![]() |
|
Jak to jest z zapisami w grach ;P - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Jak to jest z zapisami w grach ;P (/Thread-Jak-to-jest-z-zapisami-w-grach-P) |
RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - X-Tech - 01-09-14 18:57 Przykładowo ja odpaliłem ostatnio Unreal 1 na PC i uważam, że fakt iż dodali do tej gry zapis w każdej chwili jest totalnie lamerski i sprawia jedno - Gra zamienia sie w film, który predzej czy pozniej przeleci do samego końca. Dlaczego to odpalam ? Zwiedzam sobie planetę nalich, oraz jaram się muzyką i klimatem, ale tak naprawdę wyzwanie jakie stawia ten twór jest śmieszne i trudno to nazwać grą. Sam Unreal to typowe przewijanie taśmy do końca z quicksaveami i prawie nie da się nazwać tego grą, ale maszyną do reklamowania silnika Unreal i faktycznie tak jest. Co innego tryb multiplayer gdzie już nie da się oszukiwać cheatem w formie quick save. To już da się nazwać grą. Tępą jatką, bo tępą ale jest to już gra i jakieś wyzwanie. Ten temat jest o grach na rma. Gry z otwartym światem w rmie moim zdaniem też będą lepsze z save pointami, które będą kluczowe. To dodaje przede wszystkim grywalności i wymusza na graczu chęć kombinowania w misjach etapach i wymusza na twórcy tworzenie ciekawych misji, a więc automatycznie gierki stają się ciekawsze. Dobry jest też podział gierek na jakieś zadania i zapis gier np: autosave tylko po ich wykonaniu. Poza tym brak obowiązkowo możliwości zapisu gry w każdej chwili i grywalność wzrasta parę razy. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - kanumerki - 01-09-14 18:59 Cytat:Przyznajcie mu rację dla świętego spokoju xDTak! X-tech mówi prawdę. Osoby grające w gry z możliwością autozapisu to perfidni cziterzy. Nawet jeśli nie używają autozapisów, a gra umożliwia im zapisać to dalej są cziterami. Ah te cwaniaki! Tylko na oszustach chcieli by oglądać gry. Zresztą nie ważne co bym powiedział X-tech zawsze będzie ścianą odbijającą wszystkie sprzeciwy w tej słusznej sprawie jaką są zapisy w grach. Gram w Civ V. Używam zwykłego zapisu tylko, na szczęście w grze był autozapis włączony. Któregoś momentu,zabrali prądu, nie zapisałem gry, i co? cofnełem do autozapisu i stałem się cziterem ;-(. Popełniłem błąd grając w tą grę? Spoiler: (Otwórz) RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - X-Tech - 01-09-14 19:02 Nie napisałem że gry z autozapisem to syf. Gry z autozapisem i savepointami sa OK pod tym względem.. Gry które pozwalają na zapis w każdej chwili to syf. Jeśli twoja gra posiada zapis w każdej chwili to najprawdopodobniej to pcowy crap stworzony do reklamowania jakiegoś engina , albo nakierowany na masowe podziwianie zbitka graficzek. Syf, który nie broni się grywalnością, ale natłokiem badziewia w grafice. Niegrywalne i nudzące się wraz z zestarzeniem się grafiki. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - kanumerki - 01-09-14 19:07 Cytat: Gry które pozwalają na zapis w każdej chwili to syf.Czekaj no.. przecież Civilizacja V pozwala mi zapisać kiedy chce i gdzie chce. Czyli niestety wychodzi na to że stałem się cheaterem? Troszkę się zasmuciłem bo zapisuje w celu późniejszej rozgrywki, ale stałem się złym cziterem, nie umiejącym grać, no i oczywiście oglądam film ;-( RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - X-Tech - 01-09-14 19:15 Cywilizacja V brzmi znajomo - domyślam się, że to kolejny rodzaj komputerowych "puzzli" strategicznych. Skoro gra nie zapisuje się automatycznie po wykonaniu misji lub nie daje takiej propozycji po wykonaniu zadań, a pozwala zapisywać się cały czas owszem, że jest pcowym syfem opartym na cheatach stworzonym dla mas pseudograczy. Możliwość zapisu w każdej chwili świadczy o ułomnościach projektu rozgrywki DANEJ gierki w każdym względzie poza grafiką. Zapis w każdej chwili zawsze mi śmierdzi pcowym nudnym crapem. Nikt takich rzeczy nie robi w rmie jak tego rodzaju strategia turowa, a gdyby robił dla uzyskania grywalności zastosowałby propozycje zapisów tylko po wykonanych misjach lub swoisty rodzaj savepointów, bo inaczej gra staje się tępą rozgrywką bazowaną na cheatowaniu i zmienianiu każdego ruchu bez płacenia za konsekwencje kolejnych debilnych wyborów, a przecież na tym ma polegać strategia nie - na właściwej serii kroków, które mają stworzyć postęp czy to w misji/queście nie ? Syf pcowy i tyle. Praktycznie to samo co grać w gry konsolowe z cheatami z emulatora. