![]() |
|
[2k3] Hope [Horror/Przygodówka] - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Pełne wersje gier (/Forum-Pe%C5%82ne-wersje-gier) +--- Wątek: [2k3] Hope [Horror/Przygodówka] (/Thread-2k3-Hope-Horror-Przygod%C3%B3wka) |
RE: Hope [Horror/Przygodówka] - X-Tech - 09-12-14 03:52 Ja normalnie grę zapisałem na tej mapie i klucz mam. Spoko. Sprawdzę ten save. Póki co mam zapałki, pergamin, klucz. Użyłem zapałek gdzie mogłem. Co się dało próbować podnieść do rozwałki pewnego szkła próbowałem podnieść. W ciemnościach zapałki nic mi nie dały. Choć pozwalały oświetlać kartkę z napisami i inne przedmioty- nie znalazłem ani świeczki, ani nie pozwoliły mi niczego przeczytać...Zapałek nie mogłem nawet wrzucać do tych przepaści co by zmierzyć ich głębokość przynajmniej. Wymiękam póki co xd Nie mam pojęcia czy jakiś bug czy co. Później runda 2. RE: Hope [Horror/Przygodówka] - Aki Stratego - 09-12-14 08:03 Czesto pewne opcje akcji pojawiaja sie dopiero po zbadaniu ich pod innym kontem. NIektore przedmioty, nawet te kluczowe mozna zniszczyc (opcja wywaz/zniszcz) co moze doprowadzic do utkniecia. Podpowiedz. Spostrzegawczosc nie tylko odkrywa uzyteczne przedmioty, ale niekiedy rowniez te ukryte (pojawi sie blysk taki jak przy kluczykach). RE: Hope [Horror/Przygodówka] - X-Tech - 09-12-14 14:10 Przemaglowałem wszystko dookoła natomiast jeszcze raz maglować każdy metr używając co 5 kroków opcji zbadaj aby zobaczyć wymagane do przejścia gry przedmioty to już naprawdę mocne przegięcie szczególnie że opcja zbadaj nie działa od razu, ale trzeba parę chwil czekać (Jeśli wymagana jest do maglowania każdego kawałka lokacji to spoko, ale musi skończyć się to czekanie na ponowne jej użycie) Dręczy mnie natomiast po co są te zapałki. W ciemności oświetlają coś na sekundę, ale co z tego że coś widzę skoro to oświetlenie na nic mi nie pozwala. Później jeszcze popróbuję. RE: Hope [Horror/Przygodówka] - Yoroiookami - 09-12-14 15:21 (09-12-14 14:10)X-Tech napisał(a): Przemaglowałem wszystko dookoła natomiast jeszcze raz maglować każdy metr używając co 5 kroków opcji zbadaj aby zobaczyć wymagane do przejścia gry przedmioty to już naprawdę mocne przegięcie szczególnie że opcja zbadaj nie działa od razu, ale trzeba parę chwil czekać (Jeśli wymagana jest do maglowania każdego kawałka lokacji to spoko, ale musi skończyć się to czekanie na ponowne jej użycie) Dręczy mnie natomiast po co są te zapałki. W ciemności oświetlają coś na sekundę, ale co z tego że coś widzę skoro to oświetlenie na nic mi nie pozwala. Później jeszcze popróbuję. Przypomina mi to szukanie kotletów w ścianach w Castlevanii. ![]() Mnie troszkę denerwuje to, że po każdej próbie trzeba czekać. Czemu to służy? To jedynie marnuje czas gracza, zdaje się? RE: Hope [Horror/Przygodówka] - Aki Stratego - 09-12-14 16:15 Opóźnienie działania niektórych wyzwań jest potrzebne. Gdy później pojawiają się przeciwnicy i sekwencje, które wymagają zgrania w czasie takie coś jest istotne. No i działa jako zwiększenie poziomu trudności. Zasadniczo każde pomieszczenie wystarczy zbadać raz (zaliczyć wyzwanie). Jest jeden przedmiot w 1 scenariuszu, który jest odkrywany w ten sposób i to tylko dlatego, że leży w miejscu, gdzie jest dość duży bałagan. Są przedmioty, które znajdujemy wcześnie, a używamy dość późno w scenariuszu. Spoiler: (Otwórz) Co do powtarzania się bohaterki o śnie. Jak się można później domyślić, nie jest profesjonalistą, a raczej amatorem, który poszukuje różnych fenomenów (z dość kiepskim efektem). Ona sama do końca w to nie wierzy i nie rozumie tego co się dzieje. Autosugestia daje człowiekowi pewne poczucie bezpieczeństwa. Wszystko zobaczycie później, ona nie jest taka twarda na jaką się wydaje. RE: Hope [Horror/Przygodówka] - X-Tech - 09-12-14 16:59 Okej zwyczajnie przeoczyłem badanie tego pomieszczenia, ale i tak doszedłbym do tego prędzej czy później, bo za to właśnie lubię przygodówki, a ta gra to coś znacznie więcej. W sumie proste i logiczne rozwiązanie. RE: Hope [Horror/Przygodówka] - X-Tech - 10-12-14 22:38 Chyba jakiś bug. Nie mogę zabrać przedmiotu z zegara mimo, że taka opcja mi się wyświetla. Mam wrażenie że tworząc tę grę myślałeś raczej o kolejności wykonywania zadań przez gracza głównie wg. tego jak się spodziewasz jak postąpi, ale mogę się mylić. Przykład: Nie mogę użyć przedmiotu DO ROZBICIA - na zegarze dopóki nie poczytam, że potrzebuję to zrobić, a przecież występuje przy nim wybór akcji wyważenia od początku. Nawet po tej akcji bohaterka nie reaguje przy wyborze przedmiotu do rozbicia szkła i czytam, że woli lać Willa niż ten zegar. Dopiero kiedy zbadam ten przedmiot mogę użyć przedmiotu do rozbicia zegara. To jednak można usprawiedliwić chęcią zachowania przedmiotu. Inna rzecz to komentarz przy krzesłach o ich możliwości użycia do rozbicia zegara po faktycznym rozbiciu zegara - raczej nie powinien mieć miejsca. RE: Hope [Horror/Przygodówka] - Aki Stratego - 11-12-14 17:26 Gra jest liniowa i mimo, że Ty jako gracz możesz czegoś się domyślać lub o tym wiedzieć, to bohater, którym kierujesz nie koniecznie. Gra została oparta o założenie, że gracz i bohater, którym kieruje nie są jednością. Gracz prowadzi bohatera, ale nie utożsamia się z nim, dlatego bohater musi być świadomy rozwiązania w GRZE. Może więcej szczegółów odnośnie tego buga. CO prawda nikt, nie zgłaszał podczas testów błędu w tym miejscu, ale coś mogło wypaść jednak. Komentarze z krzesłami rzeczywiście nie powinny się wyświetlać. RE: Hope [Horror/Przygodówka] - X-Tech - 11-12-14 17:41 Klikam w opcje zabrania przedmiotu z zegara,ale zachowuje się taak jakby już był zabrany. Tak samo jak np: po przeszukaniu ubrania i wyjęciu z niego zawartości - nic się nie dzieje. Tak samo jest z zegarem, ale w menu zebranego przedmiotu nie mam nadal tam błyszczy w zegarze. RE: Hope [Horror/Przygodówka] - Aki Stratego - 11-12-14 17:57 Sprawdze to... a w miedzy czasie sprobuj moze tego samego ale z innej perspektywy. Zmiana perspektywy teleportuje po prostu na inna mape z innym, ale tak samo zbudowanym eventem. Moze ktorys z nich ma blad. |