[Dowolny] Punkty zaufania - Wersja do druku
Ultima Forum
[Dowolny] Punkty zaufania - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Skrypty (/Forum-Skrypty)
+---- Dział: Zdarzeniowe (/Forum-Zdarzeniowe)
+---- Wątek: [Dowolny] Punkty zaufania (/Thread-Dowolny-Punkty-zaufania)

Punkty zaufania - Adrapnikram - 06-03-14 07:16

Zastanawialiście się kiedyś czy dana postać w grze nas lubi czy może jeszcze nie? Ostatnio wpadłem na pomysł, aby zrobić taką opcje.
Substraty: Zmienna, kilka dodatkowych przełączników i dialogów do zwykłego NPC'ka
Tworzymy zmienną 0001:Punkty zaufania w mieście A
Jeśli wykonamy jakieś zadanie możemy dostać w danym mieście 5 PZ(punktów zaufania). Dzięki temu możemy zrobić strażnika ustawiając mu warunek jeśli PZ >= 50 On znika (magia przełącznika)
[Obrazek: 2vip4d0.jpg]
Teraz NPC zwykle mówi "Witam" lub "nie mam czasu" a teraz ustawiamy 5 strony i w każdej inny dialog od mało zaufanego do bezgranicznie wierzącego. Na pierwszej stronie ustawiamy nieufny dialog NPC.
W drugiej ustawiamy warunek zdarzenia zmienna 0001 >= 25 w trzeciej zakładce 50 a na 4 stronie 75
Handel: Tworzymy zdarzenie które daje nam questa i daje nam opcje otrzymania różnej nagrody pieniężnej, a jako warunek ustawiamy ilość zmiennej zaufania w danym mieście
Produkty: efektowniejsze rozmowy z NPC, Targowanie się

RE: Punkty zaufania - Rave - 06-03-14 12:19

Proste i można dość łatwo na to samemu wpaść. Takie coś było np. w Tale of Exile.

RE: Punkty zaufania - Zvarr - 06-03-14 21:39

Pachnie twierdzą, ale dobrze, dobrze niech młodzi się uczą... :)

RE: Punkty zaufania - Adrapnikram - 06-03-14 22:53

Głównie moje mini mini tutki są głównie zarezerwowane dla początkujących. Próbuje pokazać do czego może być przydatna zmienna. Planuje niedługo założyć temat zdarzeniówki vs skrypty gdzie będę je ze sobą porównywał i wystawiał ocenę.