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Altan - 01-09-14 19:24 X-Tech Weź się lepiej nie wypowiadaj na temat gry o której właściwie nic nie wiesz. Civilization nie ma fabuły (no chyba że jest w innych częściach) i ma słabą grafikę. Google nie gryzie. Nie zmienia to faktu że jest syfem bo można zapisywać kiedy się chce! RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Mateusz SSJ8 - 01-09-14 19:59 Mam dla ciebie zadanie, X-Tech. Może po tym jedna z gier twoich produkcji raz na zawsze przestanie ci odbijać. https://www.youtube.com/playlist?list=PLC59BC9CE012076BB Spróbuj przejść grę, z którą te wszystkie filmy zostały nagrane. Dowolną wersję (masz japońską, amerykańską i (chyba) europejską) na dowolnym emulatorze najstarszej znanej konsoli Nintendo. Proste? Musisz trzymać się dwóch zasad: 1. Nie masz prawa skorzystać z hasła. 2. Nie masz prawa zapisać gry. Nawet jeden raz. Gdybym ja miał zamiar coś takiego zrobić, to wybrałbym jak najdłuższy dzień. Osobiście nie przeszkadza mi zapis gry w dowolnym miejscu. To nawet pomaga, kiedy np. twoja postać ma więcej doświadczenia, niż przy dotarciu do punktu zapisu poraz pierwszy. Jeśli grając w grę z możliwością zapisu w wybranych miejscach po oddaleniu się od punktu zapisu i nabiciu kolejnego doświadczenia najdzie cię, żeby skoczyć grę, to przy zapisie w wybranych miejscach musiałbyś się wrócić do ostatniego miniętego punktu zapisu, tam zapisać grę, i dopiero wtedy możesz skończyć grę. Inaczej doświadczenie przepadnie i będziesz musiał zbierać je od momentu, w którym punkty zapisu ci pozwoliły. Przy możliwości zapisu w dowolnym miejscu nie tracisz doświadczenia. A co do nadużywania możliwości zapisu gry w dowolnym miejscu, to problemem jest bóg, a nie narzędzie, którym się posługuje. To ty jesteś bogiem, a możliwość zapisu gry jest narzędziem. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - X-Tech - 01-09-14 20:07 (01-09-14 19:24)Altan napisał(a): X-TechGra jest podzielona na misje, a więc savepoint/autosave wskazany. Grafa jest wyraźna i schludna/ładna. Nie ma pikselozy. @MATEUSZ: Zapisywanie w dowolnej chwili jest dla ułomnych i doszliśmy wszyscy do podobnych wniosków nie masz na to kontrargumentów żadnych, które usprawiedliwiłyby grę i sprawiłyby, że byłaby bardziej grywalna jako gra. Natomiast co do twojego nazywania bogami - bogiem w tym kontekście jest autor gierki, a nie gracz. Piszesz jakiś bullshit. RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - noruj - 01-09-14 20:35 (01-09-14 18:59)kanumerki napisał(a):Cytat:Przyznajcie mu rację dla świętego spokoju xDTak! X-tech mówi prawdę. Osoby grające w gry z możliwością autozapisu to perfidni cziterzy. Nawet jeśli nie używają autozapisów, a gra umożliwia im zapisać to dalej są cziterami. Ah te cwaniaki! Tylko na oszustach chcieli by oglądać gry. Zresztą nie ważne co bym powiedział X-tech zawsze będzie ścianą odbijającą wszystkie sprzeciwy w tej słusznej sprawie jaką są zapisy w grach. Niestety, jest już za późno. Tylko spowiedź ci pozostała... Jesteś "ułomny"... W którym miejscu Twoi rodzicie popełnili ten błąd? Czy nie mówili ci, żebyś wystrzegał się gier z dowolnym savem!? RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P - Yoroiookami - 01-09-14 20:45 Ty, zdaje się założyłeś ten watek żeby powyzywać sobie ludzi od lamusów. Nie widzę żadnej wartości w tym temacie, także dam sobie spokój. |