[VX] Empire - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Empire - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Zapowiedzi gier i dema (/Forum-Zapowiedzi-gier-i-dema)
+--- Wątek: [VX] Empire (/Thread-VX-Empire)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Empire - Yoroiookami - 04-04-15 14:07

(04-04-15 14:02)Kryzz333 napisał(a):  Dobra, nie dręczmy Arukę...

Ale mimo wszystko źle to się zapowiada.

Jak autor mimowolnie ściąga elementy innego świata i jeszcze bezczelnie pisze do użytkowników, że wcale nie, to źle to wróży całej grze.

Przestałem oczekiwać Empire. Projekt przestał być dla mnie atrakcyjny. Nie ma to duszy.
Jestem pewien, że autor projektu będzie płakał po nocach z tego powodu. :co:

Gnomy świetne. :klaszcze: Jestem pod wrażeniem. Proponuję wprowadzić lekką różnorodność odcieni skóry dla dodatkowego klimatu. smiles

RE: Empire - Kryzz333 - 04-04-15 14:15

Oh, bez ironii Yoroiookami.

Lepiej zjechać go zanim wyda (potencjalnie wadliwą) grę niż przyklaskiwać mu do każdej pierdółki która mogłaby być w jakiejkolwiek innej grze...

RE: Empire - Aruka - 04-04-15 14:18

Co Wy na to abyśmy utworzyli oficjalny regulamin?
-Zamknięte przejścia w kopalniach i jaskiniach są zarezerwowane dla gier serii Gothic.
-Wszelkie pajęczaki w kopalniach i jaskiniach są zarezerwowane dla gier serii Gothic.
-Gnomy w jaskiniach są zarezerwowane dla gier serii Risen.
-Prosty system frakcji też jest zarezerwowany dla Gothica.
-Kopalnie i jaskinie muszą być wolne od potworów, bo pajęczaki są gothica, gnomy są Risena, koboldy zostały wykorzystane w grze Nostale, a każdy inny potwór pewnie był już w innej produkcji.
-Smoki? Oklepany temat, kopiowany z prawie każdego RPG.
-Może niedługo zostanę posądzony o pomysł na używanie stalowych mieczy w swoim projekcie?wink

Yoroiookami napisał(a):Gnomy świetne. :klaszcze: Jestem pod wrażeniem. Proponuję wprowadzić lekką różnorodność odcieni skóry dla dodatkowego klimatu. smiles

Cieszę się że chociaż ktoś nie widzi wszędzie spisku. biggrin
Wezmę Twoją radę pod uwagę i chętnie wprowadzę to w życie. ;-)

RE: Empire - Kryzz333 - 04-04-15 14:24

Aj waj.

Jakby jeden element (ŚWIATA! nie mechaniki) lub dwa osobno się powtarzały to nikt by nie zauważył.

Ale regularne powtórki z gier Piranha Bytes to już przesada.

Albo naprawdę wprowadzasz te elementy mimowolnie, "z odruchu" (może tak być!), albo zwyczajnie kłamiesz.

Jak widać ta rozmowa jest jałowa. Adrapnikram, Diablo, Noruj zauważyli to samo co ja.

Jak chcesz robić kalkę Gothica, to ja już wolę odpalić oryginalną grę niż takie coś. Chciałem pomóc, jak ignorujesz mnie to trudno.

RE: Empire - Venesard - 04-04-15 14:32

Kryzz333 napisał(a):Adrapnikram, Diablo, Noruj zauważyli to samo co ja.
Ja też, ja też!! Mimo wszystko nie chcę fundować autorowi tego co mi zafundowano w temacie o Sadze więc nie piszę póki co. Choć Empire to nie jest dla mnie gra roku, to i tak zagram jak wyjdzie. Będę chciał się przekonać ile w tym Gothica :D
A tak na poważnie to rób, Aruka, rób. Dla mnie skojarzenia z serią Gothic nie są niczym złym, pod warunkiem że użyjesz ich umiejętnie (i nie zaczynam dyskusji czy używasz czy nie) i nie zepsujesz.

