[Dowolny] Co jest najważniejsze? - Wersja do druku
Ultima Forum
[Dowolny] Co jest najważniejsze? - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja)
+--- Wątek: [Dowolny] Co jest najważniejsze? (/Thread-Dowolny-Co-jest-najwa%C5%BCniejsze)

Strony: 1 2 3 4

RE: Co jest najważniejsze? - noruj - 17-02-15 18:24

Cytat:Grafikę można zmienić, wcale nie musi być to cukierkowa manga
parę przykładów:
No można można. Czy to jest "straszne"? Nie.

Cytat:Mając do dyspozycji RGSS (Ruby Game Scripting System) zezwalającego na dowolne manipulacje obrazem, dźwiękiem oraz uwzględniając inne narzędzia, których można bez problemu użyć to błędnym jest stwierdzenie, że nie możliwe jest stworzenie w tym ''jakiegoś rodzaju gry''.
Ale ty jesteś jakiś niekumaty. Dopiero co mówiliśmy o tym, że w makerze nie zrobisz "strasznej" grafiki i przykładach. Gdzie są te przykłady?

RE: Co jest najważniejsze? - spartanPAGE - 17-02-15 18:55

@noruj kultura widzę na poziomie.

Powiedz mi lepiej co stoi na przeszkodzie w zrobieniu w mejkerze "strasznej" grafiki.
Zacytowałeś moje argumenty, ale nie wysunąłeś poważniejszych kontrargumentów.

RE: Co jest najważniejsze? - X-Tech - 17-02-15 19:45

(17-02-15 18:55)spartanPAGE napisał(a):  @noruj kultura widzę na poziomie.

Powiedz mi lepiej co stoi na przeszkodzie w zrobieniu w mejkerze "strasznej" grafiki.
Zacytowałeś moje argumenty, ale nie wysunąłeś poważniejszych kontrargumentów.

Ja podałem przykłady gier. Yume Nikki, IB, Desert Nightmare. Ten ostatni to mistrzostwo horroru w rmie, a nie straszy grafiką. Te dwa pierwsze mają oryginalną grafikę i są kultowymi gierkami, ale ta grafika nie sprawiła, że gra jest straszniejsza tylko zobrazowała zryty klimat oparty na pomysłach na "fabułę" tych gierek. Nie straszą grafiką tylko tym co sugeruje treść. Longing Ribbon opiera się na stylu typowo mangowym, a grafikami ta gra nie straszy, a też czołówka horrorów w rmie. Straszy genialnie (przynajmniej początkowo) prowadzoną fabułą i klimatem.

Jest jeszcze Taut, ale on robił klimat SPOKOJEM, kolorystyką i przedstawioną sytuacją bezradności bohaterki. Straszył fabułą i sytuacjami fabularnymi i wzbogaconymi o udźwiękowienie i scenki.

Horrory w rmie - raczej nie straszą grafiką (ogólnie dobre horrory nie straszą grafiką) nie tylko w rmie. Dobre horrory straszą fabułą. Rm nadaje się bardzo do dobrych horrorów. Dlaczego ? Bo rm to najlepszy program do gier fabularnych jaki istnieje. Dlaczego horrorów nie ma za wiele w rmie i ogólnie (na poziomie) bo horror to najtrudniejszy gatunek i trzeba mieć łeb aby przekonywać fabułą i rozgrywką w horrorze.

RE: Co jest najważniejsze? - BeVoo - 17-02-15 19:55

Jak dla mnie Grave Spirit miało dosyć niepokojącą grafikę budującą gęsty klimat.

Spoiler: (Otwórz)

RE: Co jest najważniejsze? - X-Tech - 17-02-15 20:14

(17-02-15 19:55)BeVoo napisał(a):  Jak dla mnie Grave Spirit miało dosyć niepokojącą grafikę budującą gęsty klimat.

Spoiler: (Otwórz)

Atmosfera grozy występowała głównie początkowo - co czyniło całe spacerowanie klimatycznym to ta cała zjawa, która nam gadała co i jak, same lokacje urojone w głowie autora, udźwiękowienie, muzyka i Ogólnie niepewność, ALE im dalej tym to wszystko stawało się mętne, a atmosfera grozy znikała. Grave Spirit nie jest typowym horrorem to bardziej dziwaczna podróż z śladowymi ilościami zagadek i elementów zręcznościowych z elementem grozy zainspirowana Zeldą i innymi dziwactwami. Z sporą ich ilością. Tam prawie fabuły w ogóle nie było w tym cały GS, ale gra potrafiła zainspirować i pobudzić wyobraźnię !

