![]() |
|
[VX] Pomoc: Zmiana wiadomości - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Pomoc: Zmiana wiadomości (/Thread-VX-Pomoc-Zmiana-wiadomo%C5%9Bci) Strony: 1 2 |
Pomoc: Zmiana wiadomości - NoJutsuMe - 26-02-14 15:13 Witam mam jeszcze taki problem, jeżeli piszę jako król i daję wiadomość że rozmawiają i zaakceptuje questa to możliwe jest aby po nastepnej rozmowie król powiedział coś innego a nie powtarzał cały czas tej jednej kwestii? Tu jest ta rozmowa (mam pomysł na zrobienie tak: Ratusz - nazwa misji inna wiadomosc, potem ratusz - kopia inna misja, inna wiadomosc np. i teleportery do wlasciwych) Ale to nie wchodzi w grę ;D SS (patrzcie na mapy!)
RE: Pomoc: Zmiana wiadomości - Amelanduil - 26-02-14 15:19 W sumie mógłbym się zapytać na cholerę jest ten niczego nie tłumaczący screenshot, ale prowadziłoby to donikąd... Używasz self switch i na nowych stronach dajesz inną kwestię. Ewentualnie możesz dać losową zmienną i warunek do każdej losowej wartości, prościej mówiąc: Losujesz zmienną, stawiasz warunek jeżeli zmienna: 1 = tekst a, 2 = tekst b, 3 = tekst c. A, no i tego, nie polecamy używać polskiej wersji makera. Piracka i zabugowana. RE: Pomoc: Zmiana wiadomości - NoJutsuMe - 26-02-14 15:26 Teraz mnie kompletnie wybiłęs z tropu =.= Sluchaj: chce aby po rozmowie z NPC wiadomosc podczas drugiej rozmowy (drugiego podejscia) zmienila sie i nie bylo caly czas: Chcesz zaakceptowac questa?, po zrobieniu znowu to samo! RE: Pomoc: Zmiana wiadomości - Amelanduil - 26-02-14 15:28 Amelanduil napisał(a):Używasz self switch i na nowych stronach dajesz inną kwestię..__. RE: Pomoc: Zmiana wiadomości - NoJutsuMe - 26-02-14 15:32 A po polsku self switch? -,- bo patrze patrze i nie widzę.. To jest w "Nowe zdarzenie"? RE: Pomoc: Zmiana wiadomości - Megaeloelo - 26-02-14 15:38 Na końcu zdarzenia daj przęłącznik na ON i go najlepiej nazwij potem zrób drugą stronę w tym swoim zdarzeniu i tam po lewej jest coś z przełącznikami chyba to się nazywa przełącznik nosi tam wybierasz ten przełącznik który wcześniej dał es na ON i robisz tam na tej drugiej stronie wiadomości co tam chcesz. PAMIĘTAJ o tym żeby druga strona byka aktywowana na wciśnięcie przycisku. Skóry za błędy. RE: Pomoc: Zmiana wiadomości - NoJutsuMe - 26-02-14 15:55 Czyli jeżeli: Dam na koncu zdarzenia nowe zdarzenie, przełącznik ON, i po tym przelaczniku dam cos innego to w grze w drugiej rozmowie zmieni sie tekst? I nie działa =.= Obrazek: ![]() Gdy skończę rozmowe z nim powinienem przestac z nim rozmawiać a on dalej ciągnie rozmowe na temat misji.. RE: Pomoc: Zmiana wiadomości - Soul - 26-02-14 16:29 Kliknij "nowa strona" i tam zaznacz jako warunek zdarzenia przełącznik Pierwszy quest = ON. Tam wstawiasz nowe wiadomości. RE: Pomoc: Zmiana wiadomości - Megaeloelo - 26-02-14 18:41 Totalnie mnie nie zrozumiałeś NoJutsuMe . Czy tylko ja mogę sobie poradzić bez screenów ? RE: Pomoc: Zmiana wiadomości - NoJutsuMe - 26-02-14 19:03 (26-02-14 16:29)Soul napisał(a): Kliknij "nowa strona" i tam zaznacz jako warunek zdarzenia przełącznik Pierwszy quest = ON. Dzięki spróbuję ;D Kliknąłem nowa strona, PPM, potem "Przełączniki i zmienne" "Zmień przełącznik, i gdy po tym CAŁY CZAS na nowej stronie mimo tego że jest ON albo OFF zaczyna król mówić tylko testową kwestię która jest na drugiej stronie a nie zaczyna mówić wszystkiego.. =.= |