RE: Empire - Ayene - 04-04-15 14:50

Pajęczaki w jaskiniach występują też w Diablo, Sacredzie, niemal w każdej grze hack&slash. Wzorowanie się na rozwiązaniach z ulubionych gier nie jest niczym złym. Sama wykorzystuję kilka mechanizmów/systemów (choć nie z zachodnich produkcji), więc całkowicie popieram. Trzymam kciuki i liczę na to, że utrzesz nosa niedowiarkom, którzy wątpią w ukończenie tego dzieła :aww:

RE: Empire - Adrapnikram - 04-04-15 14:54

Uuu...
Teraz uważam że przesadziliście wy. Opuszczony szyb to często w kopalniach akurat występuje (w grach też). A gnomy w jaskiniach jak najbardziej okej. W końcu to kopalnia. Osobiście wolę takie gnomy/trolle niż pająki i nietoperki w jaskiniach. Jeśli mam być jednak szczery do twoich nowinek: nie dawaj za każdym razem masy pomieszczeń bo okaże się że w grze nie będzie dużo nowego do odkrywania. Wracając do tych frakcji i szybu. Szyb to jest coś na czym się inspirowałeś i mam nadzieję że nie ściągnęłeś stamtąd questa. Jak tak to spoko. Ale frakcjami (mi i paru osobom się tak wydaje) się nie tyle co inspirowałeś co wzięłeś za podstawę do swoich frakcji. A to już jest błe!

RE: Empire - Aruka - 04-04-15 15:19

Co do frakcji to moim celem było stworzenie różnych frakcji zapewniających odmienny rodzaj rozrywki.
Zakon oferuje nam walkę bronią jednoręczną oraz tarczą. Dodatkowo wspierać się będziemy zwojami zaklęć.
Będąc członkiem klanu mamy za zadanie trzymać się na dystans. Kusze i łuki są naszymi sojusznikami. Dodatkowo nauczymy się używania broni dwuręcznych.
Nekromanci za to oferują nam rozwiązania typowo magiczne. Jesteśmy bardziej wycofani, trzymając się na tyłach, bo w końcu szkielety mają być mięsem armatnim. ;-)

Każda frakcja oferuje coś innego. Nie zamierzam zmieniać nazwy "Paladyn" tylko dlatego, bo jest używana w większości gier RPG.

RE: Empire - Yoroiookami - 04-04-15 16:02

(04-04-15 14:15)Kryzz333 napisał(a):  Oh, bez ironii Yoroiookami.

Lepiej zjechać go zanim wyda (potencjalnie wadliwą) grę niż przyklaskiwać mu do każdej pierdółki która mogłaby być w jakiejkolwiek innej grze...
Wybacz, po prostu nie lubię gdy ludzie porównują wszystko do Gothica. :aww: Gothic pierwszym na świecie RPG nie był, większość rzeczy o zakonach i takich tam pojawiała się już w serii Ultima (1980) a może nawet wcześniej.
Świat nie jest może jakiś niesamowicie oryginalny, ale to nie znaczy że autor "zgapia" z innych gier. :ehe: Naprawdę trudno jest zrobić cokolwiek, żeby nie zahaczyć o coś innego.

Pamiętam jak około roku temu rozmawiałem ze znajomym odnośnie fabuły w mojej grze. Na każdą propozycję, on podawał tytuł gry. Robiliśmy tak chyba przez pół godziny. Zwyczajnie, trudno jakiejś innej gry/książki nie potrącić przy tworzeniu, a i nie ma sensu się tym przejmować.

--------------------------------
Co do frakcji, to pomysł jest w porządku. Mam nadzieję, że ich poglądy też będą się różniły. smiles

RE: Empire - Diablo - 04-04-15 16:37

To nie chodzi o jakieś oryginalności. Dla przykładu:

Mag ognia sam w sobie nie jest kopią niczego. Powszechny motyw. Znany i częsty. Ale teraz do maga dochodzą Paladyni, Kruki będące czymś w rodzaju straży oraz farmerów to mamy już zarys okolic Khorinis. Ale dobra. Nie będzie to przypadkiem.

Ale potem Magowie Wod... znaczy Lodu, kopacze (krety), łowcy (szkodniki) oraz ci wojownicy (najemnicy). Zaczynam mieć już w głowie jakiś niesmak.

Nowicjusze, Kultyści (strażnicy świątynni), nekromanci (guru) oraz Koruptor (Y'Berion) to już z deka przegięcie.

Ja rozumiem. Rzeczywiście Gothica można zaliczyć do jednych z najlepszych zachodnich RPG tak samo jak Baldura, Icewind Dale czy TES (to mój gust, o gustach się nie dyskutuje), ale co za dużo to niezdrowo (i mówie to ja, który byłem niejednokrotnie jechany właśnie za za dużą ilość Gothica w moich grach).

Nie skreślam gry. Na pewno w nią zagram. Ciekawi mnie. Ale na pewno była by lepsza/ciekawsza z paroma większymi odstępstwami od kanonu Piranha Bytes.