![]() |
|
[VXAce] Wyspa - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Zapowiedzi gier i dema (/Forum-Zapowiedzi-gier-i-dema) +--- Wątek: [VXAce] Wyspa (/Thread-VXAce-Wyspa) Strony: 1 2 |
Wyspa - maksmmilian - 09-02-14 15:25 WYSPA Fabuła: Maks, jest młodym strażnikiem miejskim Ultimy, miasta położonego na zachodniej części wyspy o tej samej nazwie. Co dziwne miejsce wyżej opisane nie ma portu, bo mieszkańcy Ultimy są samowystarczalni. Rzadko kto przybija do tego miejsca, więc przestępczość na ogół ogranicza się do drobnych kradzieży, czy też sporów mieszkańców. Wszystko jest tu normalne i uporządkowane, ale pewnej nocy zaginął chłopiec. Młody syn farmera. Co dziennie znikają kolejni ludzie. Tobie zostało przydzielone to zadanie i to ty musisz znaleźć ludzi. Screeny: Spoiler: (Otwórz) -Gothic 2 Noc Kruka -Jade Empire -Wiedźmin -Wiedźmin 2: Zabójcy Królów Mam wszystkie soundtracki zakupione :) Skrypty: -CMS -Standardowy BS z usprawnieniami -Dziennik (nie Questlog, ale postać będzie w nim notowała wpisy dot. zadań) Od autora: Gra będzie linowa, ale będą dwa zakończenia. Inspiracją dla mnie było zadanie z Gothica :) nie ukrywam tego. Jest to moja pierwsza prod. w VXAce. :) Postęp nad grą: Świat Outdoor: 40% Świat Indoor: 10% Wątek Fabularny: 100% (wszystkie zadania wystarczy "wrzucić" do gry) Skrypty: 80% (Jeszcze wystarczy spolszczyć kila z nich) Muzyka: 99% RE: Wyspa - Hubertov - 09-02-14 18:29 Nie daje się screenów spod poziomu edytora :) RE: Wyspa - maksmmilian - 09-02-14 19:08 Wiem, ale chciałem pokazać jak duża jest mapa ;) Poza tym ten temat jest do oceny produkcji, a nie do mamrotania. RE: Wyspa - Amelanduil - 09-02-14 20:18 Strażnik miejski Ultimy... mam się po tej grze spodziewać scenówki, czy jak? Siatka edytora trochę przeszkadza w ocenie map, ale widać niektóre błędy: -Zły tileset ścieżek który gryzie się z terenem, takie kwadratowe się przez to robi (no i oczywiście fakt tego, że są jednokratkowe. No ludzie, czy ja kiedyś zobaczę grę w której ścieżki są tak jak powinny?) -Brak użycia shifta przy ścianach (to naprawdę jest nieodzowna funkcja programu o której większość ludzi zdaje się nie wiedzieć...) -Złe proporcje domków (to że postaci są małe nie znaczy, że drzwi mają dochodzić do sufitu), ten cały inn wygląda cholernie dziwnie. -To nad murami to mają być namioty rozumiem? W takim razie chyba lepiej będzie użyć FAKTYCZNYCH grafik namiotu x_x I jeszcze dobrych parę innych błędów, ale ileż można wymieniać. RE: Wyspa - maksmmilian - 09-02-14 22:40 @Amel Ultimę można zawszę zmienić, po prostu to miał być taki smaczek ;). Co do błędów graficznych, to jest mój pierwszy projekt w VXA i ogólnie w gałęzi makerów VX. Zawsze pracowałem w XP'ku ale, że ten jest używany przez mniejszość, postanowiłem się przesiąść. Proporcje domków są różne i małe i duże, bo tak mi pasuje, według mnie to po prostu lepiej wygląda. -- Jak można zauważyć na mapie są niewielkie wysepki, lub jakieś małe plaże. to dodatkowy smaczek o którym powiem potem. :) RE: Wyspa - maksmmilian - 09-02-14 23:00 nie umiem po prostu "zbudować" innych nie znam się na tym, co innego jakbym miał zrobić domek w XP. W tamtej dziedzinie jestem jednym z lepszych na polskiej scenie RE: Wyspa - Diablo - 10-02-14 17:11 Ja powiem tak, mapki są średnie. Ale to nie jest wcale wada. Pamiętam moje mapki jakiś czas temu. Jesteś na dobrej drodze do tego żeby w końcu stworzyć własną "markę" jeśli chodzi o to. Fabuła dość Gothic'owa fakt, ale i tak nawet mnie nieco zaciekawiła. Jedyne co mnie rani, to to że "Ultima". Muzyka wygląda spoko xD Gra zapowiada się na dobrego średniaka, mam nadzieję, że usuniesz "smaczki" typu nazwy scenowe i stworzysz zwykły projekt ;) Obiecuję, że zagram ;) W razie czego mogę ci pomóc z mapami :) RE: Wyspa - maksmmilian - 10-02-14 20:12 UWAGA NA SPOILER!!! Smaczki to głównie Spoiler: (Otwórz) RE: Wyspa - Amelanduil - 10-02-14 20:48 Gdzie tu niby do cholery jest spoiler o_O to jest nic innego jak tylko feature gry... RE: Wyspa - maksmmilian - 10-02-14 22:19 bo to nie będzie nigdzie powiedziane w samej grze, ot taki ukryty ficzer |