W początkowych lokacjach dwóch klimat był genialny w GS, ale ogólnie to TAUT jako całość zjadał Grave Spirit. Im dalej było straszniej w TAUT, a nie mętnie i bez pomysłów jak to doprowadzić do końca spójnie co widziałem w przypadku GS. W GS dwie pierwsze lokacje super potem nie wiadomo o so chodzi i dopiero pod koniec znów super atmosfera, ale ogólnie szczątkowa fabuła i samo spacerowanie. Gigantyczny potencjał nie w pełni wykorzystany, ale momentami (początek i końcówka) było bardzo dobrze

RE: Co jest najważniejsze? - spartanPAGE - 17-02-15 21:07

@X-tech Jak najbardziej; To się dzisiaj stosuje i to się sprawdza.

Swoje trzy grosze wrzucę, Telltale Tool to najlepsze narzędzie do tworzenia gier fabularnych ;D
Niestety nie publiczne...

RE: Co jest najważniejsze? - BeVoo - 17-02-15 21:19

X-Tech, nie zrozumiałeś mnie - rozmawialiśmy o grafice. Taut - świetna gra, ale porównywanie grafiki z tą z Grave Spirit kompletnie nie trafione - w GS była mniej 'jrpgowa'. Prędzej widzę porównanie grafiki z Taut do Desert Nightmare. Oba horrory, w obu styl grafik typowo 'jrpgowe', a jednak tak zupełnie różne.

RE: Co jest najważniejsze? - X-Tech - 17-02-15 21:23

(17-02-15 21:07)spartanPAGE napisał(a):  @X-tech Jak najbardziej; To się dzisiaj stosuje i to się sprawdza.

Chodzi ci o co ? O ruby i RGSS ? Stosuje się gdzie ? (Odnośnie tego wątku o horrorach) Skąd bierzesz takie rzeczy skoro widać jak na dłoni, że obracasz się w grach na rma jak ja w mmo czyli wcale.

Najlepsze horrory rmowe powstały w rmach bez ruby i rgss, a kto na rgss i ruby liczy kończy zwykle z crapami. Miałeś podać te przykłady gier, w których grafika straszy jak Noruj tobie pisał.

Nawet twój opis pokazuje, że nie masz pojęcia o rmie...Ogarnij jedno gry w rmie robimy z innych powodów i z innymi celami niż ty sobie wyobrażasz także trochę się chyba pogubiłeś w temacie.
Trzeba się jarać rmem i grami na niego, aby rzeczowo pisać na ten temat bez lania bezsensownej wody. Tak rm jest programem do jrpgów z założenia, ale to gry oparte na fabule co pozwala wszechstronnie prosto i szybko tworzyć pojedynczym osobom całe gry z zróżnicowaną rozgrywką oparte na fabule w tym programie od jrpg przez przygodówki itd. Dlaczego najlepszy ? Tona gotowych zasobów graficznych i szybkość i wszechstronność możliwości realizacji tego co nam przyjdzie do głowy.

(17-02-15 21:19)BeVoo napisał(a):  Nie zrozumiałeś mnie - rozmawialiśmy o grafice. Taut - świetna gra, ale porównywanie grafiki z tą z Grave Spirit kompletnie nie trafione - w GS była mniej 'jrpgowa'. Prędzej widzę porównanie grafiki z Taut do Desert Nightmare. Oba horrory, w obu styl grafik typowo 'jrpgowe', a jednak tak zupełnie różne.

To prawda, ale mówimy o znaczeniu grafy jako czynnika mogącego zbudować atmosferę zagrożenia. W Grave Spirit od momentu zejścia z tych lokacji zamkniętych klimat gdzieś wysiada za to w Taut nawet jak wyjdziemy na Ulice to klimat jest gęsty masakrycznie. Taut i Desert łączy podobny styl grafy i fabularność, ale to Desert jest lepszym horrorem. Taut jest niedokończony natomiast w gestii wykorzystania grafy jako elementu podtrzymującego mroczną i gęstą atmosferę lepiej to wyszło w Taut niż w Grave Spirit jeśli chodzi o całość.

Co mam na mysli przez porównanie Taut i Grave Spirit to mroczność lokacji jako bazowe założenie i używanie grafik jako coś sugerującego zagrożenie.

RE: Co jest najważniejsze? - spartanPAGE - 17-02-15 21:48

@X-Tech chodziło mi o twoje odpowiedzi - im przytaknąłem.
>to nie był atak<

Nie podam przykładu gry. Powiedziałem co sprawia, że nikt nie jest ograniczony konkretnym rodzajem gry.
Dla jrpg'ów jest lepsze wsparcie od producentów, co nie oznacza, że jesteśmy zmuszeni do niego.

RE: Co jest najważniejsze? - takikaki012 - 17-02-15 22:33

W horrorach zdecydowanie muzyka mroczna i z dreszczykiem i przyciemniony ekran daje fajny klimat