![]() |
[VX] Pociąg + problem w zdarzeniach. - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Pociąg + problem w zdarzeniach. (/Thread-VX-Poci%C4%85g-problem-w-zdarzeniach) |
Pociąg + problem w zdarzeniach. - Haiku98 - 09-05-13 21:25 Witam! Otóż mam taki problem, że chciałbym zrobić projekt na podstawie książki Agathy Christie "Wyspa Murzynków", czy jak kto woli "I nie było już nikogo". Cała ta historia zaczyna się w pociągu gdzie przedstawiana jest każda z dziesięciu postaci. I tu też pojawia się mój problem(a nawet dwa): - Czy podsunął by mi ktoś jakiś Charset z pociągiem(od wewnątrz oczywiście). - Jak w zdarzeniach zrobić żeby najpierw była krótka scenka, w której pokazywana jest jedna postać i coś tam mówi, a potem jest przejście do następnego przedziału i jest przedstawiana następna postać.(Może to być dla niektórych trochę głupie pytanie, ale jestem jeszcze trochę zielony w tych sprawach :) ) Liczę na szybką pomoc z Waszej strony i z góry dziękuje! ;-) Haiku98 RE: Pociąg + problem w zdarzeniach. - Nex - 09-05-13 21:40 "Czy podsunął by mi ktoś jakiś Charset z pociągiem(od wewnątrz oczywiście)." chodzi o tileseta? zresztą nie ważne bo tego nie mam ; ) a w drugiej zakładce w zdarzeniach masz takie coś jak "scroll Map..." RE: Pociąg + problem w zdarzeniach. - Draken - 09-05-13 21:40 Cytat:chodzi o tileseta? zresztą nie ważne bo tego nie mam ; ) To po co to piszesz? Co do pierwszego, to proszę. Pociąg od wewnątrz. Wygląda trochę nowocześnie, ale chyba ujdzie (nie wiem w którym wieku/roku się to dzieje). Pamiętaj, aby to wkleić tam do np. TileE. Jak wklejać, to powinieneś już sobie poszukać na Google. Spoiler: (Otwórz) RE: Pociąg + problem w zdarzeniach. - Haiku98 - 09-05-13 21:45 Aha.. czyli mogę po prostu najpierw postać teleportować a potem zmienić wygląd postaci? Wielkie dzięki za pociąg, na pewno się przyda ! Nie zamykajcie jeszcze posta może ktoś jeszcze pomoże :) RE: Pociąg + problem w zdarzeniach. - Draken - 09-05-13 21:49 Dokładnie tak. Przy teleportacji możesz jeszcze ustawiać, czy efektem przejścia będzie ściemnienie obrazu, czy rozjaśnienie, czy też nie ma być żadnego efektu, tak jakbyś mrugał okiem. RE: Pociąg + problem w zdarzeniach. - Haiku98 - 09-05-13 21:54 Tak też zrobię ![]() A jak usunąć ten irytujący dźwięk przy teleportacji ? RE: Pociąg + problem w zdarzeniach. - Multi0 - 09-05-13 22:00 w vx jest to chyba w bazie danych przy dźwiękach :) Wchodzisz tam i zmieniasz to prawdopodonie zakładka system :) |