[VX] Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Sprawdzanie czy postać ma założoną broń (/Thread-VX-Sprawdzanie-czy-posta%C4%87-ma-za%C5%82o%C5%BCon%C4%85-bro%C5%84)

Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - PaKiTos - 06-02-14 15:36

Chcę, aby w mojej grze była broń zachowująca się inaczej niż inne. W Game_Battler znalazłem funkcję odpowiadającą za obrażenia zadawane przez atak fizyczny - def attack_effect(attacker).

1. Jak sprawdzić, czy atak wykonuje postać, a nie wróg?
2. Jak sprawdzić ID broni noszonej przez postać?

RE: Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - Yoroiookami - 06-02-14 16:05

Umm... :ehe: to spokojnie możesz na zdarzeniach zrobić, jeśli dobrze zrozumiałem. Nie znam się na skryptach, ale wystarczy, że użyjesz Conditional Branch [Ustaw Warunek] -> 2 Strona -> Postać -> Broń "Jakaś" założona.
Dosyć proste i dobrze działa, użyłem w Kejblu.

RE: Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - PaKiTos - 06-02-14 16:10

Chyba źle zrozumiałeś. Chcę, aby jedna z broni zadawała obrażenia w inny sposób(np. by obrażenia rosły, gdy postać ma mało hp). Znalazłem funkcję odpowiadającą za zadawane obrażenia i nie wiem jak sprawdzić czy atakujący jest postacią i czy ma założoną odpowiednią broń.

RE: Sprawdzanie czy postać ma założoną broń - Yoroiookami - 06-02-14 18:59

Nadal nie rozumiem w czym problem. Masz warunki i zmienne na których łatwo można to zrobić.
:ehe:
Ustaw zmienną na HP postaci, a pod warunkiem z założoną bronią ustaw obrażenia zależne od HP.

Masz screena:
[Obrazek: 155ntyw.jpg]

Na pewno można to zrobić w lepszy sposób, ale to tylko przykład. :roll: Ze skryptem ci niestety nie pomogę.