![]() |
|
Cechy twórcy - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik) +--- Dział: Inne (/Forum-Inne) +--- Wątek: Cechy twórcy (/Thread-Cechy-tw%C3%B3rcy) |
RE: Cechy twórcy - Germillios - 11-02-15 00:48 No więc ja mówię, że mechanika gry jest ważna. Ale ja chce wiedzieć, dlaczego walczę z tymi przeciwnikami i po co tam idę. Bo inaczej to nie ma sensu i grę równie dobrze można odłożyć. I zgadzam się z Venesardem, czytając twoje posty miałem wrażenie, że uważasz fabułę za bardzo ważną w grze. RE: Cechy twórcy - X-Tech - 11-02-15 00:54 Bez mechaniki nie ma rozgrywki. Fabuła pogłębia wrażenia z rozgrywki dlatego mówimy o grach fabularnych, a nie książkach w rmie. SZACH MAt. RE: Cechy twórcy - Germillios - 11-02-15 01:00 Nie ma szach mat. RE: Cechy twórcy - X-Tech - 11-02-15 01:02 Jak to nie ma. Jak wrzucisz sobie 2zł do automatu z grą to sobie pograsz mimo, że to nie ma fabuły. Jak sobie wrzucisz 2zł do antykwariatu to sobie najwyżej poczytasz. Szach i Mat po raz 2 RE: Cechy twórcy - Germillios - 11-02-15 01:09 Ale X-Tech, zdecyduj się, gadamy o grach w rmie i ogólnie o rpg czy gadamy w ogóle o wszelkich grach. RE: Cechy twórcy - X-Tech - 11-02-15 01:11 Przecież w rpg prawie nie ma fabuły. W Crpg fabuła jest zwykle usprawidliwieniem do ubijania mas wrogów na popapranych mechanikach stanowi tylko usprawiedliwienie w większości wypadków. Inny przykład to MMORPG syf total fabuły brak to już w ogóle zgroza. CO innego jrpg tu fabuła wiedzie prym, ale mechaniki nie są zbyt popaprane ZALEŻNIE od gry ale również występują. RE: Cechy twórcy - Adrapnikram - 11-02-15 01:13 "Bez mechaniki nie ma rozgrywki. Fabuła pogłębia wrażenia z rozgrywki dlatego mówimy o grach fabularnych, a nie książkach w rmie. SZACH MAt." Yyy... Kogo szachowałeś? Bo chyba nikt nie przeczy słowom które cytuje oprócz terminu z szachów. Każdy z was pisze o czymś innym a jak wreszcie obraliście temat mechaniki to każdy ma takie same zdanie a i tak gadacie i dyskutujecie żeby udowodnić kto ma z was więcej racji. A wszyscy są tego samego zdania. Ale bawcie się dalej ja nie przeszkadzam X załóż temat o wszystkim taki kompletny offtop i niech tam sobie wszyscy piszą, bo zjechaliście z tematu jak Małysz ze skoczni. Nie piszecie o cechach twórcy tylko o tym czy można coś wklejać czy nie, i co jest ważne w grach. No i poniekąd zaczeliście grać w szachy XD ONTOP Cechy (dobrego) twórcy: - Pracowitość - Branie dobrego przykładu z innych gier (nie kopiowanie fabuły itd.) - Robienie dla siebie mając na uwadze rady userów - Nie spinanie się z tworzeniem danego etapu gry - Ułatwianie sobie tworzenia ciężkich dla nas kawałków - Wnoszenie do gry autorskich grafik, muzyki, skryptów itp. (ale to niekonieczne) - Dokładność - Rozplanowanie (tworzenia) - Cierpliwość - Skłonność do poprawiania - i wiele wiele innych "Przecież w rpg prawie nie ma fabuły." Chyba w twoich rpg RE: Cechy twórcy - Venesard - 11-02-15 01:16 Tu się z tobą nie zgodzę, X-Tech. Crpg również może mieć świetną fabułę, jest ona po prostu prowadzona inaczej niż w jrpg, a różnica polega głównie na braku liniowości. Nie jesteśmy także zmuszani do nieustannego postępu w fabule. Nie udawaj znawcy crpg, bo mało w takie gry grałeś. MMORPG też może cechować się klimatycznym światem i dobrą fabułą, tylko trzeba umieć odpowiednie znaleźć. Adrapnikram dobrze prawi, polać mu. Chyba że woli popcorn RE: Cechy twórcy - X-Tech - 11-02-15 01:17 (11-02-15 01:13)Adrapnikram napisał(a): "Bez mechaniki nie ma rozgrywki. Fabuła pogłębia wrażenia z rozgrywki dlatego mówimy o grach fabularnych, a nie książkach w rmie. SZACH MAt." Nikt tu nie zjechał z temu. Nadal piszemy o tym samym. Chodzi o usprawiedliwienie dla Venesarda, że niby fabuła to ma być rozgrywka, ale tak naprawdę nie jest rozgrywką. NATOMIAST to co ty napisałeś to właśnie offtop, bo piszesz coś żeby siebie po plecach poklepać. (11-02-15 01:16)Venesard napisał(a): Tu się z tobą nie zgodzę, X-Tech. Crpg również może mieć świetną fabułę, jest ona po prostu prowadzona inaczej niż w jrpg, a różnica polega głównie na braku liniowości. Nie jesteśmy także zmuszani do nieustannego postępu w fabule. Nie udawaj znawcy crpg, bo mało w takie gry grałeś. MMORPG też może cechować się klimatycznym światem i dobrą fabułą, tylko trzeba umieć odpowiednie znaleźć. Tym bardziej w crpg podstawą jest mechanika, bez niej nie ma ciekawego prowadzenia gry. Fabuła jest tu raczej dodatkiem. Pograłem w kilka - najlepsze dla mnie miał mechanikę, która mnie zajarała. RE: Cechy twórcy - Venesard - 11-02-15 01:21 X-Tech napisał(a):Pograłem w kilka - najlepsze dla mnie miał mechanikę, która mnie zajarała.No teraz to już jesteś kompletnym hipokrytą, jeszcze całkiem niedawno zarzekałeś że nie tkniesz ŻADNEGO crpg'a na dłużej niż 10 minut bo ci się rzygać chce na widok pustej mechaniki bez fabuły. |