![]() |
|
[VXAce] [RGSS3] Wyświetlanie wiadomości podczas walki - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] [RGSS3] Wyświetlanie wiadomości podczas walki (/Thread-VXAce-RGSS3-Wy%C5%9Bwietlanie-wiadomo%C5%9Bci-podczas-walki) |
[RGSS3] Wyświetlanie wiadomości podczas walki - Rave - 04-03-14 23:37 Modyfikuję scene_battle aby osiągnąć ten efekt, bo wygląda na to, że jak sobie sam nie pomogę, to nikt mi nie pomoże (jak zwykle :(). Jak na razie zdołałem zrestartować komendę wyboru akcji (ucieczka/walka) i odegrać ME żeby wiedzieć że coś tam się DZIEJE. Problemem jest to, że nie mam pojęcia jak wywołać standardową wiadomość RM (jak ta wywoływana przez komendę) z kodu, w szczególności w walce. Potrzebuję też możliwości ustawienia faceseta. Mój obecny kod to: Kod: def command_escapeCzy może mi ktoś pomóc? RE: [RGSS3] Wyświetlanie wiadomości podczas walki - kanumerki - 05-03-14 19:13 Aby wywołać komendę na wiadomość musisz wpisać: $game_message.add("Twój tekst") Niestety to końca nie wiem jak ustawić faceset.. RE: [RGSS3] Wyświetlanie wiadomości podczas walki - Rave - 05-03-14 21:01 Dzięki, resztę dam sobie radę sam wykombinować! |