![]() |
|
[XP] Nowy twórca, pierwsze pytanie - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: [XP] Nowy twórca, pierwsze pytanie (/Thread-XP-Nowy-tw%C3%B3rca-pierwsze-pytanie) |
RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Amelanduil - 06-02-16 21:57 (06-02-16 20:03)Revlis napisał(a): Masz na myśli sytuację gdy między graczem a sklepikarzem znajduje się lada,Jeżeli na autotile stołu w opcjach tilesetu ustawisz "counter", będzie traktowane przez projekt jak należy i nie trzeba będzie ustawiać eventów w taki sposób. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 06-02-16 22:05 Nie rozumiem. Wchodzę do database, tilsety, daję counter i zamieniam kropki na romby w miejscu teksturki mojego stołu. I nadal nic. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Yoroiookami - 06-02-16 22:17 Jeżeli robisz zdarzeniami, to zdarzenie lady musi być ustawione jako "same as characters" żeby działało. ![]() Co do counterków to się nie znam. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 06-02-16 22:35 Ogólnie to pomysł zdarzeń nie jest zły, ale problemem jest fakt, że użytkownik nie musi (i nie będzie) wiedzieć, że ma kliknąć akurat w ladę... (używam MV, który działa również myszką). RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - RATISOFT - 07-02-16 00:07 Nie wiem co pozmieniałeś ale w MV lady mają domyślnie ustawione counter...tak więc jak odpalasz nowy projekt, ustawiasz sklepikarza i lady wokół niego to wszystko jedno czy gracz kliknie na ladę czy na sklepikarza (lub podbiegnie i wciśnie klawisz akcji) to bohater podbiegnie i event sklepikarza się aktywuje. Spróbuj sam tworząc nowy projekt testowy i zobacz gdzie masz pozmieniane, że tobie nie działa tak jak powinno ;) RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 07-02-16 00:11 Pokaz mi screena z tekstury lady? RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - RATISOFT - 07-02-16 00:19
RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 09-02-16 10:43 Witajcie ponownie, rozmyślam aktualnie nad możliwościami programu i mam do was takie pytanie. Podalibyście mi kilka zastosowań poniższych opcji? Chodzi mi generalnie o całą sekcję "Flow Control" w menu tworzenia zdarzenia. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - RATISOFT - 11-02-16 21:39 Proponuję ci popróbować jakie możliwości poszczególne opcje dają. Jeżeli będziesz je znać to gdy zajdzie potrzeba będziesz wiedział czego użyć do uzyskania określonego efektu. Jeżeli miałeś styczność z programowaniem to bez problemu załapiesz z czy to się je :) Postaram się pokrótce opisać te opcje: - Conditional Branch - jedna z komend, których będziesz używał najczęściej w eventach, to po prostu instrukcja warunkowa, odpowiednik IF/ELSE IF - Loop / break loop - czyli pętla / łamanie pętli - dla zaznajomionych z programowaniem sposób działania i zastosowanie nie nastręczy problemów. W pętle zazwyczaj dajemy komendy, które event musi powtórzyć x razy zamiast kopiować te instrukcje każde z osobna. Instrukcje zawarte w pętli będą wykonywane do czasu aż zostanie ona złamana (break loop). Zastosowanie? Na przykład musimy sprawić że po zagadaniu z dziadkiem ten zakręci się 10 razy i powie coś śmiesznego :P Spróbuj, czy uda ci się to zrobić :) - Exit event processing - czyli zatrzymanie wykonywania eventu. Po linijce z tą komendą dalsze instrukcje przestaną być wykonywane. - Common event - wywołanie wykonania eventu, który można ustawić w bazie - Label / Jump to label - zarządzanie zakładkami, czyli ustawiamy zakładki w evencie i na przykład jeżeli zostanie spełniony jakiś warunek to instrukcje będą wykonywane od podanej zakładki (Jump to label) - czyli pomijamy resztę instrukcji po drodze, lub wracamy do początku eventu. Zastosowań może być wiele, na pewno ci się przyda w walce z RMem :P - Comment - dajemy jakiś komentarz, na przykład opisując działanie danej części eventu (dzięki czemu po kilku miesiącach/latach szybko sobie przypomnimy z czym to się jadło:P), także wykorzystywane przy pluginach, na przykład by nad eventem wyświetlać nazwę. RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 12-02-16 13:13 JellyB napisał(a):- Label / Jump to label - zarządzanie zakładkami, czyli ustawiamy zakładki w evencie i na przykład jeżeli zostanie spełniony jakiś warunek to instrukcje będą wykonywane od podanej zakładki (Jump to label) - czyli pomijamy resztę instrukcji po drodze, lub wracamy do początku eventu. Zastosowań może być wiele, na pewno ci się przyda w walce z RMem :PCzyli jest to pewien zamiennik do switchów? Okej, tak właśnie testuje sobie różne pierdoły i próbowałem zrobić respawn. Mam sobie jakąś roślinkę i chcę, żeby po zebraniu znikała, a później się respiła. Wszystko działa o ile jesteśmy w tej samej lokacji, problem jest, gdy ją opuścimy, bo timer przestaje działać. Da się to zrobić? |