem go z miesiąć temu. U mnie wszystko działa. Często wręcz kopiowałem skrypt z edytora by6 się nie pomylić. W pdf'ie wszystko powinno być poprawione. (19-08-13 16:06)PaayJer napisał(a): Nie mam pojęcia czemu, ale tylko pierwszy z twoich przykładów mi działał w RMXP. Reszta nie działała, nawet gdy w main było Scene Title i wywoływałem scenę poprzez grę. Dodatkowo ma wiele błędów typu llop do zamiast loop do. Jako uczący się ruby doszedłem do tego błędu dopiero po 10 minutach. W ankiecie głosuję na NIE i póki co zostawiam ten "kurs". PZDR DP RE: Podstawowy kurs języka ruby - MrQubo - 20-08-13 13:09 (27-07-13 19:47)MrQubo napisał(a): Mam prośbę. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak wywołać okienko w RPG Maker VX Ace? Zadałem wcześniej to pytanie i niestety nikt mi nie odpowiedział RE: Podstawowy kurs języka ruby - Ayene - 20-08-13 13:32 Czyli na dobrą sprawę bardziej dążysz do złożenia zamówienia na skrypt, gdyż sama wiedza o wywołaniu okna nic Tobie nie da. Do tego musiałbyś wiedzieć, jak dokładnie dodawać zawartość (content) okna. Opisz dokładnie problem (co ma się wyświetlać, na jakiej zasadzie kompletować będziesz dane) załóż temat w dziale Wsparcie, gdyż składnia RGSS3 różni się nieco od RGSS. RE: Podstawowy kurs języka ruby - MrQubo - 20-08-13 14:00 Hmmm... może tak będzie lepiej, ale złoże zamówienie dopiero gdy będę wiedział co dokładnie ma się wyświetlać. Jak zwykle dzięki za odpowiedź Ayene. RE: Podstawowy kurs języka ruby - Gorn5 - 26-11-13 22:43 mi ten pierwszy wogóle nie działa, jakiś uszkodzony jest! xD RE: Podstawowy kurs języka ruby - ADI - 23-01-14 13:57 Tutek sam w sobie, świetny! Napisany (że tak to ujmę) po ludzku. Prosto i genialnie. Łatwo zrozumieć co bardzo mnie ucieszyło :P Narazie przydaje mi się do edycji, modyfikowania już gotowych skryptów. Z pisaniem własnych skryptów jednak poczekam. Życzę motywacji do dalszego działania Pozdrawiam :D |