![]() |
|
[XP] Warstwy - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Warstwy (/Thread-XP-Warstwy) Strony: 1 2 |
Warstwy - ralfek123456 - 21-02-14 22:48 Witam mam pytanie jak mam tileset wieży z dachem to chcę umieścić tam zdarzenie problem w tym że gdy włączam grę zdarzenie jest na wierzchu i stoi na dachu wieży ja chcę by nie było na wierzchu. Ps:Nie mam włączonego zdarzenie zawsze na wierzchu. Z góry dziękuję. RE: Warstwy - Negatin - 21-02-14 23:14 W bazie danych masz zakładkę tilesets i tam masz blokowanie oraz która to warstwa z kolei może to pomoże xD P.S nie wiem jak to dokładnie opisać. RE: Warstwy - ralfek123456 - 22-02-14 05:14 Jakbyś mógł jaśniej RE: Warstwy - helio108 - 22-02-14 10:44 W tile sets w panelu czy czymś tam kaj ustawiasz wrogów klasy itp. sprawdź wszystko. Ciężko mi to powiedzieć bo w XP'ku byłem kajś kilka lat temu. Musisz sam sprawdzić. RE: Warstwy - kanumerki - 22-02-14 12:32 Negatin i helio108 wasze komentarze na pewno pomagają. Zrób coś tam coś tam... i nie pamiętam jak ale musisz sam znaleźć. ralfek123456 dach musisz skonfigurować w menu Tilesety i tam gdzie są kafelki dachu dajesz im pierwszeństwo. Po naciskaniu masz gwiazdeczkę z ilością od 5 do 1. I ustawiasz. Konfiguracja drzewka w XP: Tak mniej więcej wygląda drzewko o wielkości 4 na 5. Tam gdzie cyfry zasłaniany jest bohater. 5555 4444 3333 2222 ----- RE: Warstwy - Negatin - 22-02-14 17:31 @kanumerki Przecież powiedziałem że nie wiem dokładnie jak to opisać ale przynajmniej spróbowałem jakoś pomóc i właśnie chodziło mi oto co ty powiedziałeś ale opisałem to po swojemu :) pozdro RE: Warstwy - ralfek123456 - 22-02-14 19:55 tak tego nie da się zrobić bo gdy ustawisz "PIERSZEŃSTWO" to zdarzenie po prostu jest niewidoczne. RE: Warstwy - Adrapnikram - 23-02-14 02:16 ralfek123456 napisał(a):Witam mam pytanie jak mam tileset wieży z dachem to chcęCzyli chcesz, aby była na górze wieża ralfek123456 napisał(a):tak tego nie da się zrobić bo gdy ustawisz "PIERSZEŃSTWO" to zdarzenie po prostuI chcesz, aby było widoczne zdarzenie? Jeśli tak o trzeba było tak od razu. Nie wiem czy to pomoże ci ze zdarzeniem, ale postać jak i wieża stają się półprzezroczyste.[/code] http://forum.ultimateam.pl/Thread-XP-Hiding-Script RE: Warstwy - ralfek123456 - 23-02-14 20:19 chodzi mi o to że wieża zakrywa zdarzenie. ale nie całe hm.. tak jak drzewo. RE: Warstwy - kanumerki - 23-02-14 20:43 Musisz oddzielić dach od wieży czyli najzwyczajniej przerobić tilesets. Tam gdzie kratki odpowiadają za dach trzeba dać przezroczystość, a kratki odpowiadające za podstawę wieży dać bez przezroczystości. Potem przy budowaniu wieży na drugiej warstwie budujesz podstawę wieży, a na trzeciej budujesz dach. Przydałoby się podać jak wygląda ta wieża. |