![]() |
|
[VX] Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Sprawdzanie czy postać ma założoną broń (/Thread-VX-Sprawdzanie-czy-posta%C4%87-ma-za%C5%82o%C5%BCon%C4%85-bro%C5%84) |
Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - PaKiTos - 06-02-14 15:36 Chcę, aby w mojej grze była broń zachowująca się inaczej niż inne. W Game_Battler znalazłem funkcję odpowiadającą za obrażenia zadawane przez atak fizyczny - def attack_effect(attacker). 1. Jak sprawdzić, czy atak wykonuje postać, a nie wróg? 2. Jak sprawdzić ID broni noszonej przez postać? RE: Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - Yoroiookami - 06-02-14 16:05 Umm... Dosyć proste i dobrze działa, użyłem w Kejblu. RE: Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - PaKiTos - 06-02-14 16:10 Chyba źle zrozumiałeś. Chcę, aby jedna z broni zadawała obrażenia w inny sposób(np. by obrażenia rosły, gdy postać ma mało hp). Znalazłem funkcję odpowiadającą za zadawane obrażenia i nie wiem jak sprawdzić czy atakujący jest postacią i czy ma założoną odpowiednią broń. RE: Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - Yoroiookami - 06-02-14 18:59 Nadal nie rozumiem w czym problem. Masz warunki i zmienne na których łatwo można to zrobić. Ustaw zmienną na HP postaci, a pod warunkiem z założoną bronią ustaw obrażenia zależne od HP. Masz screena: ![]() Na pewno można to zrobić w lepszy sposób, ale to tylko przykład. |