[VX] Przyzywanie pomocnika - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Przyzywanie pomocnika - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Przyzywanie pomocnika (/Thread-VX-Przyzywanie-pomocnika)

Przyzywanie pomocnika - Nokachi - 25-01-14 08:48

Witam jeszcze raz. Mój kolejny problem tyczy się umiejętności przyzwania druida. Konkretniej: załóżmy teoretycznie, że Druid nauczył się umiejętności "Przyzwanie wilka". Wilk będzie nowym bohaterem i będzie nim sterowal komputer. To nie jest problem. Problem zaczyna się wtedy, gdy drużyna jest pełna a my chcemy przyzwac naszego szczeniaczka. Co wtedy? Od razu mówię, że próbowałem już to zrobić skryptem z internetu, ale któryś ze skryptów w moim projekcie gryzie się z powiększeniem drużyny. Czy jest na to inny sposób?

RE: Przyzywanie pomocnika - Ayene - 29-01-14 18:11

Nie myślałeś nad innym rozwiązaniem? Lepiej by było, aby wilk działał jako summon (z serii FF), czyli stwór, który nie pojawia się jako dodatkowa postać, ale zastępuje summonera (w tym przypadku druida) przez określony czas. Czyli druid opuszcza drużynę i pojawia się wilk. Bez skryptów, na samych zdarzeniach.

RE: Przyzywanie pomocnika - Cyklop - 29-01-14 18:15

Albo jak w FF10 znika summoner i pojawia się Aeon, też na zdarzeniach. Zmień statsy druida na wilka i tyle. Żadnego kłopotu z dodawaniem i usuwaniem z drużyny.

RE: Przyzywanie pomocnika - Nokachi - 30-01-14 08:06

A mógłby jeszcze ktoś mi wytłumaczyć (jak dla idioty) jak zrobić skilla którego opisała Ayene?

RE: Przyzywanie pomocnika - bartek33 - 30-01-14 10:48

Dodajesz nowe zdarzenie,a w nim warunek np: naciśnięcie przycisku i pod opcją "jeżeli przycisk został naciśnięty" dodajesz "zmień drużynę" i ustawiasz tam odejmij i wybierasz druida,a teraz zrób na odwrót i zaznacz dodaj i wybierz tego wilka.(Ustaw start automatyczny!!!)
Zrób jeszcze jedno nowe zdarzenie i ustaw wszystko na odwrót żeby po naciśnięciu przycisku jakiegoś tam odejmowało z drużyny wilka,a dodawało druida

Mam nadzieje,że pomogłem biggrin