![]() |
|
[XP] Nowy twórca, pierwsze pytanie - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: [XP] Nowy twórca, pierwsze pytanie (/Thread-XP-Nowy-tw%C3%B3rca-pierwsze-pytanie) |
RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Revlis - 05-02-16 15:21 Nie bardzo rozumiem. Chcesz aby pytajnik zniknął po pierwszym komentarzu Npc A i pojawił się nad Npc B? Po pierwszym komentarzu u Npc A daj polecenie - zmień położenie zdarzenia (powinno być obok teleportacji), w opcji wyboru zdarzenia wybierz swój pytajnik, po czym ustaw pozycją nad głową Npc B. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 05-02-16 15:48 Tyle, że ja teraz już pracuję na tym pluginie, który znalazłem (rzuć okiem parę postów wyżej). A Ty mówisz o obrazku, który jest osobnym zdarzeniem (wówczas rozumiem, o czym mówisz) :) RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Revlis - 05-02-16 15:56 Aha. Tutaj niewiele pomogę, nie znam się na kryptach do MV. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - RATISOFT - 05-02-16 17:21 Cytat:Nie, to jednak tak nie działa. Po prostu nadanie obrazka komuś innemu spowodowało zniknięcie obrazka u osoby, z którą rozmawiałem. Więc tak, tworzysz dwa eventy z tymi typami: - typ 1 (trigger: Action button) - typ 2 (trigger: action button) W obu przypadkach tworzysz dwie strony eventu (może być więcej jak bardziej rozbudowane chcesz, ale to jest przykład obrazujący działanie). - typ 1 - wybierasz akcje -> comment i wpisujesz np.: <Picture: Exclamation, 10> tylko na pierwszej stronie, poniżej robisz event (np. jakiś tekst itp), następnie zmieniasz switch odpowiadający za dany quest, a na drugiej stronie ustawiasz go tak by się aktywowała po przełączeniu switcha na ON. Efekt? Stoi typek, nad nim wykrzyknik, bohater podchodzi, wciskasz enter, typek gada i po sekwencji znika wykrzyknik nad nim. - typ 2 - pierwsza strona pusta, na drugiej stronie comment: <Picture: Exclamation, 10> i ustawiony warunek żeby odpalało drugą stronę jak przełącznik z Questem jest na ON. Efekt? Jak bohater zagada do typka 1 ten przedstawi typka 2 i włączy się strona druga na evencie typka 2, więc wykrzyknik pojawi się u typka 2 ;) To tak w skrócie, jak zatrybisz w jaki sposób to działa to myślę, że nie będziesz miał problemów z bardziej rozbudowanymi eventami. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 05-02-16 17:49 Tak, tak, wszystko rozumiem. Nie jest to jednak droga okrężna? Może jest jakiś plugin, który ma łatwiejszy sposób działania, nie to żeby ten był trudny, ale troszkę robi nam bałagan w bardziej złożonych postaciach (questach). @edit A jeśli już nawet zostać przy tym, jak mogę w sprytny sposób przenieść całą resztę strony 1 zdarzenia, na strone 2, gdzie będzie następowała jego (niejako) kontynuacja? @edit2 I tak jak już pytałem wcześniej - jest możliwośc jakoś przesuwania miedzy soba poszczegolne linijki wydarzenia? Np. zamienić ze sobą miejscami, przesunąć w górę/dół? Można obracać elementy mapy? RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - RATISOFT - 05-02-16 17:57 Cytat:@edit "Copy event page" -> "paste event page" :P Cytat:@edit2 wytnij/kopiuj/wklej (CTRL+X,CTRL+C, CTRL+V) - tylko tak można "przesuwać" linijki zdarzenia :) Elementów mapy jako takich obracać nie można, można za to decydować w którą stronę "patrzy" event. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 05-02-16 20:46 Ok, działa wszystko. Próbuję zrobić drogowskaz (po kliknięciu informuje dokąd prowadzi droga), ale dorgowskaz jest nieprzekraczalnym elementem (below character). Chciałbym, żeby uaktywniał się po kliknięciu, bo dotknięcie z graczem może być denerwujące. Jakieś pomysły? RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - RATISOFT - 05-02-16 22:01 Prawdopodobnie chodzi ci o to: http://forums.rpgmakerweb.com/index.php?/topic/46511-mouse-system-ex/ Jest to plugin rozszerzający obsługę myszki w grze. Po dodaniu pluginu i wpisaniu w komentarzu eventa 'click_activate!' nie ważne gdzie znajduje się bohater to kliknięcie spowoduje uruchomienie eventa. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 06-02-16 19:45 Witajcie znowu, mam taki problem... Próbowałem zrobić taki myk, żeby sklepikarz stał za ladą, ale co bym nie postawił uniemożliwia to rozmowę z nim. Jakieś rady? RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Revlis - 06-02-16 20:03 Masz na myśli sytuację gdy między graczem a sklepikarzem znajduje się lada, ale gracz i tak nie może rozpocząć rozmowy? Nie bardzo wiem co może to wywoływać (chyba że lada tak na prawdę nie jest traktowana przez projekt jako lada), ale można to rozwiązać w prosty sposób. Skopiuj zdarzenie - sklepikarza. Wklej je na ladzie (tzn. na obiektcie między graczem a npc). Otwórz je i zmień grafikę na pustą, a warstwę zdarzenia na normalną. W ten sposób za każdym razem gdy gracz kliknie na ladę będzie rozpoczynała się rozmowa z niewidzialnym sklepikarzem, a ten za ladą będzie służył tylko do ozdoby.
|