[XP] Nowy twórca, pierwsze pytanie - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Nowy twórca, pierwsze pytanie - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja)
+--- Wątek: [XP] Nowy twórca, pierwsze pytanie (/Thread-XP-Nowy-tw%C3%B3rca-pierwsze-pytanie)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Amelanduil - 06-02-16 21:57

(06-02-16 20:03)Revlis napisał(a):  Masz na myśli sytuację gdy między graczem a sklepikarzem znajduje się lada,
ale gracz i tak nie może rozpocząć rozmowy? Nie bardzo wiem co może to
wywoływać (chyba że lada tak na prawdę nie jest traktowana przez projekt
jako lada), ale można to rozwiązać w prosty sposób.

Skopiuj zdarzenie - sklepikarza. Wklej je na ladzie (tzn. na obiektcie między
graczem a npc). Otwórz je i zmień grafikę na pustą, a warstwę zdarzenia na
normalną. W ten sposób za każdym razem gdy gracz kliknie na ladę będzie
rozpoczynała się rozmowa z niewidzialnym sklepikarzem, a ten za ladą będzie
służył tylko do ozdoby.

[Obrazek: ZlN4feP.png]
Jeżeli na autotile stołu w opcjach tilesetu ustawisz "counter", będzie traktowane przez projekt jak należy i nie trzeba będzie ustawiać eventów w taki sposób.

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 06-02-16 22:05

Nie rozumiem. Wchodzę do database, tilsety, daję counter i zamieniam kropki na romby w miejscu teksturki mojego stołu. I nadal nic.

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - Yoroiookami - 06-02-16 22:17

Jeżeli robisz zdarzeniami, to zdarzenie lady musi być ustawione jako "same as characters" żeby działało.
[Obrazek: 9d61391bd6.png]

Co do counterków to się nie znam. :lol2: Podejrzewam że wystarczy ustawić przedmiot z counterem przed postacią z którą chcemy rozmawiać (a która ma tekst).

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 06-02-16 22:35

Ogólnie to pomysł zdarzeń nie jest zły, ale problemem jest fakt, że użytkownik nie musi (i nie będzie) wiedzieć, że ma kliknąć akurat w ladę... (używam MV, który działa również myszką).

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - RATISOFT - 07-02-16 00:07

Nie wiem co pozmieniałeś ale w MV lady mają domyślnie ustawione counter...tak więc jak odpalasz nowy projekt, ustawiasz sklepikarza i lady wokół niego to wszystko jedno czy gracz kliknie na ladę czy na sklepikarza (lub podbiegnie i wciśnie klawisz akcji) to bohater podbiegnie i event sklepikarza się aktywuje. Spróbuj sam tworząc nowy projekt testowy i zobacz gdzie masz pozmieniane, że tobie nie działa tak jak powinno ;)

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 07-02-16 00:11

Pokaz mi screena z tekstury lady?

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - RATISOFT - 07-02-16 00:19

[Obrazek: screen.png]

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 09-02-16 10:43

Witajcie ponownie,
rozmyślam aktualnie nad możliwościami programu i mam do was takie pytanie. Podalibyście mi kilka zastosowań poniższych opcji? Chodzi mi generalnie o całą sekcję "Flow Control" w menu tworzenia zdarzenia.

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - RATISOFT - 11-02-16 21:39

Proponuję ci popróbować jakie możliwości poszczególne opcje dają. Jeżeli będziesz je znać to gdy zajdzie potrzeba będziesz wiedział czego użyć do uzyskania określonego efektu. Jeżeli miałeś styczność z programowaniem to bez problemu załapiesz z czy to się je :)

Postaram się pokrótce opisać te opcje:
- Conditional Branch - jedna z komend, których będziesz używał najczęściej w eventach, to po prostu instrukcja warunkowa, odpowiednik IF/ELSE IF
- Loop / break loop - czyli pętla / łamanie pętli - dla zaznajomionych z programowaniem sposób działania i zastosowanie nie nastręczy problemów. W pętle zazwyczaj dajemy komendy, które event musi powtórzyć x razy zamiast kopiować te instrukcje każde z osobna. Instrukcje zawarte w pętli będą wykonywane do czasu aż zostanie ona złamana (break loop). Zastosowanie? Na przykład musimy sprawić że po zagadaniu z dziadkiem ten zakręci się 10 razy i powie coś śmiesznego :P Spróbuj, czy uda ci się to zrobić :)
- Exit event processing - czyli zatrzymanie wykonywania eventu. Po linijce z tą komendą dalsze instrukcje przestaną być wykonywane.
- Common event - wywołanie wykonania eventu, który można ustawić w bazie
- Label / Jump to label - zarządzanie zakładkami, czyli ustawiamy zakładki w evencie i na przykład jeżeli zostanie spełniony jakiś warunek to instrukcje będą wykonywane od podanej zakładki (Jump to label) - czyli pomijamy resztę instrukcji po drodze, lub wracamy do początku eventu. Zastosowań może być wiele, na pewno ci się przyda w walce z RMem :P
- Comment - dajemy jakiś komentarz, na przykład opisując działanie danej części eventu (dzięki czemu po kilku miesiącach/latach szybko sobie przypomnimy z czym to się jadło:P), także wykorzystywane przy pluginach, na przykład by nad eventem wyświetlać nazwę.

RE: Nowy twórca, pierwsze pytanie - JellyB - 12-02-16 13:13

JellyB napisał(a):- Label / Jump to label - zarządzanie zakładkami, czyli ustawiamy zakładki w evencie i na przykład jeżeli zostanie spełniony jakiś warunek to instrukcje będą wykonywane od podanej zakładki (Jump to label) - czyli pomijamy resztę instrukcji po drodze, lub wracamy do początku eventu. Zastosowań może być wiele, na pewno ci się przyda w walce z RMem :P
Czyli jest to pewien zamiennik do switchów?

Okej, tak właśnie testuje sobie różne pierdoły i próbowałem zrobić respawn.
Mam sobie jakąś roślinkę i chcę, żeby po zebraniu znikała, a później się respiła. Wszystko działa o ile jesteśmy w tej samej lokacji, problem jest, gdy ją opuścimy, bo timer przestaje działać. Da się to zrobić?